لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

قرص روکاپاریب در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض

قرص روبراکا که با نام عمومی روکاپاریب نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرص روکاپاریب در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض
8 دقیقه زمان مطالعه

پیشرفت های چشمگیر در علم پزشکی، دارو های قدرتمندی را برای مبارزه با سرطان پروستات در اختیار متخصصان قرار داده است. داروی روکاپاریب یکی از این دارو هاست، اما آیا این دارو عوارضی هم به همراه دارد؟ در این مقاله قصد داریم با اثربخشی و عوارض جانبی داروی روکاپاریب آشنا شویم و ببینیم این دارو چگونه به یاری بیماران مبتلا به سرطان پروستات می شتابد.

روکاپاریب چیست و چگونه عمل می کند؟

روکاپاریب، دارویی است که به صورت قرص مصرف می شود. این دارو نوعی مهارکننده PARP است. شاید این اصطلاح برایتان ناآشنا باشد، اما نگران نباشید! در ادامه، به زبانی ساده تر با نحوه عملکرد روکاپاریب آشنا می شویم.

نام تجاری: روبراکا

شکل مصرف: قرص خوراکی (200 میلی گرم؛ 250 میلی گرم؛ 300 میلی گرم)

دسته دارویی: مهارکننده های PARP

روکاپاریب برای درمان سرطان تخمدان، سرطان لوله فالوپ یا سرطان صفاق اولیه (سرطان غشای پوشاننده اندام های داخل شکم) فقط در صورتی استفاده می شود که سرطان دارای نشانگر ژنتیکی خاص (یک ژن غیر طبیعی "BRCA") باشد. پزشک وجود این ژن را آزمایش می کند.

همچنین روکاپاریب برای درمان سرطان پروستات با ژن غیر طبیعی BRCA استفاده می شود. زمانی که سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته باشد و جراحی یا سایر درمان های سرطان مؤثر نبوده یا بی اثر شده باشد، داروی روکاپاریب تجویز می شود.

در مطالعات بالینی دیده شده است که برخی از افراد به روکاپاریب پاسخ دادند، اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

همچنین روکاپاریب ممکن است برای اهدافی که در این مقاله دارویی ذکر نشده استفاده شود.

سلول های سرطانی پروستات برای ترمیم آسیب های DNA خود، به آنزیمی به نام PARP وابسته هستند. روکاپاریب با مهار این آنزیم، مانع از ترمیم سلول های سرطانی می شود. در نتیجه، سلول های سرطانی ضعیف شده و در نهایت از بین می روند.

درمان سرطان پروستات با مصرف داروی روبراکا (روکاپاریب)

روکاپاریب برای چه کسانی تجویز می شود؟

روکاپاریب برای درمان نوع خاصی از سرطان پروستات به کار می رود که دارای جهش خاصی در ژن BRCA1 یا BRCA2 است. این جهش ها در برخی از بیماران مبتلا به سرطان پروستات مشاهده می شود.

توجه داشته باشید که تشخیص و تجویز دارو تنها بر عهده پزشک متخصص است. هرگز به صورت خودسرانه از روکاپاریب استفاده نکنید.

درمان نوع خاصی از سرطان پروستات با مصرف داروی روبراکا

روکاپاریب چقدر در درمان سرطان پروستات موثر است؟

مطالعات اولیه نشان داده اند که روکاپاریب در کاهش اندازه تومور و بهبود علائم بیماری در بیماران مبتلا به سرطان پروستات با جهش BRCA، موثر است. همچنین، این دارو می تواند به افزایش طول عمر این بیماران کمک کند.

با این حال، مهم است به خاطر داشته باشید که روکاپاریب درمان قطعی سرطان پروستات نیست. این دارو با کنترل بیماری و بهبود علائم، به بیماران کمک می کند تا طول عمر و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.

پیش از مصرف این دارو

استفاده از روکاپاریب ممکن است خطر ابتلا به مشکلات جدی مغز استخوان یا سایر انواع سرطان مانند لوسمی را افزایش دهد. از پزشک خود در مورد خطر خاص خود بپرسید.

روکاپاریب می تواند به جنین آسیب برساند؛ پس:

  • اگر خانم هستید، ممکن است لازم باشد قبل از شروع این درمان، آزمایش بارداری انجام بدهید. اگر باردار هستید از روکاپاریب استفاده نکنید. در حین استفاده از این دارو و حداقل 6 ماه پس از آخرین دوز، از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
  • اگر مرد هستید و شریک جنسی تان قادر به باردار شدن است، به مدت حداقل 3 ماه پس از دریافت آخرین دوز درمانی، از روش های کنترل بارداری موثر استفاده کنید.
  • در صورت وقوع بارداری فورا به پزشک خود اطلاع دهید.

