سرطان پروستات زنان: خانمها میتوانند سرطان پروستات بگیرند؟
سرطان پروستات از آن جهت که از غدد پروستات آقایان شروع میشود و زنان این غده جنسی را ندارند، خطر ابتلا به سرطان پروستات زنان وجود ندارد.
- آیا زنان پروستات دارند؟
- پروستات زن چه نقشی دارد؟
- تفاوتهای کلیدی بین پروستات مردان و غدد اسکین زنان
- آیا زنان میتوانند به سرطان پروستات مبتلا شوند؟
- شیوع سرطان پروستات در زنان
- علائم سرطان پروستات زنان
- تشخیص و درمان سرطان غدد شبهپروستاتی زنانه
- پیشگیری و مراقبت از سلامت غدد اسکین
- نقش هورمونها در سلامت غدد اسکین
- نتیجه
گاهی اوقات با سؤالاتی روبرو میشویم که در نگاه اول عجیب به نظر میرسند. یکی از این سؤالات که ممکن است ذهن بسیاری را به خود مشغول کند، این است: "آیا زنان هم میتوانند به سرطان پروستات مبتلا شوند؟" یا اصلا "آیا سرطان پروستات زنان امکان پذیر است؟" این سؤال، هرچند ممکن است در ابتدا غیرمنطقی به نظر برسد، اما در واقع نکات جالب و آموزندهای را در خود نهفته دارد. در این مقاله، قصد داریم به طور عمیق به این موضوع بپردازیم و حقایقی را که شاید تا به حال نمیدانستید، برایتان روشن کنیم.
آیا زنان پروستات دارند؟
برای پاسخ دادن به سؤال اصلی مقاله، ابتدا باید به یک سؤال مهمتر پاسخ دهیم: آیا زنان اصلاً پروستات دارند؟
- پروستات در مردان: پروستات یک غده کوچک به اندازه یک گردو است که در سیستم تولیدمثلی مردان قرار دارد. این غده درست زیر مثانه و جلوی رکتوم قرار گرفته است. وظیفه اصلی پروستات، تولید مایعی است که بخشی از منی را تشکیل میدهد و به حفظ و تغذیه اسپرمها کمک میکند.
- معادل پروستات در زنان: حالا که میدانیم پروستات چیست، آیا زنان هم چنین اندامی دارند؟ پاسخ این سؤال هم بله است و هم خیر! زنان دقیقاً همان غده پروستات که در مردان وجود دارد را ندارند، اما ساختاری مشابه دارند که به آن "غدد اسکین" یا "غدد شبه پروستات پروستات زنانه" میگویند.
پروستات بخشی از آناتومی زنان نیست. یک سری غدد و مجاری در قسمت جلوی واژن وجود دارد که غدد اِسکنه نامیده می شوند و در برخی موارد، به آنها "پروستات زنانه" نیز گفته می شود.
این غدد دارای برخی از خواص مشابه غده پروستات مردانه هستند که بین مثانه و آلت تناسلی قرار دارد. برای مثال، هر دو حاوی آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) و PSA فسفاتاز هستند، این دو آنزیم که میتوانند نشانگر سلامتی فرد باشند.
احتمال ابتلا به سرطان غدد اسکنه نیز وجود دارد که در برخی موارد، به آن سرطان پروستات زنانه نیز گفته می شود. با این حال، این سرطان بسیار نادر است.
در ادامه، عملکرد غدد اسکنه، میزان سرطان مرتبط با آن و دیگر شرایطی که میتوانند باعث بروز علائم و نشانههای مشابه شوند را مورد بررسی قرار می دهیم.
غدد اسکین چیست؟
غدد اسکین، که گاهی به عنوان "پروستات زنانه" شناخته میشوند، مجموعهای از غدد کوچک هستند که در اطراف مجرای ادرار زنان قرار دارند. این غدد از نظر ساختاری و عملکردی شباهتهایی با پروستات مردان دارند، اما تفاوتهای قابل توجهی نیز وجود دارد.
پروستات زن چه نقشی دارد؟
غدد اسکنه ممکن است با چیزی که معمولاً به عنوان نقطه G شناخته می شود مطابقت داشته باشد و تحقیقات نشان می دهند که این غدد در مجاری بدن مانند سیستم ادراری، نقش های مهم دیگری نیز دارند.
محققان با استفاده از فناوری تصویربرداری پیشرفته تر، مانند MRI، اطلاعات بیشتری از نحوه عملکرد پروستات زنانه به دست آورده اند.
PSA و شاخص های سرطان
یکی از زمینه های مورد توجه محققان این است که چگونه غدد اسکنه PSA تولید می کنند. سطوح این آنتی ژن می تواند نشان دهنده وجود سرطان پروستات در مردان و انواع خاصی از سرطان پستان در زنان باشد.
