لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

آمپول زولادکس در سرطان پروستات (ایمپلنت گوسرلین) + عوارض

آمپول زولادکس که با نام عمومی ایمپلنت گوسرلین نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آمپول زولادکس در سرطان پروستات (ایمپلنت گوسرلین) + عوارض

پیشرفت های چشمگیر در علم پزشکی، دارو های قدرتمندی را برای مبارزه با سرطان پروستات در اختیار متخصصان قرار داده است. داروی زولادکس (ایمپلنت گوسرلین) یکی از این دارو هاست که در خط مقدم مبارزه با سرطان پروستات قرار دارد. اما آیا این دارو واقعا یک قهرمان بی عیب است یا عوارضی هم به همراه دارد؟ در این مقاله قصد داریم با اثربخشی و عوارض جانبی داروی زولادکس آشنا شویم و ببینیم این دارو چگونه به یاری بیماران مبتلا به سرطان پروستات می شتابد.

زولادکس (ایمپلنت گوسرلین) چیست و چگونه عمل می کند؟

زولادکس نام تجاری دارویی به نام گوسرلین (Goserelin) است که به شکل ایمپلنت (کاشتنی) زیر پوست کاشته می شود. این دارو نوعی آنالوگ هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) است. شاید کمی گیج کننده به نظر برسد، اما نگران نباشید! در ادامه، با عملکرد این دارو و تاثیر آن بر سرطان پروستات آشنا می شویم.

نام عمومی: گوسرلین (ایمپلنت)

نام تجاری: زولادکس

شکل دوز: ایمپلنت زیر جلدی (10.8 میلی گرم؛ 3.6 میلی گرم)

طبقات دارویی: هورمون های آزاد کننده گنادوتروپین، هورمون ها / ضد نئوپلاستیک ها

سلول های سرطانی پروستات برای رشد خود به هورمونی به نام تستوسترون وابسته هستند. گوسرلین با فریب دادن غده هیپوفیز، باعث افزایش اولیه و سپس کاهش قابل توجه سطح تستوسترون در بدن می شود. این کاهش سطح تستوسترون، گرسنگی سلول های سرطانی را به دنبال دارد و مانع از رشد و تکثیر آنها می شود.

گوسرلین گاهی اوقات در ترکیب با داروی سرطان دیگری به نام فلوتامید استفاده می شود.

توجه داشته باشید این مقاله تنها اثر درمانی گوسرلین بر سرطان پروستات را بیان کرده است و توضیحی در مورد اثر آن در درمان سایر سرطان ها مانند سرطان پستان ارائه نشده است.

آمپول زولادکس برای چه کسانی تجویز می شود؟

زولادکس برای درمان انواع مختلفی از سرطان پروستات به کار می رود، از جمله:

  • سرطان پروستات پیشرفته یا متاستاتیک: زمانی که سرطان به سایر نقاط بدن سرایت کرده باشد.
  • سرطان پروستات با ریسک عود بالا: بعد از عمل جراحی یا رادیوتراپی برای کاهش خطر بازگشت سرطان.
  • سرطان پروستات حساس به هورمون: هنگامی که سلول های سرطانی برای رشد به تستوسترون وابسته باشند.

توجه داشته باشید که تشخیص و تجویز دارو تنها بر عهده پزشک متخصص است. هرگز به صورت خودسرانه از این دارو استفاده نکنید.

زولادکس چقدر در درمان سرطان پروستات موثر است؟

مطالعات متعدد نشان داده اند که زولادکس در کاهش سطح تستوسترون و کند کردن رشد تومور در بیماران مبتلا به سرطان پروستات موثر است. این دارو همچنین می تواند به بهبود علائم بیماری مانند درد استخوان و مشکلات ادراری کمک کند.

با این حال، مهم است به خاطر داشته باشید که زولادکس درمان قطعی سرطان پروستات نیست. این دارو با کنترل بیماری و بهبود علائم، به بیماران کمک می کند تا طول عمر و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.

آیا زولادکس برای همه مناسب است؟

زولادکس برای همه افراد مبتلا به سرطان پروستات مناسب نیست. این دارو برای افراد با سابقه برخی بیماری ها مانند مشکلات قلبی، کبدی و کلیوی مناسب نیست.

