لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

قرص رلوگولیکس در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض

قرص اورگوویکس که با نام عمومی رلوگولیکس نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرص رلوگولیکس در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض
7 دقیقه زمان مطالعه

سرطان پروستات، شایع‌ترین سرطان در میان آقایان بالای ۵۰ سال است. پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه درمان این بیماری صورت گرفته و گزینه‌های دارویی متنوعی در دسترس پزشکان قرار دارد. یکی از داروهای جدید و موثر در درمان سرطان پروستات پیشرفته، قرص رلوگولیکس (Relugolix) است. در این مقاله قصد داریم با هم به دنیای قرص رلوگولیکس سفر کنیم و ببینیم این دارو چگونه به مبارزه با سرطان پروستات کمک می‌کند.

قرص رلوگولیکس چیست و چگونه عمل می کند؟

قرص رلوگولیکس با نام تجاری دیگری شناخته نمی‌شود و با یک مکانیزم نوآورانه در درمان سرطان پروستات عمل می‌کند. این دارو با مهار هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) کار می‌کند. GnRH هورمونی است که توسط هیپوتالاموس در مغز ترشح می‌شود و به غده هیپوفیز برای تولید دو هورمون دیگر به نام‌های هورمون لوتئینیزه کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) پیام می‌دهد.

LH و FSH به نوبه خود، بیضه‌ها را برای تولید تستوسترون تحریک می‌کنند. تستوسترون، سوخت اصلی رشد سلول‌های سرطانی پروستات است. قرص رلوگولیکس با مسدود کردن گیرنده‌های GnRH در هیپوتالاموس، مانع از ارسال سیگنال برای تولید LH و FSH می‌شود. در نتیجه، تولید تستوسترون کاهش یافته و رشد سلول‌های سرطانی پروستات کند و یا متوقف می‌گردد.

این روش درمانی با عنوان درمان مهارکننده گیرنده GnRH (GnRH Receptor Antagonist) شناخته می‌شود و با روش‌های قدیمی‌تر هورمون درمانی (هورمون تراپی) که با آنالوگ‌های LHRH عمل می‌کنند، متفاوت است.

نام عمومی: رلوگولیکس

نام تجاری: اورگوویکس

اشکال دارویی: قرص خوراکی (120 میلی گرم)

طبقه بندی یا دسته دارویی: آنتاگونیست های هورمونی آزاد کننده گنادوتروپین

رلوگولیکس نوعی داروی با نسخه است که برای درمان سرطان پیشرفته پروستات (سرطانی که از پروستات [غده تولید مثل مردانه] شروع می‌شود) در مردان بزرگسال استفاده می‌شود. رلوگولیکس به دسته ای از داروها به نام آنتاگونیست های گیرنده هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) تعلق دارد.

قرص رلوگولیکس باعث کاهش میزان تستوسترون (هورمون مردانه) تولید شده توسط بدن می شود و می تواند گسترش سلول های سرطانی پروستات را که برای رشد به تستوسترون نیاز دارند، کند یا متوقف کند.

قرص رلوگولیکس برای چه کسانی تجویز می‌شود؟

قرص رلوگولیکس به تنهایی برای درمان سرطان پروستات استفاده نمی‌شود. پزشک متخصص شما ممکن است این دارو را در کنار سایر روش‌های درمانی مانند خارج کردن بیضه‌ها (Orchiectomy) و یا تزریق داروهای آنالوگ LHRH برای آقایان مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته تجویز کند.

موارد احتیاطی

رلوگولیکس می تواند باروری را در مردان کاهش دهد. در مورد خطرات آن با پزشک خود صحبت کنید.

رلوگولیکس فقط برای استفاده در مردان در نظر گرفته شده است. این دارو معمولاً به تنهایی برای استفاده در زنان تجویز نمی شود، اما می تواند در ترکیب با سایر داروها برای مصارف دیگر استفاده شود. اگر شما مردی هستید که تحت درمان با این دارو می باشد و شریک زن شما توانایی باردار شدن را دارد، باید در طول درمان و به مدت 2 هفته پس از مصرف آخرین دوز، از روش های موثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید. زیرا رلوگولیکس می تواند به جنین آسیب برساند.

