نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات و اهمیت سبک زندگی
به بررسی نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات، افزایش سلامت پروستات و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و نقش تغذیه و سبک زندگی در این موضوع میپردازیم.
- نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات
- یک رژیم غذایی سالم چگونه است؟
- میزان فعالیت بدنی باید چقدر باشد؟
- آیا مصرف برخی مواد غذایی می تواند در کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مؤثر باشد؟
- آیا می توان برای کاهش احتمال ابتلا، از مکمل ها استفاده کرد؟
- اهمیت سبک زندگی در پیشگیری از سرطان پروستات
- وزن مناسب برای پیشگیری از سرطان پروستات چقدر است؟
- سیگار کشیدن چه تاثیری بر این بیماری دارد؟
- نتیجه گیری
سرطان پروستات، یکی از بیماریهای شایع در مردان است و بسیاری از آقایان نگران ابتلا به آن هستند. اما آیا میتوان احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش داد؟ در این مقاله، ما به بررسی روشهایی که میتوانند به پیشگیری و یا کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند، خواهیم پرداخت و نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات را بیان می کنیم.
نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات
تغذیه نقش مهمی در پیشگیری از سرطان پروستات ایفا می کند. مطالعات نشان داده اند که مردانی که از یک رژیم غذایی سالم پیروی می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم برای سلامتی اهمیت زیادی دارند و می توانند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان پیشرفته یا تهاجمی پروستات کمک کنند. اگر می خواهید در مورد تغذیه سالم و ورزش، بیشتر بدانید، اطلاعات زیر می توانند برایتان مفید باشند.
یک رژیم غذایی سالم چگونه است؟
یک رژیم غذایی متعادل باید شامل تمام گروه های غذایی باشد. این رژیم غذایی باید، تمام انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کرده و میزان غذاهای چرب و شیرین در این رژیم کم باشد. راهنمای غذایی مناسب نشان می دهد که مقدار مواد غذایی مصرفی از هر گروه غذایی باید چقدر باشد. این مقدار، شامل هر چیزی است که در طول روز می خورید و می نوشید.
میزان فعالیت بدنی باید چقدر باشد؟
فعالیت بدنی منظم برای سلامت عمومی مفید است. افرادی که فعالیت بدنی منظم دارند، در بیشتر موارد وزن مناسبی دارند و دچار بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و برخی دیگر از انواع سرطان ها نمی شوند.
هنوز مشخص نیست که آیا فعالیت بدنی می تواند به پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات کمک کند یا خیر، اما برخی مطالعات نشان می دهند که فعالیت بدنی می تواند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات، به ویژه سرطان های تهاجمی پروستات کمک کند. فعالیت بدنی زیاد بهتر از ورزش سبک است، اما به یاد داشته باشید که انجام هر ورزشی حتی اگر کم باشد، بهتر از انجام ندادن آن است.
آیا مصرف برخی مواد غذایی می تواند در کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مؤثر باشد؟
شواهد محکمی مبنی بر این که مصرف برخی غذاها، می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد، وجود ندارد.
با این حال گمان می رود مصرف برخی از مواد غذایی می توانند احتمال ابتلا را کاهش دهند؛ از جمله: حبوبات، مانند لوبیا، نخود، عدس و غذاهای بر پایه سویا، و غذاهایی که دارای موارد زیر هستند:
- لیکوپن – مانند گوجه فرنگی و فرآورده های گوجه فرنگی
- سلنیوم – مانند آجیل، ماهی، غذاهای دریایی، جگر و کلیه (قلوه)
- ویتامین E – مانند آجیل، دانه ها، غلات کامل، سبزیجات دارای برگ سبز و آووکادو
به خاطر داشته باشید هیچ گونه مدرک قطعی و مطمئنی مبنی بر مؤثر بودن مصرف این مواد در پیشگیری از ابتلا وجود ندارد. با این حال، مصرف این مواد غذایی برای پیشگیری از ابتلا به دیگر بیماری ها و کمک به حفظ وزن مناسب، موثر هستند؛ پس بهتر است یک رژیم غذایی متعادل، شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات و طیف گسترده ای از غذاهای سالم دیگر را در پیش بگیرید.
غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان پروستات
غذاهای زیر می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند:
- میوه ها و سبزیجات: میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که می توانند به محافظت از سلول ها در برابر آسیب کمک کنند.
- حبوبات: حبوبات حاوی فیبر، پروتئین و آنتی اکسیدان هستند که همه می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند.
- ماهی: ماهی های چرب مانند سالمون و ساردین منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که می توانند به کاهش التهاب کمک کنند.
- آجیل و دانه ها: آجیل و دانه ها سرشار از فیبر، پروتئین و آنتی اکسیدان هستند که همه می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند.
- غلات کامل: غلات کامل منبع خوبی از فیبر هستند که می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند.
مصرف کدام غذاها می توانند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات شوند؟
به طور قطع مشخص نیست که آیا مواد غذایی می توانند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات شوند یا خیر. اما گمانه زنی هایی وجود دارد که مصرف بیش از اندازه برخی غذاها، می تواند احتمال ابتلا را افزایش دهد. غذاهای زیر می توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند:
- گوشت قرمز: گوشت قرمز به ویژه گوشت فرآوری شده، حاوی چربی های اشباع و اسیدهای چرب ترانس است که می توانند التهاب را افزایش دهند.
مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز و فرآوری شده احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهند. اما هنوز مشخص نیست که آیا مصرف گوشت قرمز احتمال ابتلا به سرطان پروستات را نیز افزایش می دهد یا خیر. گوشت قرمز شامل گوشت گاو، خوک یا بز است. گوشت فرآوری شده شامل ژامبون، بیکن و سایر گوشت های پخته شده یا کنسرو شده است.
مجمع جهانی تحقیقات سرطان توصیه میکند که در هر هفته بیش از 500 گرم گوشت قرمز پخته (700 تا 750 گرم در حالت خام) مصرف نشود و از مصرف گوشت فرآوری شده خودداری شود. یک تکه متوسط رُست بیف پخته شده معمولاً حدود 90 گرم و یک استیک متوسط پخته شده 145 گرم است. - لبنیات پرچرب: لبنیات پرچرب حاوی چربی های اشباع و کالری زیادی هستند که می توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند.
خوردن یا نوشیدن بیش از حد محصولات لبنی پرچرب مانند شیر، ماست و پنیر ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. علت این موضوع هنوز مشخص نشده است، اما می تواند به دلیل وجود کلسیم در آنها باشد.
با این حال به خاطر داشته باشید که همچنان مصرف سه وعده فرآورده های لبنی در روز توصیه می شود. جایگزین های لبنی با کلسیم افزوده شده، مانند ماست سویا یا شیر سویا نیز جزو غذاهای لبنی محسوب می شوند. مقدار مناسب لبنیات مصرفی، یک ظرف کوچک ماست، یک لیوان شیر یا یک تکه کوچک پنیر (به اندازه جعبه کبریت یا 30 گرم) است. بهتر است از لبنیات کم چرب و کم قند استفاده کنید.
- کلسیم: وجود کلسیم زیاد در رژیم غذایی می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد؛ اما بدن، برای حفظ سلامت استخوان ها به حدود 700 میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارد. این میزان کلسیم را می توان از یک رژیم غذایی متعادل دریافت کرد. به عنوان مثال، یک لیوان 200 میلی لیتری شیر حاوی 240 میلی گرم کلسیم و یک ظرف ماست کوچک حاوی حدود 200 میلی گرم است. همچنین می توان مقدار کمی کلسیم را از گوشت، ماهی، آجیل، حبوبات، میوه ها و سبزیجات نیز دریافت کرد.
- الکل: الکل می تواند التهاب را افزایش دهد و خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. نوشیدن الکل احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد. اما هنوز مشخص نیست که آیا نوشیدن الکل احتمال ابتلا به سرطان پروستات را نیز افزایش می دهد یا خیر. بهتر است مقدار الکل مصرفی در هر هفته به 14 واحد محدود شود. این مقدار برابر با حدود شش لیوان شراب با قدرت متوسط (175 میلی لیتر) است. سعی کنید این مقدار را در طول هفته پخش کنید و همچنین در برخی روزها از نوشیدن الکل خودداری کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد واحدهای الکل و نحوه کاهش میزان الکل مصرفی، به وب سایت NHS مراجعه کنید.
