آمپول دیفرلین در سرطان پروستات (تزریق عضلانی) + عوارض
آمپول دیفرلین که با نام عمومی تریپتورلین نیز شناخته میشود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار میگیرد.
پیشرفت های چشمگیر در علم پزشکی، دارو های قدرتمندی را برای مبارزه با سرطان پروستات در اختیار متخصصان قرار داده است. داروی تریپتورلین یا همان آمپول دیفرلین یکی از این دارو هاست، اما آیا این دارو عوارضی هم به همراه دارد؟ در این مقاله قصد داریم با اثربخشی و عوارض جانبی داروی تریپتورلین آشنا شویم و ببینیم این دارو چگونه به یاری بیماران مبتلا به سرطان پروستات می شتابد.
دیفرلین چیست و چگونه عمل می کند؟ (تریپتورلین)
دیفرلین یا همان تریپتورلین، دارویی است که به صورت تزریقی تجویز می شود. این دارو نوعی نوعی هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) است. شاید کمی گیج کننده به نظر برسد، اما نگران نباشید! در ادامه، به زبان ساده تر با نحوه عملکرد تریپتورلین آشنا می شویم.
نام عمومی: تریپتورلین
نام های تجاری: ترل استار، تریپتودور، دیفرلین
اشکال دارویی: پودر تزریقی عضلانی (11.25 میلی گرم در 3 ماه؛ 22.5 میلی گرم در 6 ماه؛ 3.75 میلی گرم در ماه)
دسته دارویی: هورمون های آزاد کننده گنادوتروپین، هورمون ها / ضد نئوپلاستیک ها
تریپتورلین (آمپول دیفرلین) شکل مصنوعی هورمونی است که بسیاری از فرآیندهای بدن را تنظیم می کند.
تریپتورلین با نام تجاری دیفرلین در مردان برای درمان علائم سرطان پروستات استفاده می شود. ترل استار فقط علائم سرطان پروستات را درمان می کند و خود سرطان را درمان نمی کند.
برند تریپتودور تریپتورلین، برای درمان بلوغ زودرس در پسران و دخترانی که حداقل 2 سال دارند، استفاده می شود.
دیفرلین برای چه کسانی تجویز می شود؟
تریپتورلین یا دیفرلین برای درمان انواع مختلفی از سرطان پروستات به کار می رود، از جمله:
- سرطان پیشرفته پروستات یا متاستاتیک:زمانی که سرطان به سایر نقاط بدن سرایت کرده باشد.
- سرطان پروستات با ریسک عود بالا:بعد از عمل جراحی یا رادیوتراپی برای کاهش خطر بازگشت سرطان.
- سرطان پروستات حساس به هورمون:هنگامی که سلول های سرطانی برای رشد به تستوسترون وابسته باشند.
توجه داشته باشید که تشخیص و تجویز دارو تنها بر عهده پزشک متخصص است. هرگز به صورت خودسرانه از این دارو استفاده نکنید.
دیفرلین چقدر در درمان سرطان پروستات موثر است؟
مطالعات متعدد نشان داده اند که تریپتورلین (دیفرلین) در کاهش سطح تستوسترون و کند کردن رشد تومور در بیماران مبتلا به سرطان پروستات موثر است. این دارو همچنین می تواند به بهبود علائم بیماری مانند درد استخوان و مشکلات ادراری کمک کند.
با این حال، مهم است به خاطر داشته باشید که تریپتورلین (دیفرلین) درمان قطعی سرطان پروستات نیست. این دارو با کنترل بیماری و بهبود علائم، به بیماران کمک می کند تا طول عمر و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.
پیش از مصرف این دارو
اگر به تریپتورلین (دیفرلین) یا داروهای مشابه مانند لوپرولید (لوپرون، ویادور، الگارد) یا گوسرلین (زولادکس) حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
اگر باردار هستید از دیفرلین (تریپتورلین) استفاده نکنید. ممکن است به جنین آسیب برساند. در حین استفاده از این دارو، برای جلوگیری از بارداری، از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
برای اطمینان از بی خطر بودن تریپتورلین (دیفرلین)، اگر تا به حال به موارد زیر برخورد کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری قلبی، سندرم QT طولانی یا سایر اختلالات ریتم قلب
- حمله قلبی یا سکته مغزی
- عدم تعادل الکترولیت (مانند سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون)
- دیابت
- صرع یا سایر اختلالات تشنجی
- بیماری روانی
- انسداد مثانه یا سایر مشکلات دفع ادرار
- وضعیتی که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد
- تومور یا مشکل رگ خونی در مغز
- اگر دارویی مصرف می کنید که می تواند باعث تشنج شود (مانند داروی ضد افسردگی).
از پزشک بپرسید که آیا شیردهی در حین استفاده از این دارو بی خطر است یا خیر.
دیفرلین (تریپتورلین) ممکن است بر باروری (توانایی بچه دار شدن) در مردان تأثیر بگذارد.
داروی دیفرلین چگونه تجویز می شود؟
دیفرلین (تریپتورلین) را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید و همه راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید.
دیفرلین (تریپتورلین) به عضله تزریق می شود و پزشک این تزریق را انجام می دهد.
دیفرلین (تریپتورلین) معمولاً هر 4، 12 یا 24 هفته یک بار تجویز می شود. برنامه دوز به اثرگذاری و برند تریپتورلینی که استفاده می کنید بستگی دارد.
