لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

ارتباط بین فعالیت بدنی، حفظ وزن مناسب و سرطان پروستات

در این مقاله، به بررسی ارتباط فعالیت بدنی، حفظ وزن مناسب و سرطان پروستات می‌پردازیم و راهکارهایی برای حفظ وزن مناسب و پیشگیری از این بیماری را بررسی می‌کنیم.

ارتباط بین فعالیت بدنی، حفظ وزن مناسب و سرطان پروستات

داشتن فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب می تواند به داشتن احساس بهتر در طول درمان سرطان پروستات و بعد از آن کمک کند. همچنین می تواند به کاهش احتمال ابتلا به دیگر بیماری ها نیز کمک کند.

فعالیت بدنی، حفظ وزن مناسب و سرطان پروستات: سپر دفاعی خود را بسازید!

سرطان پروستات، شایع‌ترین سرطان در میان آقایان بعد از سرطان پوست است. این عارضه می‌تواند نگرانی‌های زیادی را برای آقایان به همراه داشته باشد. اما خبر خوب این است که با اتخاذ یک سبک زندگی سالم، می‌توانیم خطر ابتلا به این بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم. در این میان، فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند.

وزن و سرطان پروستات

بعد از سیگار، دومین عامل قابل پیشگیری سرطان، چاقی و اضافه وزن است. تحقیقات همچنین نشان می دهند که اضافه وزن می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات متاستاتیک را نیز افزایش دهد. سرطان پروستات متاستاتیک سرطانی است که از پروستات شروع شده و به قسمت های دیگری از بدن گسترش می یابد؛ که به آن سرطان پیشرفته پروستات نیز گفته می شود.

حفظ وزن مناسب می تواند به شخص کمک کند تا احساس بهتری داشته باشد. همچنین می تواند به کاهش احتمال ابتلا به دیگر بیماری ها مانند مشکلات قلبی نیز کمک کند.

در صورت داشتن کمبود وزن و تلاش برای افزایش وزن، باید به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کرد.

نحوه حفظ وزن مناسب

داشتن یک رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت های فیزیکی منظم، در ایجاد یا حفظ وزن مناسب موثر است.

مقابله با سرطان و درمان آن می تواند دشوار باشد. معمولا برنامه ریزی در مورد ایجاد تغییرات در رژیم غذایی یا فعالیت در طی درمان نیز دشوارتر خواهد بود. در صورت نیاز به دریافت کمک و حمایت، می توانید با پرستار، پزشک یا متخصص تغذیه خود صحبت کنید. آنها می توانند به فرد کمک کنند تا اهداف واقع بینانه و مطمئنی را برای خود تعیین کند.

برای برخی از افراد، یک هدف واقع بینانه به جای رسیدن به وزن ایده آل، می تواند کاهش وزن معین باشد.

در صورتی که به کاهش وزن مورد نظر خود نرسیدید، ناامید نشوید. حتی مقدار اندکی کاهش وزن نیز می تواند به بهبود احساس شخص کمک کند و برای سلامتی مفید باشد.

چرا فعالیت بدنی مهم است؟

بدن انسان برای عملکرد صحیح به تحرک نیاز دارد. فعالیت بدنی منظم نه تنها سلامت جسمی، بلکه سلامت روحی و روانی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در رابطه با سرطان پروستات، فعالیت بدنی با کاهش سطح هورمون‌های مرتبط با رشد سلول‌های سرطانی، به عنوان یک سپر دفاعی عمل می‌کند.

