لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

کپسول استراموستین در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض

کپسول امسیت که با نام عمومی استراموستین نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کپسول استراموستین در سرطان پروستات (داروی خوراکی) + عوارض
6 دقیقه زمان مطالعه

سرطان پروستات، شایع‌ترین سرطان در میان آقایان بالای ۵۰ سال است. در خط مقدم مبارزه با این بیماری، داروهای مختلفی وجود دارند که هر کدام با مکانیزم اثر متفاوتی عمل می‌کنند. یکی از این داروها، کپسول استراموستین (Estramustine) است که به عنوان یک یار کمکی در کنار سایر درمان‌ها به کار می‌رود. اما این دارو چگونه عمل می‌کند و مصرف آن چه عوارض جانبی به دنبال دارد؟ در این مقاله با هم به دنیای کپسول استراموستین سفر می‌کنیم و می‌بینیم این دارو چگونه به بیماران مبتلا به سرطان پروستات یاری می‌رساند.

کپسول استراموستین چیست و چگونه عمل می کند؟

کپسول استراموستین با نام تجاری دیگری شناخته نمی‌شود. این دارو با مهار آنزیمی به نام استروژن سولفاتاز (Estrogen Sulfatase) عمل می‌کند. استروژن سولفاتاز آنزیمی است که در بدن، سولفات‌های استروژن (پیش سازنده‌های استروژن) را به استروژن فعال تبدیل می‌کند. استروژن، هورمونی است که می‌تواند رشد برخی از انواع سرطان پروستات را تقویت کند.

کپسول استراموستین با مسدود کردن فعالیت استروژن سولفاتاز، مانع از تبدیل سولفات‌های استروژن به استروژن فعال می‌شود. در نتیجه، سطح استروژن فعال در بدن کاهش یافته و از این طریق، رشد سلول‌های سرطانی پروستات کنترل می‌گردد.

می‌توان گفت کپسول استراموستین با بستن قفل کارخانه تولید استروژن فعال، جلوی خروج محصول نهایی (استروژن) و در نهایت، کاهش اثرگذاری آن بر سلول‌های سرطانی را به دنبال دارد.

نام عمومی: استراموستین

اشکال دارویی: کپسول خوراکی (140 میلی گرم)

طبقه یا دسته دارویی: هورمون ها / ضد نئوپلاستیک ها، مهارکننده های میتوتیک

استراموستین برای درمان سرطان متاستاتیک یا پیشرونده پروستات استفاده می شود. استراموستین همچنین ممکن است برای اهداف دیگری که در این راهنمای دارویی ذکر نشده است نیز استفاده شود.

کپسول استراموستین برای چه کسانی تجویز می‌شود؟

کپسول استراموستین به تنهایی برای درمان سرطان پروستات استفاده نمی‌شود. پزشک متخصص شما ممکن است این دارو را در ترکیب با سایر روش‌های درمانی مانند خارج کردن بیضه‌ها (Orchiectomy) و یا داروهای آنالوگ LHRH برای آقایان مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته هورمونی مقاوم (Castration-Resistant Prostate Cancer - CRPC) تجویز کند.

همانطور که اشاره شد، سرطان پروستات هورمونی مقاوم، نوعی از سرطان پروستات است که بعد از درمان‌های هورمونی مانند مهارکننده‌های تولید تستوسترون در بیضه‌ها، همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد.

عوارض جانبی استراموستین

در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر؛ تنفس دشوار یا مشکلات تنفسی؛ تورم در صورت، لب ها، زبان یا گلو بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

استراموستین ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند. بنابراین در صورت بروز موارد زیر مصرف استراموستین را متوقف کنید و فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

  • مشکلات قلبی. مانند: تنگی نفس (حتی با فعالیت خفیف)، تورم، افزایش وزن سریع، درد یا فشار قفسه سینه، درد در فک یا شانه، تهوع، تعریق
  • علائم سکته مغزی. مانند بی حسی یا ضعف ناگهانی (به ویژه در یک طرف بدن)، سردرد شدید، کلمات نامفهوم در هنگام تکلم، مشکلات تعادل
  • علائم لخته خون در ریه. مانند درد قفسه سینه، سرفه ناگهانی، خس خس سینه، تنفس سریع، سرفه خونی
  • علائم لخته خون در اعماق بدن. تورم، گرما، یا قرمزی در بازو یا پا

عوارض جانبی رایج استراموستین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تورم یا حساسیت پستان
  • ناتوانی جنسی
  • تهوع، اسهال، ناراحتی معده
  • تورم، مشکلات تنفسی
  • گرفتگی عضلات پا
  • تست های غیر طبیعی عملکرد کبد

البته این موارد لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز اتفاق بیفتد. با این حال برای مشاوره پزشکی و کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دارو به پزشک خود مراجعه کنید.