دیفرلین (تریپتورلین) می تواند هورمون های خاصی را در اولین دوز یا پس از هر تزریق جدید افزایش دهد. این امر ممکن است باعث تشدید کوتاه مدت علائم سرطان پروستات یا بلوغ زودرس شود. این عوارض جانبی باید طی 1 تا 2 ماه بهبود یابد. در صورت تداوم یا تشدید علائم در هنگام استفاده از تریپتورلین، با پزشک خود تماس بگیرید.
این دارو می تواند بر نتایج برخی از آزمایش های پزشکی تأثیر بگذارد. به پزشک در مورد مصرف تریپتورلین اطلاع دهید.
در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری شود، همینطور از سرما زدگی آن جلوگیری کنید.
هر ویال فقط برای یک بار استفاده است. پس از یک بار استفاده آن را دور بیندازید، حتی اگر هنوز دارو داخل آن باقی مانده باشد.
فقط یکبار از سوزن و سرنگ استفاده کنید و سپس آنها را در ظرف مخصوص امحا سرنگ و سوزن (سیفتی باکس) قرار دهید. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور بمانند.
اگر نوبت را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد؟
اگر نوبت دارو را فراموش کردید، یا اگر قرار ملاقات برای تزریق تریپتورلین خود را از دست دادید، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر بیش از حد مصرف کنم چه اتفاقی می افتد؟
به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.
هنگام استفاده از دیفرلین (تریپتورلین) از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟
دستورالعمل های پزشک خود را در مورد هرگونه محدودیت در غذا، نوشیدنی یا فعالیت دنبال کنید.
عوارض جانبی دیفرلین (تریپتورلین)
در صورت وجود علائم واکنش آلرژیک به دیفرلین تریپتورلین: کهیر، راش پوستی، خارش شدید، تعریق، کمک فوری پزشکی دریافت کنید. سرگیجه، ضربان قلب سریع، مشکل در تنفس یا بلع، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو امداد فوری پزشکی دریافت کنید.
برخی از افرادی که از دیفرلین (تریپتورلین) استفاده می کنند، دچار مشکلات روانی یا تشنج (لرزش) جدید یا تشدید آنها شده اند. اگر تشنج یا هر گونه تغییر غیرعادی در خلق و خو یا رفتار (خشم، پرخاشگری، گریه، احساس بی قراری یا تحریک پذیری) دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
تریپتورلین یا دیفرلین می تواند باعث افزایش موقتی در برخی هورمون ها شود، به خصوص زمانی که برای اولین بار مصرف این دارو را شروع می کنید. این امر ممکن است عوارض جانبی مشابه شرایط تحت درمان ایجاد کند. اگر موارد زیر را دارید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- ادرار دردناک یا دشوار، سوزش هنگام ادرار کردن، وجود خون در ادرار
- درد استخوان
- (در کودکان) علائم جدید یا تشدید علائم بلوغ
- تشنج
- درد یا فشار قفسه سینه، گسترش درد به فک یا شانه
- بی حسی یا ضعف ناگهانی، گفتار نامفهوم
- افزایش فشار داخل جمجمه (سردرد شدید، صدای زنگ در گوش، سرگیجه، حالت تهوع، مشکلات بینایی، درد پشت چشم)
- از دست دادن حرکت در هر قسمت از بدن
- قند خون بالا (افزایش تشنگی، افزایش ادرار، گرسنگی، خشکی دهان، بوی تنفسمیوه ای)
- مشکلات عصبی (کمر درد، ضعف عضلانی، مشکلات تعادل یا هماهنگی، بی حسی یا گزگز شدید در پاها، از دست دادن کنترل مثانه یا روده)
عوارض جانبی رایج داروی دیفرلین (تریپتورلین) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد، تورم، خارش، یا قرمزی در محل تزریق
- گرگرفتگی
- اختلال نعوظ، از دست دادن علاقه به رابطه جنسی، ناتوانی جنسی، مشکل در ارگاسم
- سردرد، درد استخوان، درد یا تورم در پاها
- خونریزی واژینال
- علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا (گرفتگی بینی، عطسه، سرفه، گلودرد، گوش درد)
موارد مذکور تمام عوارض جانبی را در بر نمی گیرد؛ بنابراین برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
هشدارها
اگر باردار هستید از تریپتورلین (دیفرلین) استفاده نکنید. از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری استفاده کنید و اگر در طول درمان باردار شدید، به پزشک خود اطلاع دهید.
برخی از افرادی که از داروی دیفرلین (تریپتورلین) استفاده می کنند، دچار مشکلات روانی یا تشنج (لرزش) جدید یا تشدید آنها شده اند. اگر تشنج یا هر گونه تغییر غیرعادی در خلق و خو یا رفتار (خشم، پرخاشگری، گریه، احساس بی قراری یا تحریک پذیری) دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
تریپتورلین (دیفرلین) می تواند باعث افزایش موقتی در برخی هورمون ها شود، به خصوص زمانی که برای اولین بار مصرف این دارو را شروع می کنید. این امر ممکن است عوارض جانبی مشابه شرایط تحت درمان را ایجاد کند.
تداخلات دارویی آمپول دیفرلین (تریپتورلین)
سایر داروها از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی ممکن است با داروی دیفرلین تداخل داشته باشند. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف آن را شروع یا متوقف می کنید به پزشک خود بگویید.
اطلاعات بیشتر
به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان نگه دارید، هرگز داروهای خود را به صورت سر خود به دیگران تجویز نکنید و از تریتورلین فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات
از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.