لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

درصورت نگرانی سرطان پروستات، باید به چه کسی مراجعه کنم؟

اگر شما هر گونه نگرانی درباره ابتلا به سرطان پروستات دارید، بهتر است به پزشک عمومی مراجعه کنید تا بررسی و مشاوره بیشتری در این زمینه دریافت کنید.

درصورت نگرانی سرطان پروستات، باید به چه کسی مراجعه کنم؟
5 دقیقه زمان مطالعه

سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در بین آقایان است. به طور طبیعی، با افزایش سن، احتمال ابتلا به این بیماری نیز بیشتر می شود. اما جای نگرانی است یا نه؟ در صورت مشاهده علائم مشکوک، اولین قدم مراجعه به کدام پزشک است؟ اصلا چطور بفهمیم که آیا نیازی به چنین اقدامی وجود دارد؟

مراجعه به پزشک عمومی

ممکن است به دلیل وجود نگرانی در مورد ابتلا به سرطان پروستات، فرد به پزشک عمومی مراجعه کند. این نگرانی ممکن است به دلیل ابتلای یکی از اطرافیان بوده و یا ممکن است فرد درباره سرطان پروستات یا آزمایش PSA به تازگی چیزی شنیده باشد.

همچنین ممکن است فرد، متوجه بروز برخی علائم ادراری مانند اختلال در دفع ادرار شود.

به هر دلیلی که تصمیم می گیرید به پزشک مراجعه کنید، نباید آن را به تاخیر بیندازید. به یاد داشته باشید که بیشتر سرطان های پروستات علائمی ایجاد نمی کنند و به احتمال زیاد، بروز هرگونه علائم علت دیگری دارد. اما در صورت ابتلا به سرطان، لازم است تومور هر چه زودتر برداشته شود. هرچه درمان سریع تر انجام شود، احتمال موفقیت آمیز بودن آن بیشتر خواهد بود.

سعی کنید خجالت نکشید. صحبت های بین بیمار و پزشک عمومی، محرمانه است. پزشک ها، به صحبت کردن درباره این موضوع ها عادت دارند و سعی می کنند به بیمار احساس راحتی بدهند.

بیشترین استفاده را از جلسه معاینه خود ببرید.

در زمان مراجعه به پزشک، به خاطر سپردن تمام موارد و پرسیدن همه سوالاتی که در ذهن خود دارید دشوار است. رعایت نکات زیر، در بهره بردن بیشتر از این جلسه موثر است.

نکات

  • در صورت داشتن هرگونه نگرانی در مورد ابتلا به سرطان، به پزشک عمومی خود بگویید.
  • در صورت داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان، پزشک را مطلع سازید.
  • یکی از نزدیکان خود را به عنوان همراه ببرید – فرد همراه می تواند در پرسیدن سوالات و یادداشت کردن مواردی که در طول جلسه ذکر می شود، به بیمار کمک کند.
  • در صورتی که هر قسمت از توضیحات پزشک را متوجه نشدید، از او بخواهید که مجدد توضیح دهد.
  • در صورت نیاز، می توانید از پزشک بخواهید مواردی را یادداشت کند.

در صورت داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان یا پروستات، به پزشک خود اطلاع دهید. این موضوع می تواند به پزشک در تشخیص بیماری کمک کند.

نکاتی برای جلسه معاینه تلفنی

ممکن است به جای ملاقات حضوری با پزشک، جلسه معاینه به صورت تلفنی باشد. می‌توان ویدیویی مربوط به نکات مهم برای جلسه معاینه تلفنی و دیجیتال همراه با پزشک، تماشا کرد.

جلسه معاینه چگونه انجام می شود؟

پزشک باید از آنچه در حال وقوع آگاهی یابد؛ بنابراین سؤالاتی از بیمار خواهد پرسید. پزشک، در مورد سلامت عمومی و دیگر شرایط پزشکی که فرد دارد، می پرسد. او همچنین ممکن است در مورد علائم ادراری که ممکن است فرد با آنها مواجه شده باشد، بپرسد.