بر اساس تحقیقات قدیمی تر، بررسی سطح PSA در افراد مبتلا به برخی از انواع سرطان های پستان می تواند به پزشکان در نظارت بر اثربخشی درمان کمک کند.
تفاوتهای کلیدی بین پروستات مردان و غدد اسکین زنان
حالا که میدانیم زنان هم ساختاری مشابه پروستات دارند، بیایید تفاوتهای اصلی بین این دو را بررسی کنیم:
- اندازه و ساختار: پروستات مردان یک غده واحد و نسبتاً بزرگ است، در حالی که غدد اسکین زنان مجموعهای از غدد کوچکتر هستند.
- عملکرد: پروستات مردان نقش مهمی در تولیدمثل دارد، اما نقش دقیق غدد اسکین در زنان هنوز به طور کامل مشخص نیست.
- ترشحات: پروستات مردان مایعی تولید میکند که بخشی از منی را تشکیل میدهد، در حالی که غدد اسکین زنان مایعی تولید میکنند که به روانکنندگی در هنگام رابطه جنسی کمک میکند.
- بیماریهای مرتبط: بیماریهای مرتبط با پروستات مردان، مانند سرطان پروستات، بسیار شایعتر و شناختهشدهتر هستند، در حالی که بیماریهای مرتبط با غدد اسکین زنان کمتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
آیا زنان میتوانند به سرطان پروستات مبتلا شوند؟
حالا که با تفاوتهای بین پروستات مردان و معادل آن در زنان آشنا شدیم، میتوانیم به سؤال اصلی مقاله بپردازیم: آیا زنان میتوانند به سرطان پروستات مبتلا شوند؟
پاسخ کوتاه: خیر، اما...
پاسخ کوتاه این است که خیر، زنان نمیتوانند دقیقاً به همان نوع سرطان پروستات که در مردان دیده میشود مبتلا شوند؛ اما میتوانند به سرطان غدد اسکین مبتلا شوند. این نوع سرطان بسیار نادر است، اما وجود دارد.
شیوع سرطان پروستات در زنان
بر اساس تحقیقاتی که در سال 2017 انجام شد، سرطان پروستات زنان "بسیار نادر" است. طبق تحقیقات قدیمیتر، در سال 1994، سرطان غدد اسکنه حدود 0.003٪ از کل موارد سرطان گزارش شده در دستگاه ادراری یا ناحیه تناسلی زنان را تشکیل میدهد.
با این حال، مطالعه ای در سال 2011 انجام شد که نشان داد سرطان های دیگر در این ناحیه ممکن است از غدد اسکنه شروع شوند. محققان خواستار تحقیقات بیشتر هستند که به گفته آنها ممکن است به بهبود روشهای تشخیص و درمان سرطانهای تناسلی کمک کند.
علائم سرطان پروستات زنان
ممکن است پزشکان تشخیص علائم و نشانه های سرطان غده اسکنه را دشوار بدانند زیرا بسیار نادر است.
برخی از علائم سرطان غدد اسکین در زنان عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در ناحیه لگن
- مشکلات ادراری
- خون در ادرار
- درد هنگام رابطه جنسی
همچنین درد و ایجاد تومور برخی دیگر از این علائم هستند.
با این حال، این علائم می توانند در نتیجه ابتلا به دیگر بیماری های مرتبط با دستگاه ادراری تناسلی باشند، از جمله برخی از بیماری ها که غدد اسکنه را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. به عنوان مثال، دیگر بیماری هایی که می توانند باعث ایجاد درد، رشد تومور و یا هر دو در این ناحیه شوند شامل موارد زیر هستند:
کیست و آبسه
امکان دارد کیستها و آبسهها روی غدد اسکنه ایجاد شوند و مجرای آنها را به دلیل التهاب و تورم مسدود کنند. این شرایط به ندرت ایجاد می شوند، اما احتمال بروز آنها در دهه 30 یا 40 سالگی افراد بیشتر است.
علائم آن شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد توده ای قابل لمس یا برجسته
- احساس درد، به خصوص در هنگام برقراری رابطه جنسی یا هنگام دفع ادرار
- ترشحات غیر معمول از واژن
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
- اختلال در دفع ادرار
عفونت مرتبط با مجرای ادراری
بیشتر پزشکان "پروستاتیت زنان" را عفونت مرتبط با مجرای ادراری می دانند اما برخی تحقیقات نشان می دهند که ممکن است عفونت از غدد اسکنه ایجاد شده باشد. در این مورد، عفونت در مقایسه با عفونت در قسمت دیگری از دستگاه ادراری، به درمان متفاوتی نیاز دارد.