موارد احتیاطی

در صورت وجود سابقه ابتلا به لخته خون، تورم ورید ناشی از لخته خون، یا بروز هرگونه واکنش آلرژیک به استرادیول یا خردل نیتروژن، نباید از استراموستین استفاده کنید.

نحوه مصرف کپسول استراموستین

کپسول استراموستین به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک مصرف می‌شود. پزشک شما با توجه به شرایط بیمار و مرحله پیشرفت بیماری، دوز مصرفی مناسب را تعیین می‌کند. حتما دارو را طبق دستور پزشک و در زمان‌های مشخص مصرف کنید.

قبل از مصرف این دارو

در صورت حساسیت به استرادیول یا خردل نیتروژن، نباید از استراموستین استفاده کنید.

همچنین در صورت ابتلا به لخته خون یا تورم ورید ناشی از لخته خون، ممکن است نتوانید از این دارو استفاده کنید.

در صورت وجود سابقه ابتلا به هر یک از موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • لخته شدن خون، سکته مغزی، یا حمله قلبی
  • دیابت
  • فشار خون بالا (پر فشاری خون)
  • بیماری قلبی یا بیماری عروق کرونر (آترواسکلروز)
  • نارسایی احتقانی قلب
  • سردردهای میگرنی
  • صرع یا سایر اختلالات تشنجی
  • سطوح کم یا زیاد کلسیم در خون
  • بیماری کبد
  • بیماری کلیوی
  • نوعی اختلال استخوانی مانند پوکی استخوان یا بیماری پاژه

اگر مردی در حین استفاده از استراموستین صاحب فرزند شود، ممکن است نوزاد آن دچار نقص مادرزادی باشد. بنابراین برای جلوگیری از بارداری در طول درمان با این دارو برای برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. همچنین از پزشک خود سوال کنید که تا چه مدت پس از قطع مصرف استراموستین باید استفاده از کاندوم را ادامه دهید.

چگونه باید استراموستین مصرف کنم؟

از تمام دستورالعمل های موجود روی برچسب نسخه خود پیروی کنید و برگه راهنمای دارو را که توسط داروساز ارائه شده است بخوانید. این دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید.

  • استراموستین را با معده خالی حداقل 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا مصرف کنید.
  • استراموستین را سعی کنید با آب و نه با شیر یا سایر محصولات لبنی مصرف کنید.
  • دوز استراموستین بر اساس وزن (به ویژه در کودکان و نوجوانان) تعیین می شود. در صورت افزایش یا کاهش وزن ممکن است دوز مورد نیاز تغییر کند.
  • ممکن است تا 90 روز طول بکشد تا شما از مزایای کامل مصرف استراموستین بهره مند شوید. پزشک شما معمولاً مدت زمان درمان را تعیین می کند.
  • در حین مصرف این دارو ممکن است نیاز به آزمایش خون مکرر داشته باشید. فشار خون نیز باید مرتباً بررسی شود.

اطلاعات یا میزان دوز استراموستین

موارد استفاده

درمان تسکینی بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک و/یا پیشرونده پروستات.

این دارو می تواند بر نتایج برخی از آزمایش های پزشکی تأثیر بگذارد. به هر پزشکی که شما را معالجه می کند اطلاع دهید که از استراموستین استفاده می کنید.

در یخچال نگهداری شود، اما نباید در فریز نگهداری شود.

توجه

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از این دارو تنها برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

پرسش های متداول

در صورت فراموشی یک دوز چه اتفاقی می افتد؟

اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید. اما اگر تقریباً نزدیک زمان دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

در صورت مصرف بیش از حد یا سوء مصرف چه اتفاقی می افتد؟

به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

هنگام مصرف استراموستین از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟

استراموستین را با شیر، فرآورده های شیر، مکمل های کلسیم یا غذاهای غنی از کلسیم مانند بستنی، ماست، کلم بروکلی و غیره مصرف نکنید.

از مصرف آنتی اسیدها یا مکمل های ویتامین/معدنی حاوی کلسیم خودداری کنید. زیرا کلسیم می تواند جذب استراموستین در بدن را سخت تر کند.

چه داروهای دیگری بر استراموستین تأثیر می گذارد؟

سایر داروها، از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی ممکن است بر استراموستین تأثیر بگذارند. بنابراین در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف آنرا شروع کرده یا متوقف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.