فعالیت بدنی چگونه به پیشگیری از سرطان پروستات کمک می‌کند؟

  • کاهش وزن و حفظ وزن مناسب: چاقی و اضافه وزن، از عوامل خطر اصلی ابتلا به سرطان پروستات محسوب می‌شوند. فعالیت بدنی منظم به سوزاندن کالری و پیشگیری از چاقی کمک می‌کند. با حفظ وزن در محدوده سالم، خطر ابتلا به این بیماری به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد.
  • تنظیم سطح هورمون‌ها: فعالیت بدنی منظم بر متابولیسم بدن و سطح هورمون‌ها تاثیر می‌گذارد. کاهش سطح هورمون‌هایی مانند تستوسترون و انسولین، که می‌توانند بر رشد سلول‌های سرطانی تاثیر بگذارند، از فواید فعالیت بدنی محسوب می‌شود.
  • تقویت سیستم ایمنی: فعالیت بدنی منظم باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. سیستمی که به خوبی کار می‌کند، توانایی بیشتری برای مقابله با سلول‌های سرطانی دارد.

چگونه فعالیت بدنی به بیمار کمک می کند؟

داشتن فعالیت بدنی، برای بسیاری از افراد مبتلا به سرطان از جمله سرطان پروستات هم در طول درمان و هم بعد از آن، بی خطر و امکان پذیر است.

مطالعات نشان می دهند افراد مبتلا به سرطان پروستات که ورزش می کنند، بقای بیشتری بیشتری نسبت به کسانی که ورزش نمی کنند دارند. حتی مقدار کمی فعالیت بدنی متوسط ​​یا شدید به صورت هفتگی نیز می تواند موثر باشد. فعالیت های بدنی متوسط ​​یا شدید شامل موارد زیر هستند:

  • پیاده روی سریع یا دویدن آهسته
  • دوچرخه سواری
  • تنیس
  • شنا كردن

در حال حاضر، به تحقیقات بیشتری نیاز است تا از علت افزایش بقا در افرادی که فعالیت بدنی دارند اطلاع یابیم. داشتن فعالیت بدنی همچنین می تواند به افراد در کاهش برخی عوارض جانبی مرتبط با درمان سرطان پروستات کمک کند و از عود سرطان پروستات پس از درمان نیز جلوگیری کند.

چه نوع فعالیت بدنی برای پیشگیری از سرطان پروستات مفید است؟

هیچ دستورالعمل خاصی مرتبط با ورزش برای افراد مبتلا به سرطان پروستات وجود ندارد. پزشکان توصیه می کنند بیماران، از دستورالعمل های فعالیت عمومی وزارت بهداشت پیروی کنند.

در این دستورالعمل ها توصیه می شود که همه بزرگسالان باید حداقل یکی از موارد زیر را هدف قرار دهند:

  • هر هفته 2 ساعت و نیم فعالیت متوسط ​​داشته باشید
  • 75 دقیقه فعالیت سنگین در هفته
  • ترکیبی از فعالیت های متوسط ​​و فشرده

این میزان فعالیت با توجه به میزان آن، می تواند در طول هفته پخش شود و به 10 دقیقه یا بیشتر تقسیم شود.

در صورت تمایل به انجام فعالیت بدنی با پزشک یا فیزیوتراپیست خود صحبت کنید و درباره سطح مناسب فعالیت برای شرایط خود بپرسید.

فعالیت بدنی متوسط

ورزش کردن در سطح متوسط می تواند ​​شامل فعالیت هایی مانند پیاده روی سریع ، شنا و دوچرخه سواری باشد. در طول ورزش سطح متوسط موارد زیر ایجاد می شود:

  • تنفس های کوتاه و مداوم، به طوری که فرد قادر به صحبت کردن و پایان دادن به یک جمله باشد
  • افزایش ضربان قلب
  • عرق کردن

فعالیت بدنی شدید

ورزش شدید شامل دویدن ، بالا رفتن از پله ها یا یگر ورزش های اینچنین است.

انجام فعالیت شدیدتر به این معنی است که تنفس شدید می شود و صحبت کردن دشوارتر خواهد شد.