عفونتهای مقاربتی ممکن است به پروستات زنانه نیز گسترش یابند. برای مثال، سوزاک ممکن است از قسمتهایی از اندام تناسلی به غدد اسکنه سرایت کند.
عارضه آدنوفیبروم
آدنوفیبروم رشد غیرسرطانی است که معمولاً در بافت غده ای یا فیبری تشکیل می شود. در موارد نادر، این عارضه می تواند در غدد اسکنه نیز تشکیل شود.
یک مطالعه موردی قدیمیتر، که در سال 2010 انجام شد، تجربه خانمی 62 ساله را توصیف میکند که پس از درد در حین رابطه جنسی و مشاهده تومور قرمز مایل به قهوهای در ناحیه تناسلی خارجی، برای درمان به پزشک مراجعه کرد و پزشک متوجه شد که این تومور، یک آدنوفیبروم در غده اسکنه است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) زمانی رخ می دهد که هورمون های زنانه مسئول تولید مثل، تعادل خود را از دست بدهند. در این شرایط، ممکن است فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک سطح هورمون های مردانه بالاتر از حد معمول داشته باشد.
تحقیقات نشان می دهند که غدد اسکنه در افراد مبتلا به PCOS بزرگتر از حد معمول هستند. همچنین ممکن است سطوح بالاتری از PSA نیز وجود داشته باشد، اگرچه محققان هنوز در حال بررسی این موضوع هستند.
تشخیص و درمان سرطان غدد شبهپروستاتی زنانه
تشخیص سرطان غدد اسکین معمولاً با استفاده از ترکیبی از معاینات فیزیکی، تصویربرداری و بیوپسی انجام میشود. درمان این نوع سرطان، مانند بسیاری از سرطانهای دیگر، میتواند شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمیدرمانی باشد.
پیشگیری و مراقبت از سلامت غدد اسکین
اگرچه نمیتوان از تمام بیماریهای مربوط به غدد اسکین پیشگیری کرد، اما راههایی برای مراقبت از سلامت این بخش از بدن وجود دارد:
- بهداشت شخصی: رعایت بهداشت شخصی مناسب میتواند به جلوگیری از عفونتها و التهابهای مربوط به غدد اسکین کمک کند.
- معاینات منظم: انجام معاینات منظم زنان میتواند به تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل کمک کند.
- توجه به علائم: آگاهی از علائم مشکلات مربوط به غدد اسکین و مراجعه به پزشک در صورت مشاهده هرگونه علامت غیرطبیعی، میتواند در تشخیص و درمان به موقع بسیار مؤثر باشد.
- سبک زندگی سالم: داشتن یک سبک زندگی سالم، شامل تغذیه مناسب، ورزش منظم و پرهیز از دخانیات، میتواند به حفظ سلامت کلی بدن، از جمله غدد اسکین، کمک کند.
نقش هورمونها در سلامت غدد اسکین
هورمونها نقش مهمی در عملکرد و سلامت غدد اسکین دارند. تغییرات هورمونی که در طول زندگی یک زن رخ میدهد، میتواند بر این غدد تأثیر بگذارد.
- تأثیر بارداری بر غدد اسکین: در دوران بارداری، تغییرات هورمونی میتواند باعث افزایش فعالیت غدد اسکین شود. این میتواند منجر به افزایش ترشحات و گاهی اوقات ناراحتی شود.
- یائسگی و غدد اسکین: با شروع یائسگی و کاهش سطح استروژن، ممکن است فعالیت غدد اسکین کاهش یابد. این میتواند منجر به خشکی و ناراحتی در ناحیه تناسلی شود.
نتیجه
سرطان پروستات دومین نوع سرطان شایع در مردان است، اما سرطان پروستات زنان بسیار نادر است. در نتیجه، سرطانی که در غدد اسکنه ایجاد می شود، می تواند نیازمند مطالعه و در تشخیص چالش برانگیز باشد. معمولاً درد یا رشد تومور در آن قسمت می تواند به دلیل دیگر مسائل بهداشتی باشد که بر دستگاه ادراری یا دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد.
پرسش های متداول
خیر، مردان غدد اسکین ندارند، بنابراین نمیتوانند به این نوع خاص از سرطان مبتلا شوند. اما مردان میتوانند به سرطان پروستات مبتلا شوند که یکی از شایعترین انواع سرطان در مردان است.
بله، غدد اسکین بخشی از آناتومی طبیعی زنان است و در همه زنان وجود دارد. اما اندازه و فعالیت این غدد ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
اگرچه غدد اسکین مستقیماً در باروری نقش ندارند، اما مشکلات مربوط به این غدد میتواند باعث درد و ناراحتی شود که ممکن است بر روابط جنسی و در نتیجه بر باروری تأثیر بگذارد.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات
از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.
چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.