لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

تشخیص سرطان پروستات

تشخیص سرطان پروستات از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از روش‌های تشخیصی مختلف مانند آزمایش خون، آزمایش تصویربرداری و بیوپسی، می‌توان سرطان پروستات را در مراحل اولیه تشخیص داد و اقدامات لازم را برای درمان آن آغاز کرد. از این رو، اهمیت تشخیص سرطان پروستات و استفاده از روش‌های مناسب برای آن بیشتر از همیشه لازم است.

بازنگری شده توسط دکتر سید هادی مولانا در تاریخ 1403/03/27
تشخیص سرطان پروستات
6 دقیقه زمان مطالعه

سرطان پروستات نوعی سرطان در مردان است که معمولاً در افراد میانسال و مسن بروز می کند. به طور معمول این بیماری به صورت خاموش و بدون علائم ظاهری شروع می‌شود؛ اگر سرطان پروستات در مراحل اولیه تشخیص داده نشود، می‌تواند به پیشرفته‌ شده و خطرساز شود. از این رو، تشخیص به موقع و زودهنگام سرطان پروستات از اهمیت بسیاری برخوردار است.

سرطان پروستات چیست؟

این سرطان، هنگامی ایجاد می شود که سلول های سرطانی در غده پروستات -که در زیر مثانه و نزدیک راست روده (رکتوم)- قرار دارند، شروع به رشد و تقسیم کنند. این غده مسئول تولید مایعی است که بخشی از مایع منی را تشکیل داده و باعث حرکت اسپرم و خارج شدن آن در هنگام انزال می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سرطان پروستات" می توانید، از بخش مقالات علمی سرطان پروستات ایران استفاده کنید.

نشانه ها و علائم سرطان پروستات

تشخیص زودهنگام این بیماری ممکن است دشوار باشد زیرا معمولاً در مراحل اولیه سرطان پروستات، علائم قابل توجه و واضحی مشاهده نمی شود. با این حال، برخی از مردان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:

  • جریان ادرار ضعیف یا منقطع
  • احساس پُری در مثانه حتی پس از ادرار کردن
  • نیاز مکرر به ادرار کردن، به خصوص در شب
  • درد یا سوزش هنگام ادرار یا انزال
  • خون در ادرار یا مایع منی
  • ضعف یا بی حسی در اندام ها
  • درد در ناحیه لگن یا کمر
  • اختلال در نعوظ

اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. سرطان پروستات قابل درمان است، اما بهبودی آن به تشخیص زودهنگام بسیار مرتبط است. با توجه به شیوع بالای بیماری های پروستات، پزشکان اغلب معاینات منظمی را برای بررسی سلامت این غده توصیه کرده و انجام می دهند. روش های زیادی وجود دارد که می تواند به تشخیص سرطان پروستات کمک کند.

تشخیص سرطان پروستات

راه ها و روش‌های تشخیص سرطان پروستات

برای تشخیص سرطان پروستات، روش‌های مختلفی وجود دارد که در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1. آزمایش PSA خون برای تشخیص سرطان پروستات

آزمایش خون می‌تواند به عنوان یکی از روش‌های تشخیص سرطان پروستات مورد استفاده قرار بگیرد. بررسی سطح ماده خاصی به نام آنتی‌ژن اختصاصی پروستات (PSA) در خون، می‌تواند به تشخیص سرطان پروستات کمک کند.

آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (آزمایش PSA) نوعی آزمایش خون است که به منظور تشخیص ابتلا به سرطان پروستات تجویز می شود. این آزمایش به ویژه به عنوان روشی برای تشخیص زودهنگام بیماری در بیماران بدون علائم نیز مؤثر می باشد. سطح PSA در افراد سالم کمتر از چهار نانوگرم در هر میلی لیتر خون است و معمولاً هر چه میزان آن بیشتر شود، بیشتر به ابتلا به سرطان پروستات مشکوک می شویم.

معمولاً زمانی که سرطان پروستات ایجاد می‌شود، سطح PSA خون از 4 بالاتر می‌رود. با این حال، سطح زیر 4 تضمین نمی‌کند که فرد مبتلا به سرطان نباشد؛ در حدود 15 درصد از افرادی که PSA کمتر از 4 دارند، در نمونه‌برداری مشخص می شود که مبتلا به سرطان پروستات هستند. افرادی که سطح PSA آنها بین 4 تا 10 است، تقریباً 25 درصد احتمال ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد. اگر PSA بیش از 10 باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیش از 50 درصد ارزیابی می شود.

برای آشنایی با "آزمایش های سرطان پروستات" می توانید، از بخش مقالات علمی سرطان پروستات ایران استفاده کنید.

