لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

آمپول دگارلیکس در سرطان پروستات (تزریق زیر جلدی) + عوارض

آمپول فیرماگون که با نام عمومی دگارلیکس نیز شناخته می‌شود، یک داروی تجویزی است که برای تغییر سطوح برخی از هورمون ها در بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آمپول دگارلیکس در سرطان پروستات (تزریق زیر جلدی) + عوارض
5 دقیقه زمان مطالعه

پیشرفت های چشمگیر در علم پزشکی، دارو های قدرتمندی را برای مبارزه با سرطان پروستات در اختیار متخصصان قرار داده است. داروی دگارلیکس یکی از این دارو هاست، اما آیا این دارو عوارضی هم به همراه دارد؟ در این مقاله قصد داریم با اثربخشی و عوارض جانبی داروی دگارلیکس آشنا شویم و ببینیم این دارو چگونه به یاری بیماران مبتلا به سرطان پروستات می شتابد.

دگارلیکس چیست و چگونه عمل می کند؟

دگارلیکس، دارویی است که به صورت تزریق زیر جلدی انجام می شود. این دارو نوعی آنالوگ هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) است. شاید این اصطلاح کمی گیج کننده و تخصصی به نظر برسد، اما نگران نباشید! در ادامه، به زبان ساده تر با نحوه عملکرد دگارلیکس آشنا می شویم.

نام عمومی: دگارلیکس

نام تجاری: فیرماگون

دسته دارویی: آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، هورمون ها / ضد نئوپلاستیک ها

دگارلیکس نوعی پروتئین ساخته شده توسط انسان است که مقدار هورمون های خاصی از جمله تستوسترون را در بدن کاهش می دهد.

تزریق دگارلیکس برای درمان سرطان پروستات استفاده می شود. این دارو با کاهش میزان تستوسترون در بدن که تومور برای رشد به آن نیاز دارد، عمل می کند.

اثرگذاری یا خطرساز بودن دگارلیکس در کودکان مشخص نیست.

سلول های سرطانی پروستات برای رشد خود، به هورمونی به نام تستوسترون وابسته هستند. تستوسترون مانند کلیدی است که قفل رشد سلول های سرطانی را باز می کند. دگارلیکس با فریب دادن غده هیپوفیز، باعث افزایش اولیه و سپس کاهش قابل توجه سطح تستوسترون در بدن می شود. این کاهش سطح تستوسترون، گرسنگی سلول های سرطانی را به دنبال دارد و مانع از رشد و تکثیر آنها می شود.

دگارلیکس برای چه کسانی تجویز می شود؟

دگارلیکس برای درمان انواع مختلفی از سرطان پروستات به کار می رود، از جمله:

  • سرطان پروستات پیشرفته یا متاستاتیک: زمانی که سرطان به سایر نقاط بدن سرایت کرده باشد.
  • سرطان پروستات با ریسک عود بالا: بعد از عمل جراحی یا رادیوتراپی برای کاهش خطر بازگشت سرطان.
  • سرطان پروستات حساس به هورمون: هنگامی که سلول های سرطانی برای رشد به تستوسترون وابسته باشند.

توجه داشته باشید که تشخیص و تجویز دارو تنها بر عهده پزشک متخصص است. هرگز به صورت خودسرانه از این دارو استفاده نکنید.

دگارلیکس چقدر در درمان سرطان پروستات موثر است؟

مطالعات متعدد نشان داده اند که دگارلیکس در کاهش سطح تستوسترون و کند کردن رشد تومور در بیماران مبتلا به سرطان پروستات موثر است. این دارو همچنین می تواند به بهبود علائم بیماری مانند درد استخوان و مشکلات ادراری کمک کند.

با این حال، مهم است به خاطر داشته باشید که دگارلیکس درمان قطعی سرطان پروستات نیست. این دارو با کنترل بیماری و بهبود علائم، به بیماران کمک می کند تا طول عمر و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.

پیش از مصرف این دارو

اگر به دگارلیکس حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید.

برای اطمینان از بی خطر بودن این دارو برای شما، در صورت وجود موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • مشکلات قلبی
  • سندرم QT طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)
  • بیماری کبد یا کلیه
  • عدم تعادل الکترولیت، مانند سطوح پایین یا بالای پتاسیم، کلسیم یا منیزیم در خون

اگرچه دگارلیکس برای زنان استفاده نمی شود، اما اگر زن در دوران بارداری در معرض آن قرار گیرد، این دارو می تواند به جنین آسیب برساند یا باعث سقط جنین شود. دگارلیکس نباید توسط خانم های باردار استفاده شود.

