هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) چیست و چگونه کار میکند؟
هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا به اختصار GnRH است. GnRH یک هورمون ترشحی است که توسط هیپوتالاموس، یک غده کوچک در مغز ترشح میشود.
غده هیپوفیز در سیستم غدد درونریز، از هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) برای تحریک تولید هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئینکننده استفاده میکند. این گنادوتروپینها (هورمونها) هورمونهای جنسی تستوسترون، استروژن و پروژسترون را میسازند. GnRH برای بلوغ جنسی، میل جنسی و باروری بسیار ضروری است.
هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) چیست؟
در بدن همه افراد، هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) تولید میشود. در سنین نوجوانی، با آغاز فرآیند بلوغ، افزایش سطح این هورمون، تولید هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینکننده (LH) تحریک میشود.
FSH و LH نیز نوعی گنادوتروپین (goh-NA-doh-TROH-pinz) هستند. وجود گنادوتروپینها برای سلامت باروری ضروری هستند. وجود این هورمونها به بلوغ و عملکرد غدد جنسی کمک میکند. غدد جنسی در افرادی که در بدو تولد جنسیت زن دارند (DFAB) بهصورت تخمدان و همچنین در افرادی که در بدو تولد جنسیت مرد دارند (DMAB)، بهشکل بیضه هستند.
نامهای دیگر هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) چیست؟
پزشک همچنین ممکن است از اصطلاحات زیر برای اشاره به هورمون آزاد کننده گنادوتروپین استفاده کند:
- GnRH.
- لولیبرین.
- هورمون آزاد کننده هورمون لوتئینکننده (LHRH).
ساختار GnRH
GnRH یک دِکاپپتید، یا پپتیدی متشکل از 10 اسید آمینه است. توالی اسید آمینه GnRH در انسان، موش و بسیاری از گونه های دیگر پستانداران یکسان است. این ساختار منحصر به فرد برای اتصال GnRH به گیرنده های خاص خود در هیپوفیز ضروری است.
GnRH چگونه کار می کند؟
GnRH به شیوه ای پالس گونه (ضربه ای) از سلول های عصبی هیپوتالاموس ترشح می شود. این پالس ها از طریق جریان خون به غده هیپوفیز می رسند و به گیرنده های اختصاصی روی سلول های ترشح کننده FSH و LH متصل می شوند. اتصال GnRH به گیرنده ها، باعث تحریک این سلول ها و در نتیجه ترشح FSH و LH به جریان خون می شود.
عملکرد GnRH در زنان چیست؟
در دستگاه تناسلی زنان، GnRH بهطور غیرمستقیم تولید استروژن و پروژسترون را در بدن تحریک میکند که جزو هورمونهای جنسی زنانه غالب هستند که نقش کلیدی در تخمکگذاری و لقاح (توانایی برای باردار شدن) بر عهده دارند.
در اواسط چرخه قاعدگی:
- بدن سطح بالاتری از استرادیول آزاد میکند که نوعی استروژن است و تولید GnRH را افزایش میدهد.
- افزایش GnRH باعث کاهش هورمون محرک فولیکول و افزایش هورمون لوتئینیزه میشود.
- این تغییرات باعث آزاد شدن تخمک (تخمکگذاری) توسط تخمدان میشود.
عملکرد GnRH در مردان چیست؟
در دستگاه تناسلی مردان، GnRH تولید موارد زیر را تحریک میکند:
- هورمون لوتئینیزهکننده، که بر میزان تستوسترون و آندروژن (هورمونهای جنسی مردانه) بدن تأثیر میگذارد.
- هورمون محرک فولیکول که بر تولید اسپرم تأثیر میگذارد.
بدن چگونه GnRH میسازد؟
سیستم غدد درونریز مسئول تولید GnRH است. سلولهای عصبی (نورونها) در غده هیپوتالاموس مغز، GnRH را به رگهای خونی ارسال و آزاد میکنند. سپس این هورمون به غده هیپوفیز در پایه مغز منتقل میشود. GnRH غده هیپوفیز را تحریک میکند تا هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئینکننده را بسازد و آزاد کند.
آزاد شدن GnRH توسط هیپوتالاموس تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد، از جمله:
- هورمون های جنسی: استرادیول در زنان و تستوسترون در مردان می توانند آزاد شدن GnRH را سرکوب کنند. این یک حلقه بازخورد منفی است که به حفظ تعادل هورمونی کمک می کند.