چنانچه شما یا هرکسی از اعضای خانواده تان سابقه ابتلا به سندرم QT طولانی مدت (QT نوعی مشکل قلبی نادر است که می تواند منجر به ضربان قلب نامنظم، غش یا مرگ ناگهانی شود) داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورت ابتلا به عدم تعادل الکترولیت در خون، نارسایی قلبی، دیابت، تری گلیسیرید بالا (مواد چرب در خون)، کم خونی یا مشکلات کبدی به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر به رلوگولیکس یا هر داروی دیگر و یا هر یک از ترکیبات موجود در قرص ها حساسیت دارید، به پزشک خود و پزشک داروخانه اطلاع دهید و از آنها بخواهید لیستی از مواد تشکیل دهنده ای دارو را به شما بدهند.

قبل از مصرف این دارو

در صورت حساسیت به رلوگولیکس یا ابتلا به موارد زیر نباید از رلوگولیکس استفاده کنید:

  • مشکلات قلبی 
  • سندرم QT طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)

رلوگولیکس می تواند به جنین آسیب برساند و باعث فقدان بارداری (سقط جنین) شود.

  • اگر مردی هستید که باید از این دارو استفاده کند و شریک جنسی شما قادر به باردار شدن می باشد، از روش های موثر کنترل بارداری استفاده کنید. همچنین حداقل به مدت 2 هفته پس از مصرف آخرین دوز دارو، مصرف داروی ضد بارداری را ادامه دهید.
  • اگر همسرتان باردار است یا قصد بارداری دارد به پزشک خود اطلاع دهید.

در حین استفاده از این دارو ممکن است باردار کردن یک زن برای شما سخت تر باشد. شما همچنان باید برای جلوگیری از بارداری از روش های کنترل بارداری استفاده کنید زیرا این دارو می تواند به جنین آسیب برساند.

چگونه باید رلوگولیکس مصرف کنم؟

قرص رلوگولیکس را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. از تمام دستورالعمل های موجود روی برچسب نسخه خود پیروی کنید و برگه راهنمای دارو را که توسط پزشک داروخانه ارائه شده است بخوانید. زیرا پزشک ممکن است گهگاه دوز مصرفی را تغییر دهد.

  • رلوگولیکس معمولاً به صورت 3 قرص در روز اول مصرف می شود و سپس بصورت یک عدد روزانه مصرف می شود.
  • دارو را هر روز در ساعت معینی، به همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
  • قرص را به طور کامل ببلعید و از خرد کردن، جویدن یا نصف کردن آن خودداری کنید.
  • در حین مصرف این دارو به آزمایش های پزشکی مکرر نیاز خواهید داشت. همچنین ممکن است لازم باشد که عملکرد قلب با استفاده از نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام (که گاهی EKG نامیده می شود) بررسی شود.
  • پزشک تعیین خواهد کرد که باید چه مدت تحت درمان با رلوگولیکس باشید. همچنین بدون اجازه پزشک دوز مصرفی خود را تغییر ندهید یا مصرف این دارو را متوقف نکنید.
  • در دمای اتاق در ظرف در بسته و دور از رطوبت و گرما نگهداری شود. قرص ها را همراه با بسته یا قوطی نگهدارنده جذب کننده رطوبت در ظرف اصلی خود نگهداری کنید.
  • باقیمانده دارو را نگه ندارید. از پزشک داروخانه در مورد برنامه بازپس گیری دارو سوال کنید. همچنین می توانید باقیمانده دارو را با بستر یا خاک گربه یا تفاله قهوه در یک کیسه پلاستیکی در بسته مخلوط کنید و کیسه را در سطل زباله بیندازید. دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید.