در طول جلسه، ممکن است پزشک فرد را معاینه کند. در صورت تمایل می توان از شخص دیگری درخواست کرد تا در اتاق حضور داشته باشد تا به فرد در طول معاینه کمک کند. این همراه می تواند دوست یا خویشاوند یا متخصص بهداشت آموزش دیده مانند پرستار باشد. فرد همراه، می تواند در طول معاینه یا در طول جلسه در کنار بیمار باشد.

در صورت تمایل برای مراجعه به پزشک خانم یا آقا، باید هنگام نوبت دهی بپرسید.

آزمایش هایی که ممکن است توسط پزشک عمومی تجویز شوند.

پزشک ممکن است چند آزمایش عمومی تجویز کند. او ممکن است فشار خون، ضربان قلب و دمای بدن را مورد بررسی قرار دهد. با توجه به علائم، ممکن است آزمایش خون و معاینه غده پروستات نیز تجویز شود.

آزمایش خون PSA

PSA پروتئینی است که توسط سلول های پروستات طبیعی و سرطانی ساخته می شود. وجود مقداری PSA در خون همه افراد طبیعی است. سطح بالای PSA می تواند نشانه ابتلا به سرطان باشد. اما PSA بالا می تواند به دلیل سایر شرایط غیر سرطانی مانند عفونت نیز ایجاد شود.

آزمایش PSA به تنهایی باعث تشخیص سرطان پروستات نمی شود. پزشک عمومی در مورد مزایا و خطرات احتمالی انجام آزمایش PSA با بیمار صحبت خواهد کرد.

افراد بالای 50 سال معمولاً می توانند از پزشک خود برای آزمایش خون رایگان PSA درخواست کنند.

بررسی غده پروستات

در طول جلسه‌ی معاینه، پزشک ممکن است غده پروستات را به صورت دستی نیز معاینه کند. برای انجام این کار، پزشک با استفاده از یک دستکش، از طریق مقعد پروستات را از نظر وجود هرگونه علائم غیر طبیعی بررسی می کند. پزشک در طول این معاینه، پروستات را از نظر وجود توده یا اندازه طبیعی آن معاینه می کند. به این معاینه، معاینه لمسی پروستات (DRE) گفته می شود.

احساس اضطراب در مورد این آزمایش طبیعی است و ممکن است برای فرد ناراحت کننده نیز باشد. اما این معاینه معمولا فقط چند دقیقه طول می کشد.

مراجعه به پزشک متخصص

دستورالعمل هایی برای پزشکان عمومی وجود دارد که به آنها کمک می کند تصمیم بگیرند که چه کسی نیاز به مراجعه به پزشک متخصص دارد.

با توجه به علائم و نتایج آزمایش PSA و معاینه پروستات، ممکن است مراجعه فوری به پزشک متخصص تجویز شود.

سوالاتی که می توان از پزشک عمومی پرسید

  • آیا لازم است به متخصص مراجعه شود؟ آیا این مراجعه باید فوری باشد؟
  • چه زمانی باید مراجعه شود؟
  • کدام مرکز درمانی برای این مراجعه مناسب تری است؟
  • آیا زمان مراجعه، از طریق پست یا تلفن اطلاع رسیانی خواهد شد؟
  • آیا نیاز به انجام آزمایش های دیگر هست؟ این آزمایش ها شامل چه مواردی خواهند بود؟
  • چه مدت باید منتظر باشم؟
  • از کجا می توان در مورد آزمایش ها اطلاعات بیشتری کسب کرد؟
  • آیا برای آمادگی پیش از انجام این آزمایش ها لازم است اقداماتی انجام شود؟
  • چه زمانی نتایج آزمایش ها مشخص خواهند شد و چه کسی آنها را به من اطلاع خواهد داد؟

ممکن است پزشک عمومی نتواند به همه این سوالات پاسخ دهد. آنها درباره اقدامات لازم و کارهایی که می توان در این مرحله انجام داد به بیمار اطلاع خواهند داد. نداشتن اطلاعات کافی، می تواند باعث ایجاد اضطراب در فرد و عدم توانایی او در کنار آمدن با این موضوع شود.