آیا می توان برای کاهش احتمال ابتلا، از مکمل ها استفاده کرد؟
برخی از افراد برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان از مکملها استفاده میکنند، اما مطالعات نشان میدهند که مصرف این مکمل ها لزوماً مؤثر نیستند. در واقع، برخی از مکمل ها حتی می توانند مضر هم باشند. بهترین راه برای دریافت تمام ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن، داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، شامل میوه و سبزیجات فراوان است.
پیش از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود صحبت کنید و بیش از مقدار روزانه تجویز شده مصرف نکنید.
اهمیت سبک زندگی در پیشگیری از سرطان پروستات
علاوه بر تغذیه، سبک زندگی نیز نقش مهمی در پیشگیری از سرطان پروستات ایفا می کند. مردانی که از یک سبک زندگی سالم پیروی می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند.
آیا داشتن یک سبک زندگی سالم می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد؟
هیچ کس نمی داند چگونه به طور قطعی باید از ابتلا به سرطان پروستات پیشگیری کرد، اما داشتن سبک زندگی سالم می تواند در این روند تاثیر زیادی داشته باشد. آخرین تحقیقات نشان می دهند که داشتن اضافه وزن می تواند احتمال ابتلا به سرطان تهاجمی یا پیشرفته پروستات را افزایش دهد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و فعالیت بدنی می تواند در داشتن وزن مناسب و در نتیجه کاهش احتمال ابتلا به این سرطان موثر باشد.
افراد نمی توانند سن، نژاد یا سابقه خانوادگی خود را تغییر دهند، اما می توانند رژیم غذایی و وزن خود را کنترل کنند.
عادت های سالم برای پیشگیری از سرطان پروستات
عادات زیر می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کنند:
- حفظ وزن سالم: چاقی می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.
- ورزش منظم: ورزش منظم می تواند به کاهش التهاب و خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کند.
- ترک سیگار: سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
- مصرف محدود الکل: الکل می تواند التهاب را افزایش دهد و خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.
وزن مناسب برای پیشگیری از سرطان پروستات چقدر است؟
یکی از راه های سریع برای بررسی وزن مناسب، اندازه گیری دور کمر است. یک متر را دور بدن خود، در قسمت شکم، بالای باسن و پایین دنده ها بپیچید. اگر متر، اندازه کمر را 94 سانتی متر (37 اینچ) یا بیشتر نشان دهد، مشخص می شود که فرد دارای اضافه وزن است. این بدان معناست که این شخص بیشتر در معرض ابتلا به برخی عارضه ها، از جمله سرطان تهاجمی یا پیشرفته پروستات قرار دارد.
داشتن وزن مناسب همچنین می تواند سلامت عمومی را نیز بهبود بخشد و به پیشگیری از بروز دیگر بیماری ها، مانند دیابت نوع 2، بیماری قلبی و برخی دیگر از سرطان ها کمک کند.
سیگار کشیدن چه تاثیری بر این بیماری دارد؟
سیگار کشیدن احتمال ابتلا به بیماری های مختلفی از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی و برخی سرطان ها را افزایش می دهد. بیشتر مطالعات نشان می دهند که سیگار کشیدن باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات نمی شود. اما سیگار کشیدن، می تواند احتمال ابتلا به نوع تهاجمی سرطان پروستات که احتمال رشد و گسترش آن به سایر قسمت های بدن وجود دارد را افزایش دهد، بنابراین در صورت ابتلا به سرطان پروستات، احتمال مرگ ناشی از آن افزایش می یابد.
در صورت ترک سیگار، این احتمال شروع به کاهش می کند و بعد از گذشت 10 سال بدن فرد مانند یک فرد غیرسیگاری خواهد شد. پزشک می تواند در ترک سیگار به بیمار کمک کند.
نتیجه گیری
تغذیه و سبک زندگی نقش مهمی در پیشگیری از سرطان پروستات ایفا می کنند. مردانی که از یک رژیم غذایی سالم و یک سبک زندگی سالم پیروی می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات
از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.