تشخیص اینکه آیا زولادکس برای شما مناسب است یا خیر، بر عهده پزشک متخصص است. پزشک با در نظر گرفتن شرایط و وضعیت سلامتی شما، بهترین گزینه درمانی را برایتان انتخاب خواهد کرد.

پیش از مصرف این دارو

اگر به گوسرلین یا داروهای هورمونی مشابه مانند هیسترلین، لوپرولید، نافارلین یا گانیرلیکس حساسیت دارید، نباید با این دارو درمان شوید.

گوسرلین می تواند به جنین آسیب برساند، اما این دارو گاهی اوقات در زنان باردار مبتلا به سرطان پستان پیشرفته استفاده می شود. تا زمانی که برای سرطان پیشرفته پستان تحت درمان هستید، نباید در دوران بارداری از گوسرلین استفاده کنید. ممکن است لازم باشد قبل از شروع این درمان آزمایش بارداری بدهید.

برای اطمینان از بی خطر بودن گوسرلین، در صورت وجود موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • دیابت
  • مشکلات قلبی، حمله قلبی، یا سکته مغزی
  • سرطان استخوان
  • سندرم QT طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)
  • تراکم استخوان کم (پوکی استخوان)
  • خونریزی غیر طبیعی واژینال که توسط پزشک بررسی نشده است.

گوسرلین می تواند تراکم مواد معدنی استخوان را کاهش دهد، که این امر ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. این خطر ممکن است در صورت مصرف سیگار، نوشیدن مکرر الکل، سابقه خانوادگی پوکی استخوان یا استفاده از داروهای خاصی مانند داروهای تشنج یا استروئیدها بیشتر باشد. در مورد خطر فردی خود با پزشک خود صحبت کنید.

تا زمانی که ایمپلنت در جای خود قرار دارد، از شیردهی پرهیز کنید.

گوسرلین (زولادکس) چگونه تجویز می شود؟

گوسرلین در ایمپلنت کوچک که از طریق سوزن وارد پوست معده می شود، هر 28 روز یک بار تزریق می شود. ایمپلنت را در کلینیک یا مطب پزشک دریافت خواهید کرد.

اگر شیمی درمانی نیز دریافت می کنید، برنامه دوز ممکن است متفاوت باشد. دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید. بسیار مهم است که تزریق گوسرلین را هر ماه به موقع دریافت کنید.

به احتمال زیاد نمی توانید ایمپلنت را از طریق پوست خود احساس کنید و نباید باعث درد یا ناراحتی شود. ایمپلنت به مرور زمان در بدن حل می شود.

در حالی که سطح هورمون در حال تنظیم است، ممکن است در چند هفته اول درمان متوجه علائم جدید یا تشدید وضعیت خود شوید. اگر علائم پس از چند هفته بهبود نیافت، به پزشک خود اطلاع دهید.

حتی اگر دیابت ندارید، ممکن است در حین مصرف گوسرلین نیاز به بررسی قند خون باشد.

گوسرلین می تواند نتایج غیرعادی با آزمایش های پزشکی خاص ایجاد کند. به پزشک خود در مورد مصرف این دارو اطلاع دهید.

اگر یک نوبت را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد؟

اگر قرار ملاقات برای دریافت ایمپلنت گوسرلین خود را از دست دادید، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر بیش از حد مصرف کنم چه اتفاقی می افتد؟

از آنجایی که ایمپلنت گوسرلین حاوی مقدار مشخصی از دارو است، احتمال مصرف بیش از حد دارو وجود ندارد.

هنگام دریافت گوسرلین از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟

از نوشیدن الکل خودداری کنید. این کار می تواند خطر کاهش تراکم استخوان را در زمانی که تحت درمان با گوسرلین هستید افزایش دهد.

از سیگار کشیدن خودداری کنید، زیرا می تواند خطر کاهش تراکم استخوان، سکته مغزی یا مشکلات قلبی را افزایش دهد.

عوارض جانبی زولادکس (گوسرلین)

در صورت وجود علائم واکنش آلرژیک به گوسرلین، مانند: کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو با پزشک خود تماس بگیرید.