- نوروترانسمیترها: مواد شیمیایی مغز مانند دوپامین و نوراپی نفرین می توانند بر آزاد شدن GnRH تأثیر بگذارند.
- استرس: استرس مزمن می تواند منجر به کاهش سطح GnRH شود.
- خواب: خواب کافی برای تنظیم GnRH مهم است.
چه مواردی میتوانند بر ترشح GnRH اثر بگذارند؟
ترشح GnRH یک فرآیند پالس گونه و با نوساناتی است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد.
- هورمون های جنسی: استروژن و پروژسترون در زنان و تستوسترون در مردان، با رسیدن به هیپوتالاموس، بر ترشح GnRH تأثیر منفی می گذارند. این یک سیستم بازخورد منفی است که به تنظیم سطح هورمون های جنسی در بدن کمک می کند.
- هورمون های دیگر: هورمون های دیگری مانند دوپامین و نوراپی نفرین نیز می توانند بر ترشح GnRH تأثیر بگذارند.
- عوامل عصبی: استرس، اضطراب و افسردگی می توانند ترشح GnRH را مختل کنند.
- عوامل محیطی: نور، بو و صدا نیز می توانند بر ترشح GnRH تأثیر بگذارند.
چندین عامل دیگر نیز می توانند بر سطح GnRH در بدن تأثیر بگذارند، از جمله:
- سن: سطح GnRH با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد.
- استرس: استرس مزمن می تواند سطح GnRH را کاهش دهد.
- وزن بدن: چاقی ممکن است بر سطوح GnRH تأثیر بگذارد.
- داروها: برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی خاص می توانند سطح GnRH را تحت تأثیر قرار دهند.
پرسش های متداول
تحقیقات در مورد عواملی که مستقیماً باعث افزایش سطح GnRH می شوند، همچنان در حال انجام است. با این حال، برخی از عوامل مانند کاهش وزن یا ورزش منظم ممکن است به طور غیرمستقیم بر تنظیم GnRH تأثیر بگذارند.
بله، GnRH به طور غیرمستقیم بر میل جنسی در زنان و مردان تأثیر می گذارد. از طریق تحریک تولید هورمون های جنسی مانند استرادیول در زنان و تستوسترون در مردان، GnRH در تنظیم میل جنسی نقش دارد.
برخی از تغییرات سبک زندگی مانند مدیریت استرس، خواب کافی و حفظ وزن سالم ممکن است به طور غیرمستقیم بر تنظیم GnRH تأثیر بگذارد. با پزشک خود در مورد بهترین راه های حفظ سلامت باروری صحبت کنید.
هیچ آزمایش خون معمولی برای اندازه گیری مستقیم سطح GnRH وجود ندارد. با این حال، پزشکان ممکن است از آزمایش خون برای اندازه گیری سطوح سایر هورمون ها مانند FSH، LH، استرادیول و تستوسترون استفاده کنند تا به طور غیرمستقیم بر وضعیت GnRH نظارت کنند.
علائم کمبود GnRH در زنان میتواند شامل بینظمیهای قاعدگی، فقدان قاعدگی (آمنوره) و ناباروری باشد. در مردان، کمبود GnRH میتواند باعث کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و کاهش تولید اسپرم شود.
درمان کمبود GnRH بستگی به علت زمینهای آن دارد. در برخی موارد، ممکن است با جایگزین کردن هورمونهای دیگر، کمبود GnRH جبران شود. در موارد دیگر، ممکن است نیاز به درمان تومورهای هیپوتالاموس باشد.
بله، داروهای حاوی GnRH یا آنالوگهای GnRH برای درمان برخی از اختلالات هورمونی و ناباروری تجویز میشوند. مصرف این داروها باید حتماً تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
مانند هر دارویی، داروهای حاوی GnRH یا آنالوگهای آن نیز میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. این عوارض جانبی بسته به نوع دارو و دوز مصرفی متفاوت است. در صورت تجویز این داروها توسط پزشک، حتما در مورد عوارض جانبی احتمالی با او صحبت کنید.
سطح GnRH بهطور طبیعی در کودکان کم است و در دوران بلوغ افزایش مییابد. پس از آن، تستوسترون، استروژن و پروژسترون سطح GnRH را کنترل میکنند. هنگامی که سطح هورمون جنسی بالا باشد، بدن GnRH کمتری تولید میکند. هنگامی که سطح هورمونهای جنسی کم است، GnRH بیشتری تولید میشود. فقط در زمان تخمکگذاری است که بدن زن GnRH و استرادیول بیشتری تولید میکند.