آزمایش خون PSA برای تشخیص سرطان

2. سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) برای تشخیص سرطان پروستات

سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) یکی از روش های تصویربرداری است که طی آن سونوگرافی از طریق مقعد و به کمک ابزار میله مانند باریکی انجام می شود. این میله، امواج صوتی با فرکانس بالا (صدایی شنیده نمی شود) ساطع می کند، امواج با برخورد به نواحی بدن منعکس شده (پژواک) و گیرنده ای این انعکاس ها را جمع کرده و به تصویر سیاه و سفیدی از پروستات تبدیل می کند. این روش می تواند برای بررسی وجود تومور مورد استفاده قرار گیرد. معمولاً این آزمایش به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی انجام می شود و بیش از 10 دقیقه طول نمی کشد. سونوگرافی ترانس رکتال، اغلب برای بیمارانی که سطح PSA بالایی داشته یا نتایج معایتنه لمسی پروستات (DRE) غیرطبیعی است، انجام می شود. به علاوه، سونوگرافی اندازه غده پروستات را نیز مشخص می کند.

آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی شکمی و رادیوگرافی نیز می‌توانند در تشخیص سرطان پروستات مورد استفاده قرار بگیرند. این روش ها برای تشخیص تغییرات غیرطبیعی در ساختار پروستات مفید هستند.

سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) برای تشخیص سرطان پروستات

برای آشنایی با "آزمایش های سرطان پروستات" می توانید، از بخش مقالات علمی سرطان پروستات ایران استفاده کنید.

3. تشخیص سرطان از طریق بیوپسی

بیوپسی نیز یکی از روش‌های تشخیص سرطان پروستات است که معمولاً برای قطعی شدن تشخیص احتمال ابتلا، انجام می شود. در این روش، نمونه‌ای از بافت پروستات برداشته می‌شود و به آزمایشگاه ارسال شده تا بررسی شود.

بیوپسی پروستات، برای تشخیص سرطان پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. در روش بیوپسی با استفاده از یک سوزن مخصوص بیوپسی، نمونه ای از بافت ناحیه مورد نظر برداشته شده و زیر میکروسکوپ برای جستجوی سلول های سرطانی مورد بررسی قرار می گیرد.

بیوپسی با سوزن، روش اصلی برای تشخیص قطعی سرطان پروستات است. این کار معمولاً توسط متخصص اورولوژی -جراحی که سرطان های دستگاه ادراری-تناسلی را که شامل غده پروستات هم می شود درمان می کند- انجام می شود. به کمک سونوگرافی ترانس رکتال برای مشاهده غده پروستات، پزشک یک سوزن نازک و توخالی را از طریق دیواره راست روده وارد پروستات می کند. هنگامی که سوزن از داخل پروستات بیرون کشیده می شود، استوانه (هسته) کوچکی از بافت پروستات را نیز جدا می کند. این کار ممک است 8 تا 18 بار تکرار شود، اما اکثر اورولوژیست ها حدود 12 نمونه تهیه می کنند.

4. معاینه لمسی پروستات (DRE)

هنگامی که پزشک به ابتلا به سرطان پروستات شک می کند، از بیمار در مورد علائمی که ممکن است تجربه کرده باشد، از جمله مشکلات ادراری یا جنسی سؤال می کند.

همچنین پزشک ممکن است انجام معاینه لمسی پروستات (DRE) را نیز تجویز کند. در طول DRE، پزشک از طریق مقعد، بافت پروستات را لمس می کند تا وجود برجستگی ها یا نواحی سخت را در پروستات ارزیابی کند. معمولاً پزشک در کنار این روش، آزمایش‌های دیگری را برای تشخیص ابتلا به سرطان پروستات توصیه می کند.

تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی برای تشخیص سرطان پروستات

5. آزمایش ادرار

آزمایش ادرار نیز می‌تواند در تشخیص سرطان پروستات مورد استفاده قرار بگیرد. این آزمایش می‌تواند وجود خون در ادرار یا عوارض دیگری در پروستات را که ممکن است نشانه‌های سرطانی باشند، نشان دهد. انجام این آزمایش و بررسی نتایج آن، می‌تواند به تشخیص دقیق تر سرطان پروستات کمک کند.

روش های با دقت بالا در تشخیص سرطان پروستات

آزمایش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد، اما هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند با دقت 100% سرطان پروستات را تشخیص دهد. با این حال، ترکیبی از روش ها و آزمایش ها می تواند به افزایش دقت تشخیص کمک کند.

ترکیب آزمایش PSA و معاینه لمسی پروستات (DRE)

آزمایش PSA و DRE دو آزمایش برای تشخیص سرطان پروستات هستند. اگر سطح PSA خون بالا بوده و معاینه لمس پروستات، غیرطبیعی باشد، ممکن است پزشک انجام بیوپسی پروستات را توصیه کند.