عوارض جانبی رلوگولیکس

در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک به رلوگولیکس مانند کهیر؛ تنفس دشوار یا مشکلات تنفسی؛ تورم در صورت، لب ها، زبان یا گلو بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

رلوگولیکس ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند. بنابراین در صورت بروز موارد زیر فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

  • ضربان قلب تند یا سریع، احساس نبض در قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه ناگهانی (مثل اینکه ممکن است ناگهانی بیهوش شوید)
  • درد یا فشار قفسه سینه
  • بی حسی یا ضعف ناگهانی در یک طرف بدن
  • ادرار کم یا عدم دفع ادرار، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • خونریزی غیر طبیعی

عوارض جانبی رایج رلوگولیکس ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گرگرفتگی (گرمی ناگهانی، قرمزی یا احساس گزگز)
  • احساس خستگی
  • قند خون بالا
  • کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
  • (کم خونی) گلبول های قرمز کم
  • افسردگی
  • افزایش وزن
  • ناتوانی جنسی، مشکلات جنسی
  • رشد غیر طبیعی بافت پستان
  • اسهال، یبوست
  • درد عضلانی یا مفصلی
  • آزمایش های تشخیصی غیر طبیعی (کبد، خون)

البته این موارد لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز اتفاق بیفتد. با این حال برای مشاوره پزشکی و کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دارو به پزشک خود مراجعه کنید.

مواد تشکیل دهنده

ماده فعال: رلوگولیکس

مواد غیر فعال: مانیتول، سدیم نشاسته گلیکولات، هیدروکسی پروپیل سلولز، استئارات منیزیم، هیپروملوز، دی اکسید تیتانیوم، اکسید آهن قرمز و موم کارناوبا.

رلوگولیکس (اورگوویکس) به صورت قرص های 120 میلی گرمی قرمز روشن، بادامی شکل، روکش شده با فیلم، با علامت R در یک طرف و 120 در طرف دیگر عرضه می شود.

موارد منع مصرف قرص رلوگولیکس

قرص رلوگولیکس برای همه افراد مناسب نیست. در برخی موارد، پزشک ممکن است مصرف این دارو را برای شما منع کند. از جمله موارد منع مصرف این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساسیت به رلوگولیکس یا سایر اجزای تشکیل دهنده دارو
  • سابقه ابتلا به تومورهای وابسته به هورمون مانند سرطان پستان مردانه

تداخلات دارویی قرص رلوگولیکس

قرص رلوگولیکس ممکن است با برخی از داروهای دیگر تداخل داشته باشد. حتما پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی، مطلع سازید.

توجه

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از رلوگولیکس تنها برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

پرسش های متداول

چه داروهای دیگری بر رلوگولیکس تأثیر می گذارد یا با آن تداخل دارند؟

گاهی اوقات استفاده همزمان از برخی داروها می تواند خطرناک باشد زیرا برخی از داروها می توانند بر سطوح خونی سایر داروهایی که استفاده می کنید تأثیر بگذارند، که  این خود می تواند منجر به افزایش عوارض جانبی و یا کاهش اثربخشی داروها شود.

رلوگولیکس می تواند باعث بروز نوعی مشکل جدی قلبی شود. با این حال اگر از داروهای خاصی برای عفونت، آسم، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، افسردگی، بیماری روانی ، سرطان، مالاریا یا HIV نیز استفاده کنید، ممکن است این خطر افزایش یابد.

برخی از داروهای دیگر را نباید ظرف 6 ساعت پس از مصرف رلوگولیکس مصرف کنید. این دارو باید ابتدا قبل از سایر داروها مصرف شود. با دقت از دستورالعمل های پزشک خود در مورد نحوه برنامه ریزی دوز تمام داروها پیروی کنید.

بسیاری از داروها می توانند با رلوگولیکس تداخل داشته باشند. این شامل داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می باشد. البته این یادداشت تمامی تداخلات دارویی این دارو را پوشش نمی دهد. پس بهتر است در مورد سایر داروهایی که استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت مصرف بیش از حد یا سوء مصرف چه اتفاقی می افتد؟

به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

هنگام مصرف رلوگولیکس از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟

از دستورالعمل های پزشک خود در مورد هرگونه محدودیت در غذا، نوشیدنی یا فعالیت بدنی پیروی کنید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.