در حین استفاده از این دارو و حداقل تا 2 هفته پس از آخرین دوز، از شیردهی خودداری کنید.

چگونه باید روکاپاریب مصرف کنم؟

تمام دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید و همه راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید. پزشک ممکن است گهگاه دوز مصرفی را تغییر دهد. دارو را دقیقا طبق دستور مصرف کنید.

روکاپاریب معمولاً هر 12 ساعت یک بار، با غذا یا بدون غذا مصرف می شود.

اگر از روکاپاریب برای سرطان پروستات استفاده می کنید، ممکن است با داروی دیگری به نام هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا GnRH نیز درمان شوید. GnRH به جلوگیری از تولید تستوسترون در بیضه ها کمک می کند.

اگر مدت کوتاهی پس از مصرف روکاپاریب استفراغ کردید، دوز را مجدد مصرف نکنید. برای مصرف مجدد دارو تا نوبت بعدی برنامه ریزی شده صبر کنید، اما 2 دوز را همزمان مصرف نکنید.

ممکن است به آزمایش های پزشکی مکرر نیاز داشته باشید و درمان سرطان ممکن است بر اساس نتایج به تعویق بیفتد.

در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.

اگر نوبت را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد؟

دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و دوز بعدی خود را در زمان معمول استفاده کنید. از مصرف دو دوز دارو در یک زمان پرهیز کنید.

اگر بیش از حد مصرف کنم چه اتفاقی می افتد؟

با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

هنگام مصرف روکاپاریب از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟

مردان در حین مصرف روکاپاریب و حداقل 3 ماه پس از آخرین دوز نباید اسپرم اهدا کنند.

روکاپاریب می تواند باعث آفتاب سوختگی شود. از قرارگرفتن در معرض نور خورشید یا سولاریوم خودداری کنید. زمانی که در خارج از منزل هستید لباس محافظ بپوشید و از کرم ضد آفتاب (SPF برابر 30 یا بالاتر) استفاده کنید.

جلوگیری از آفتاب سوختگی از موارد مهم در درمان با روبراکا

عوارض جانبی روکاپاریب

در صورت داشتن وجود واکنش آلرژیک، مانند: کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو امداد فوری پزشکی درخواست کنید.

روکاپاریب ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند. در صورت وجود موارد زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • وجود خون در ادرار.
  • تعداد کم سلول های خونی، تب، لرز، خستگی، زخم های دهان، زخم های پوستی، کبودی آسان، خونریزی غیر معمول، رنگ پریدگی پوست، سردی دست ها و پاها، احساس سبکی سر یا تنگی نفس.

اگر عوارض جانبی خاصی داشته باشید، ممکن است درمان سرطان به تعویق بیفتد یا برای همیشه قطع شود.

عوارض جانبی رایج روکاپاریب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تعداد کم سلول های خونی
  • تنگی نفس
  • ناراحتی معده، از دست دادن اشتها
  • تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست
  • تغییرات در حس چشایی
  • سرگیجه، احساس ضعف یا خستگی
  • افزایش حساسیت به نور
  • کهیر
  • تست های عملکرد غیر طبیعی کبد و کلیه

ناراحتی معده از عوارض جانبی داروی روبراکا

موارد مذکور تمام عوارض جانبی را در بر نمی گیرد؛ بنابراین جهت مشاوره در مورد عوارض جانبی این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.

هشدارها

روکاپاریب می تواند باعث سرطان خون یا مشکلات جدی مغز استخوان شود. ممکن است به راحتی دچار عفونت یا خونریزی شوید. اگر کبودی یا خونریزی غیرمعمول، خون در ادرار یا مدفوع، تنگی نفس یا علائم عفونت (تب، احساس ضعف یا خستگی، کاهش وزن) دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.

تداخلات دارویی روکاپاریب

استفاده همزمان برخی داروها با یکدیگر می تواند خطرآفرین باشد. برخی از داروها می توانند بر میزان وارد شدن سایر دارو ها به خون تأثیر بگذارند، که ممکن است عوارض جانبی را افزایش یا اثربخشی داروها را کاهش دهد.

سایر داروها ممکن است روی روکاپاریب تأثیر بگذارند، از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. در مورد سایر داروهایی که استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

اطلاعات بیشتر

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را به صورت سر خود به دیگران تجویز نکنید و از این دارو فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.