تولید بیش از اندازه GnRH بهندرت ایجاد میشود. سطوح بالای این هورمون ممکن است احتمال ابتلا به آدنوم هیپوفیز را افزایش دهد که نوعی تومور غیر سرطانی (خوشخیم) است و باعث تولید بیش از اندازه هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئینکننده شود. در نتیجه، بدن ممکن است استروژن یا تستوسترون را نیز بیش از اندازه تولید کند. در کودکان، سطوح بالای GnRH ممکن است باعث بلوغ زودرس شود.
اختلالات مرتبط با سطوح پایین GnRH در زنان شامل موارد زیر هستند:
- قاعدگی غیر طبیعی یا آمنوره (عدم شروع قاعدگی).
- عدم تخمکگذاری.
- تأخیر در بلوغ جنسی و فیزیکی.
- ناباروری زنان.
- کاهش میل جنسی (هیپوگنادیسم).
اختلالات مرتبط با سطوح پایین GnRH در مردان شامل موارد زیر هستند:
- تأخیر در بلوغ جنسی و فیزیکی.
- کاهش میل جنسی (هیپوگنادیسم).
- ناباروری مردان، تعداد کم اسپرم یا آزواسپرمی (عدم وجود اسپرم در انزال).
- اختلالات مرتبط با بیضه مانند سندرم کالمن.
آزمایش خون میتواند سطح هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئینکننده را اندازه گیری کند که با یک نمونه گیری ساده انجاممیشود. قبل از انجام این آزمایش خون نیاز نیست فرد ناشتا باشد (چیزی نخورده یا ننوشیده باشد). با این حال، افرادی که در دوره قاعدگی هستند ممکن است به آزمایش خون در یک زمان مشخص از چرخه قاعدگی (دوره) نیاز داشتهباشند.
آزمایش تحریک GnRH میتواند به تعیین تولید بالا یا پایین GnRH کمک کند. در طول انجام این آزمایش، موارد زیر انجاممیشود:
- پزشک، نمونه گیری از خون را انجام میدهد.
- تزریق عضلانی یا IV از آگونیست GnRH یا GnRH ساخته شده در آزمایشگاه انجاممیشود.
- پزشک، چند نمونه خون به فاصله 15 تا 30 دقیقه در طول دو ساعت میگیرد.
- شخص به خانه میرود و 24 ساعت دیگر برای خونگیری نهایی برمیگردد.
- آزمایشگاه نمونههای خون را از نظر سطح هورمون محرک فولیکول، هورمون لوتئینهکننده و هورمونهای جنسی بررسی میکند.
نتایج بالاتر از محدوده طبیعی نشان دهنده بلوغ زودرس است.
این اقدامات میتوانند به حفظ سلامت سیستم غدد درونریز کمک کند:
- انجام فعالیت بدنی در بیشتر روزهای هفته.
- داشتن خواب کافی.
- با داشتن رژیم غذایی متعادل که چربی و کلسترول پایینی داشتهباشد و باعث حفظ وزن مناسب شود.
- ترک سیگار و استفاده از محصولات مرتبط با تنباکو (نیکوتین میتواند تأثیر منفی بر سیستم غدد درونریز و سطح هورمون داشتهباشد).
- برای کنترل صحیح اختلالات غدد درونریز مانند دیابت و بیماری تیروئید از داروهای تجویزی مناسب (در صورت نیاز) استفاده شود.
داروهای GnRH میتوانند غده هیپوفیز را از ساخت هورمونهایی که تولید هورمونهای جنسی را تحریک میکنند، باز دارند.
این داروها شامل موارد زیر هستند:
- آگونیستهای GnRH (که آنالوگهای GnRH نیز نامیده میشود)، غده هیپوفیز را فعال میکنند تا هورمون لوتئینیزه و FSH بیشتری تولید شود. با گذشت زمان، غده، تولید هر دو هورمون را متوقف میکند. این توقف، باعث توقف تولید هورمونهای جنسی میشود.
- آنتاگونیستهای GnRH، از پاسخ غده هیپوفیز به GnRH جلوگیری میکنند؛ در نتیجه، غده هورمون لوتئینهکننده یا هورمونهای جنسی ساخته نمیشود.
پزشکان از داروهای GnRH برای درمان سرطان پروستات در مردان و زنان استفاده میکنند. همچنین میتوان برای درمان موارد زیر نیز از آنها استفادهکرد:
- سرطان پستان.
- آندومتریوز.
- ناباروری زنان.
- خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی).
- اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD).
- فیبروئید رحم.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات
از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.