صحبت کردن در مورد این احساسات با یکی از نزدیکان می تواند کمک کننده باشد.

ممکن است پزشک عمومی هیچ آزمایش یا مراجعه به متخصصی را تجویز نکند. در این صورت می توان سوالات زیر را از پزشک پرسید:

  • چرا نیازی به انجام آزمایش یا مراجعه به متخصص نیست؟
  • آیا کاری وجود دارد که بتوانم با انجام آن به خودم کمک کنم؟
  • آیا نیاز به مراجعه مجدد دارم؟
  • در صورت تداوم یا تشدید علائم، به خصوص در طول شب یا آخر هفته، با چه کسی تماس بگیرم؟
  • من در مورد سرطان پروستات مطالعه کرده ام و می خواهم آزمایش PSA انجام دهم - می توانید توضیح دهید که چرا به آن نیازی ندارم؟

پس از آن، چه کارهایی انجام می شود؟

لازم است بیمار، به طور کامل از همه چیز مطلع شود. در صورت تداوم، تشدید یا تغییر علائم، لازم است به طور مجدد به پزشک مراجعه شود.

رزرو وقت از پزشک عمومی

برای تعیین وقت ملاقات با پزشک عمومی خود، می توان از روش های زیر استفاده کرد:

  • می توان با مطب پزشک تماس گرفت
  • از طریق وب سایت مربوط به پزشک، به طور آنلاین، وقت خود را رزرو کنید (در وجود وب سایت)
  • ممکن می توان از برنامه NHS استفاده کرد

در صورتی که رزرو نوبت از طریق تلفن دشوار است، بهتر است در روز دیگر یا در زمان دیگری از روز تماس بگیرید. خطوط تلفن برای تعیین وقت ممکن است صبح ها یا شنبه ها شلوغ باشد. اگرچه ممکن است خسته کننده باشد، اما باید به تلاش خود ادامه دهید. برخی از اپراتورها پیشنهاد می‌کنند خودشان با افرادی که در صف هستند، تماس بگیرند.

در برخی موارد، می توان برای رزرو نوبت، به طور حضوری نیز اقدام کرد. اما این امکان برای همه مطب ها وجود ندارد. می توان از پزشک خود درباره داشتن وب سایت نوبت دهی پرسید - این بهترین راه برای گرفتن وقت ملاقات خواهد بود.

معمولا نیازی به توضیح علت مراجعه به پزشک برای مسئول پذیرش نیست، اما در برخی موارد، ممکن است اطلاع از آن به توضیح وضعیت کمک کند.

ممکن است از بیمار درخواست شود تا به تنهایی در مطب حضور یابد؛ به خصوص اگر نیاز به معاینه باشد. همچنین ممکن است مسئول پذیرش ابتدا یک قرار تلفنی یا ویدیویی برای بیمار تعیین کند. در صورت نیاز به مراجعه های بعدی، پزشک به بیمار برای رزرو نوبت بعدی اطلاع می دهد. مسئول پذیرش، تاریخ و ساعت بعدی را به بیمار اطلاع می دهد.

بهتر است زمان قرار ملاقات رزرو شده را بپذیرید حتی اگر فکر می کنید زمان زیادی باید در انتظار بمانید. اگر در مدت کوتاهی نیاز به انجام عمل جراحی داشتید، درباره شرایط لغو نوبت خود بپرسید. از نوشتن اطلاعات کامل خود از جمله شماره تلفن و ایمیل خود در فرم نوبت دهی، اطمینان حاصل کنید.

در صورت تغییر یا تشدید علائم، مجدداً با پزشک خود تماس بگیرید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.