روش های تصویربرداری

آزمایش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن پروستات و ام آر آی پروستات می توانند به پزشکان کمک کنند تا محل تومورهای سرطانی پروستات را تعیین کنند. با این حال، این آزمایش ها نمی توانند به قطعیت سرطان پروستات را تشخیص دهند. آنها فقط می توانند به پزشکان کمک کنند تا بتوانند تصمیم بگیرند که آیا بیوپسی پروستات ضروری است یا خیر.

آزمایش های ژنتیکی

آزمایش های ژنتیکی می توانند به پزشکان کمک کنند تا افرادی را که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پروستات هستند شناسایی کنند. این آزمایشات می توانند به پزشکان کمک کنند تا در مورد اینکه چه زمانی باید آزمایشات غربالگری را شروع کنند و چه درمانی برای هر بیمار مناسب است، تصمیم بگیرند.

برای آشنایی با "آزمایش های پروستات" می توانید، از بخش مرجع سرطان پروستات ایران استفاده کنید.

آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص سرطان پروستات

آزمایشات تصویربرداری می توانند به پزشکان کمک کنند تا وضعیت تومورهای سرطانی پروستات را بهتر تشخیص دهند. این آزمایش هامی توانند به پزشکان کمک کنند تا تصمیم بگیرند که آیا باید بیوپسی پروستات انجام شود.

سی تی اسکن پروستات

سی تی اسکن پروستات یک روش تصویربرداری پزشکی است که در آن از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر دقیقی از پروستات استفاده می شود. سی تی اسکن پروستات می تواند به تشخیص تومورهای سرطانی با اندازه 5 میلی متر یا بیشتر، تعیین محل و اندازه تومور و شناسایی غدد لنفاوی متورم که ممکن است نشان‌دهنده گسترش سرطان باشد، کمک کند.

ام آر آی پروستات

ام آر آی پروستات یک روش تصویربرداری پزشکی است که در آن از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویر از پروستات استفاده می شود. ام آر آی پروستات می تواند برای شناسایی تومورهای سرطانی با اندازه 2 میلی متر یا بیشتر، تعیین محل و اندازه تومور و تشخیص تورم غدد لنفاوی که ممکن است نشان‌دهنده گسترش سرطان باشد، استفاده شود.

مزایا و معایب آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص سرطان پروستات

مزایا

  • می توانند تومورهای سرطانی کوچک را شناسایی کنند که گاهی با آزمایش های دیگر قابل تشخیص نیستند.
  • می توانند به پزشکان کمک کنند تا محل و اندازه تومور را تعیین کنند.
  • می توانند به پزشکان کمک کنند تا میزان گسترش سرطان را تشخیص دهند.

معایب

  • ممکن است گران باشند.
  • می توانند منجر به قرار گرفتن در معرض میزان خفیفی اشعه شوند.
  • ممکن است برای برخی از مردان ناراحت کننده باشند.

برای آشنایی با "آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص سرطان پروستات" میتوانید، از بخش مرجع سرطان پروستات ایران استفاده کنید.

نتیجه‌گیری

آزمایش های تصویربرداری می توانند ابزارهای ارزشمندی برای تشخیص سرطان پروستات باشند. با این حال، هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند سرطان پروستات را با دقت 100% تشخیص دهد. با ترکیبی از آزمایشات، پزشکان می توانند به طور دقیق تر تشخیص دهند که آیا فردی مبتلا به سرطان پروستات است یا خیر.

آزمایش های پروستات آزمایش های پروستات | آشنایی با 5 آزمایش مهم غده پروستات

جهت بررسی سلامت پروستات، آزمایش های پروستات یک نیاز ضروری برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های پروستات مانند بزرگی پروستات، پروستاتیت ...

مراحل سرطان پروستات مراحل سرطان پروستات | مرحله بندی سرطان پروستات چگونه است

مرحله بندی سرطان پروستات برای تشخیص و درمان مناسب بسیار مهم است. در این مقاله، به مراحل مختلف سرطان پروستات با تمرکز بر گرید 1 ت...

غربالگری سرطان پروستات آزمایش غربالگری سرطان پروستات چیست؟ چه زمانی و چگونه؟

آزمایش غربالگری سرطان پروستات چه زمانی و چگونه باید انجام شود؟ چندین آزمایش مختلف پزشکی وجود دارد که می تواند به تشخیص وجود تومو...

مراجعه به پزشک عمومی درصورت نگرانی سرطان پروستات، باید به چه کسی مراجعه کنم؟

اگر شما هر گونه نگرانی درباره ابتلا به سرطان پروستات دارید، بهتر است به پزشک عمومی مراجعه کنید تا بررسی و مشاوره بیشتری در این ز...

سوالات متداول سرطان پروستات سوالات متداول سرطان پروستات | 8 سوالی که باید از پزشک بپرسید

با مطالعه این مقاله و آشنایی با سوالات متداول در مورد سرطان پروستات، می‌توانید اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید و برای مراجعه...

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.