هنگامی که درمان با گوسرلین را شروع می کنید، علائم تومور ممکن است برای مدت کوتاهی تشدید شود. تشدید تومور پروستات ممکن است فشار روی نخاع یا دستگاه ادراری را افزایش دهد. در صورت وجود علائمی مانند: کمردرد، ادرار دردناک یا دشوار، از دست دادن حرکت در هر قسمت از بدن یا از دست دادن کنترل روده یا مثانه، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر موارد زیر را دارید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد، کبودی، تورم، قرمزی، تراوش یا خونریزی در محل تزریق ایمپلنت
  • سرگیجه، مشکل در تنفس، احساس سبکی سر (مثل اینکه ممکن است بیهوش شوید)
  • قند خون بالا (افزایش تشنگی، افزایش ادرار، خشکی دهان، بوی نفس میوه ای)
  • سطوح بالای کلسیم (گیجی، خستگی، حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، یبوست، افزایش تشنگی یا ادرار، کاهش وزن)
  • علائم حمله قلبی (درد یا فشار قفسه سینه، گسترش درد به فک یا شانه، حالت تهوع، تعریق)
  • علائم لخته خون (بی حسی یا ضعف ناگهانی در یک طرف بدن، درد قفسه سینه، مشکلات بینایی یا گفتار، درد یا تورم در یک پا)

عوارض جانبی رایج گوسرلین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گرگرفتگی (احساس ناگهانی گرما و قرمزی پوست)، تعریق
  • احساس در هنگام ادرار
  • تغییرات خلقی، افزایش یا کاهش علاقه به رابطه جنسی
  • تغییرات در عملکرد جنسی، نعوظ کمتر از حد طبیعی
  • سردرد
  • تورم در دست یا پا
  • آکنه، راش پوستی خفیف یا خارش

موارد مذکور تمام عوارض جانبی را در بر نمی گیرند؛ بنابراین برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.

هشدارها

  • اگر به گوسرلین یا داروهای هورمونی مشابه مانند لوپرولید (لوپرون، الگارد، ویادر)، نافارلین (سینارل)، یا گانیرلیکس (آنتاگون) حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
  • پیش از دریافت گوسرلین، اگر پوکی استخوان، دیابت، مشکلات ادراری، وضعیتی که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد، سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی، عوامل خطرزا برای بیماری عروق کرونر (مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، یا اضافه وزن) یا خونریزی غیرطبیعی دارید که پزشک شما آن را بررسی نکرده است به او اطلاع دهید.
  • گوسرلین می تواند تراکم مواد معدنی استخوان را کاهش دهد، که ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. اگر سیگار می کشید، مکرر الکل می نوشید، سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارید، یا از داروهای خاصی مانند داروهای تشنج یا استروئیدها استفاده می کنید، ممکن است این خطر بیشتر باشد. با پزشک خود در مورد خطر فردی خود برای از دست دادن استخوان صحبت کنید.
  • در صورت بروز عارضه جانبی جدی در حین مصرف گوسرلین، مانند بی حسی یا گزگز شدید در پاها، ضعف عضلانی، مشکلات تعادل یا هماهنگی، از دست دادن کنترل مثانه یا روده، ادرار کمتر از حد معمول، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن، خون در ادرار یا مدفوع، راحت کبود شدن ، افزایش تشنگی یا ادرار، بوی نفس میوه ای، مشکل در تنفس، بی حسی یا ضعف ناگهانی، سردرد شدید ناگهانی، گیجی، مشکلات بینایی یا گفتار، یا درد قفسه سینه که به بازو یا شانه فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

تداخلات دارویی زولادکس (گوسرلین)

گوسرلین می تواند باعث مشکل جدی قلبی شود. اگر از داروهای خاصی برای عفونت ها، آسم، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، افسردگی، بیماری های روانی، سرطان، مالاریا یا HIV نیز استفاده می کنید، ممکن است خطر بیشتر باشد.

در مورد سایر داروهای خود، به خصوص رقیق کننده خون (وارفارین، کومادین، جانتوون) به پزشک خود اطلاع دهید.

سایر داروها ممکن است با گوسرلین تداخل داشته باشند، از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف آن را شروع یا متوقف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

اطلاعات بیشتر

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید و هرگز داروهای خود را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید و از لوپرولید فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.