این دارو ممکن است بر باروری (توانایی برای بچه دار شدن) تأثیر بگذارد.

دگارلیکس چگونه تجویز می شود؟

دگارلیکس زیر پوست اطراف معده تزریق می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی این تزریق را انجام می دهد.

در روز تزریق، از پوشیدن شلواری با کش تنگ، کمربند تنگ یا لباس تنگ در اطراف شکم خود، جایی که تزریق انجام می شود، خودداری کنید.

دگارلیکس معمولاً هر 28 روز یک بار تجویز می شود. دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید.

اولین بار که این دارو را دریافت می کنید، دو دوز از این دارو توسط دو آمپول جداگانه تزریق می شود. در ویزیت های پیگیری ماهانه فقط یک تزریق دریافت خواهید کرد.

دگارلیکس می تواند بر نتایج برخی از آزمایش های پزشکی تأثیر بگذارد. به سایر پزشکان معالج خود اطلاع دهید که از این دارو استفاده می کنید.

اگر یک نوبت را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد؟

اگر قرار ملاقاتی را برای تزریق خود از دست دادید، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر بیش از حد مصرف کنم چه اتفاقی می افتد؟

به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

هنگام دریافت دگارلیکس از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟

از مالش یا خاراندن پوست محل تزریق دگارلیکس خودداری کنید.

دگارلیکس می تواند وارد مایعات بدن (ادرار، مدفوع، استفراغ) شود. حداقل تا 48 ساعت پس از دریافت دوز، از تماس مایعات بدن با دست ها یا سطوح دیگر خودداری کنید. مراقبان باید هنگام تمیز کردن مایعات بدن بیمار، دست زدن به زباله‌های آلوده یا لباس‌های شسته‌شده یا تعویض پوشک از دستکش لاتکس استفاده کنند. دستها را قبل و بعد از درآوردن دستکش بشویید. لباس ها و ملحفه های کثیف را جدا از سایر لباس ها بشویید.

عوارض جانبی دگارلیکس

در صورت وجود علائم واکنش آلرژیک به دگارلیکس، مانند: کهیر، دشواری در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، امداد فوری پزشکی دریافت کنید.

در صورت وجود موارد زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • ضربان قلب سریع، تپش در قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • سرگیجه ناگهانی (مثل اینکه ممکن است بیهوش شوید
  • سردرد شدید، تاری دید، تپش در گردن یا گوش.

عوارض جانبی رایج دگارلیکس ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گرگرفتگی
  • افزایش وزن
  • تست های غیر طبیعی عملکرد کبد
  • درد، تورم، قرمزی، خارش یا توده سفت در محل تزریق دارو

موارد مذکور تمام عوارض جانبی را در بر نمی گیرد؛ بنابراین برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.

هشدارها

اگرچه این دارو برای زنان استفاده نمی شود، اما دگارلیکس نباید توسط زنان باردار یا شیرده یا افرادی که ممکن است باردار شوند استفاده شود.

قبل از دریافت دگارلیکس، اگر بیماری کبدی یا کلیوی، سابقه شخصی یا خانوادگی "سندرم QT طولانی"، نارسایی احتقانی قلب، عدم تعادل الکترولیت ها مانند سطوح پایین یا بالای پتاسیم یا منیزیم در خون خود دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. 

در مورد سایر داروهایی که استفاده می کنید، به خصوص داروهای ریتم قلب، به پزشک خود اطلاع دهید.

دگارلیکس معمولاً هر 28 روز یک بار تجویز می شود. دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید.

برای اطمینان از اینکه این دارو به وضعیت کمک می کند، ممکن است لازم باشد خون به طور منظم آزمایش شود. زمان و تاریخ ملاقات بعدی با پزشک خود را به خاطر داشته باشید.

تداخلات دارویی دگارلیکس

دگارلیکس می تواند باعث مشکل جدی قلبی شود. اگر از داروهای خاصی برای عفونت ها، آسم، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، افسردگی، بیماری های روانی، سرطان، مالاریا یا HIV نیز استفاده می کنید، این خطر ممکن است بیشتر باشد.

هر دارویی از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی ممکن است با داروی دگارلیکس تداخل داشته باشد. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف آن را شروع یا متوقف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

اطلاعات بیشتر

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر داروها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را به صورت سر خود  به دیگران تجویز نکنید و از دگارلیکس فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

 

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.