لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

قرص نیلوتامید در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض

قرص نیلاندرون که با نام عمومی نیلوتامید نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرص نیلوتامید در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض
6 دقیقه زمان مطالعه

سرطان پروستات، شایع‌ترین سرطان در میان آقایان بالای ۵۰ سال است. پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه درمان این بیماری صورت گرفته است. یکی از داروهای جدید و موثر در درمان سرطان پروستات پیشرفته، قرص نیلوتامید (Nilutamide) است. در این مقاله قصد داریم با هم به دنیای قرص نیلوتامید سفر کنیم و ببینیم این دارو چگونه به مبارزه با سرطان پروستات کمک می‌کند.

قرص نیلوتامید چیست و چگونه عمل می کند؟

قرص نیلوتامید با نام تجاری دیگر آکساتار (Axotar) نیز شناخته می‌شود. این دارو با مهار گیرنده‌های سلولی تستوسترون به کنترل رشد سلول‌های سرطانی پروستات کمک می‌کند. همانطور که می‌دانید، تستوسترون موتور محرکه رشد سلول‌های سرطانی پروستات است. قرص نیلوتامید مانند یک قفل عمل کرده و مانع از اتصال تستوسترون به گیرنده‌های سلولی می‌شود. در نتیجه، سلول‌های سرطانی از سوخت مورد نیاز خود محروم شده و رشد آن‌ها کند و یا متوقف می‌گردد.

این دارو با یک مکانیزم متفاوت نسبت به داروهای قدیمی‌تر مانند فلوتامید عمل می‌کند. فلوتامید با مهار تولید تستوسترون کار می‌کرد، در حالی که نیلوتامید جلوی اتصال آن به سلول‌های سرطانی را می‌گیرد. این تفاوت در مکانیزم اثر باعث می‌شود که قرص نیلوتامید عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای نسل قبل داشته باشد.

نام عمومی: نیلوتامید

نام تجاری: نیلاندرون

اشکال دارویی: قرص خوراکی (150 میلی گرم)

دسته یا طبقات دارویی: آنتی آندروژن ها، هورمون ها / ضد نئوپلاستیک ها

نیلوتامید برای درمان سرطان پروستات که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است استفاده می شود. نیلوتامید همچنین برای مردانی که تحت عمل جراحی اخته یا برداشتن بیضه ها قرار گرفته اند استفاده می شود. نیلوتامید همچنین ممکن است برای اهداف دیگری که در این راهنمای دارویی ذکر نشده است نیز استفاده شود.

قرص نیلوتامید برای چه کسانی تجویز می‌شود؟

قرص نیلوتامید به تنهایی برای درمان سرطان پروستات استفاده نمی‌شود. پزشک متخصص شما ممکن است این دارو را در کنار هورمون درمانی با آنالوگ‌های LHRH و یا خارج کردن بیضه‌ها (Orchiectomy) برای آقایان مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته تجویز کند.

عوارض جانبی نیلوتامید

در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر؛ تنفس دشوار یا مشکلات تنفسی؛ تورم در صورت، لب ها، زبان یا گلو بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

نیلوتامید ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند. در صورت بروز موارد زیر فوراً به پزشک خود مراجعه کنید:

  • درد قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه خشک، تب
  • تنگی نفس جدید یا تشدید آن
  • علائم آنفولانزا مانند رنگ پریدگی پوست، احساس خستگی
  • مشکلات کبدی مانند: تهوع، استفراغ، کاهش یا فقدان اشتها، درد سمت راست بالای معده، علائم شبیه آنفولانزا، ادرار تیره، یرقان (زرد شدن پوست یا چشم).

عوارض جانبی رایج نیلوتامید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گرگرفتگی
  • سرگیجه
  • یبوست
  • تهوع یا استفراغ، از دست دادن اشتها
  • راش پوستی
  • کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی
  • تغییر بینایی

البته این موارد لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز اتفاق بیفتد. با این حال برای مشاوره پزشکی و کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دارو به پزشک خود مراجعه کنید.

موارد احتیاطی

در صورت ابتلا به بیماری شدید کبدی یا مشکلات تنفسی شدید، نباید از نیلوتامید استفاده کنید.

نیلوتامید می تواند باعث بروز مشکلات جدی ریوی شود. بنابراین در صورت بروز درد قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه خشک، تب و تنگی نفس جدید یا تشدید آن، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

قبل از مصرف این دارو

در صوت وجود حساسیت به نیلوتامید یا موارد زیر، نباید از آن استفاده کنید:

  • بیماری شدید کبدی
  • مشکلات شدید تنفسی

چنانچه به بیماریهای زیر مبتلا بوده اید به پزشک خود اطلاع دهید:

  • بیماری کبد
  • آسم یا بیماری ریوی دیگر

نیلوتامید همچنین برای زنان استفاده نمی شود زیرا تاکنون اثرات نیلوتامید در دوران بارداری یا در زنان شیرده مشخص نشده است.

چگونه باید نیلوتامید مصرف کنم؟ (نحوه مصرف)

از تمام دستورالعمل های موجود روی برچسب نسخه خود پیروی کنید و برگه راهنمای دارو را که توسط پزشک داروخانه ارائه شده است بخوانید. دارو را سعی کنید دقیقا طبق دستور آن مصرف کنید.

  • درمان با نیلوتامید باید در همان روز یا یک روز بعد از اخته شدن جراحی شروع شود.
  • شما می توانید نیلوتامید را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
  • همچنین بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را متوقف نکنید.
  • دارو را می توانید در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت، نگهداری کنید.

موارد منع مصرف قرص نیلوتامید

قرص نیلوتامید برای همه افراد مناسب نیست. در برخی موارد، پزشک ممکن است مصرف این دارو را برای شما منع کند. از جمله موارد منع مصرف این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساسیت به نیلوتامید یا سایر اجزای تشکیل دهنده دارو
  • مشکلات شدید کبدی
  • مصرف همزمان با برخی از داروهای خاص مانند فنی‌توئین (Phenytoin) و ریفامپین (Rifampin)
  • سابقه ابتلا به سندرم QT طولانی (Long QT Syndrome)

توجه

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از این دارو تنها برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

پرسش های متداول

در صورت مصرف بیش از حد یا سوء مصرف چه اتفاقی می افتد؟

به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

هنگام مصرف نیلوتامید باید از چه چیزهایی اجتناب کنم؟ (موارد منع مصرف)

نیلوتامید ممکن است بعد از اینکه در یک محیط روشن قرار گرفتید، باعث کاهش در توانایی دید شما در تاریکی شود. بنابراین هنگام رانندگی در شب، هنگام ورود به تونل و شرایط مشابه با احتیاط عمل کنید. استفاده از عینک های رنگی می تواند به کاهش این اثر کمک کند.

همچنین نوشیدن الکل همراه با نیلوتامید می تواند باعث بروز سرگیجه، گرگرفتگی (گرمی، قرمزی یا احساس گزگز) یا سایر علائم ناخوشایند شود.

چه داروهای دیگری بر نیلوتامید تأثیر می گذارد؟ (تداخلات دارویی)

سایر داروها، از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی ممکن است بر نیلوتامید تأثیر بگذارند. بنابراین در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف آنرا شروع کرده یا متوقف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.