این دستورالعمل ها همچنین توصیه می کنند که بزرگسالان باید حداقل 2 روز از هفته قدرت عضلات خود را بهبود بخشند که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • حمل وزنه های سنگین
  • ورزش در باشگاه
  • یوگا

شروع به ورزش

پیش از شروع هر گونه فعالیت بدنی با پزشک یا پرستار متخصص خود صحبت کنید. ایمن بودن فعالیت ورزشی برای شخص، بر اساس موارد زیر تعیین می شود:

  • سطح کلی تناسب اندام
  • دیگر بیماری های فرد
  • مدت زمان و نوع درمان انجام شده

پزشک یا پرستار ممکن می توانند بیمار را برای دریافت برنامه ورزشی مناسب، به فیزیوتراپیست معرفی کنند.

مقدار ورزشی که فرد باید انجام دهد به سطح آمادگی او بستگی دارد. اگر فرد از نظر بدنی فعال نباشد، باید به تدریج بدن خود را تقویت کند.

انجام فعالیت بدنی به این معنا نیست که لازم است فرد در باشگاه ورزش کند. این فعالیت ها را می توان در طول روز نیز انجام داد، انجام این ورزش ها می توانند به حفظ فعالیت بدنی فرد کمک کنند.

نکات مهم:

  • در صورتی که مدت زیادی است فعالیت بدنی نداشته اید، باید ورزش را به آرامی شروع کنید.
  • زمان نشستن خود را کاهش دهید
  • به طور منظم بایستید، مشغول کار در خانه شوید و یا در خانه یا پارک قدم بزنید
  • در محل کار، به جای ایمیل زدن به یکی از همکاران یا مسیر طولانی تری به سمت چاپگر بروید و فعالیت داشته باشید
  • از اتوبوس زودتر پیاده شوید و بقیه مسیر را پیاده بروید
  • به جای استفاده از آسانسور، از پله ها بالا بروید
  • با دوستان خود به پیاده روی بروید یا به یک گروه پیاده روی بپیوندید

در صورت امکان، سعی کنید 5 بار در هفته، 30 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید. به خاطر داشته باشید، در صورت تمایل می توانید 30 دقیقه را به سه جلسه 10 دقیقه ای نیز تقسیم کنید. شنای ملایم یا پیاده روی تقریباً برای همه افراد مفید است. برخی از افراد نیز در انجام ورزش های گروهی یا همراه با فرد دیگر، احساس بهتری دارند.

چه زمانی باید به مشاور مراجعه شود؟

شاید لازم باشد در برخی موارد احتیاط کنید و در صورت ابتلا به دیگر بیماری ها، از مشاور راهنمایی بگیرید.

به عنوان مثال، در صورت ابتلا به سرطانی که به استخوان ها گسترش یافته است، لازم است مشاوره دریافت کنید. گسترش سرطان به استخوان ها می تواند باعث ضعیف شدن آنها شود و فرد را بیشتر در معرض شکستگی یا خوردشدگی آنها قرار دهد، به خصوص اگر فشار زیادی به آنها وارد شود. انجام تمرینات استقامتی، مانند پیاده روی و رقص، در صورت امکان، می تواند برای این افراد مناسب باشد. اما لازم است پیش از شروع، از پزشک خود برای مراجعه به فیزیوتراپیست و تهیه برنامه مناسب، بپرسید.

ورزش های برپایه آب ، فشار کمتری به استخوان‌ها وارد می‌کنند، بنابراین شنا کردن یا ورزش در آب نیز معمولا برای بیشتر افراد مناسب است؛ زیرا آب، وزن بدن را تا حدودی کنترل می کند.

موارد زیر را با پزشک، پرستار یا فیزیوتراپیست خود درمیان بگذارید:

  • مطمئن نیستید که چه ورزشی را می توانید انجام دهید
  • به ورزش عادت ندارند
  • می خواهید ورزش شدیدتری انجام دهید

سوالاتی که می توانید از پزشک خود بپرسید شامل موارد زیر هستند:

  • چه تمرینی را می توانم با خیال راحت انجام دهم؟
  • آیا می توانم برای انجام یک برنامه ورزشی به فیزیوتراپیست مراجعه کنم؟

علاوه بر فعالیت بدنی، چه موارد دیگری به پیشگیری از سرطان پروستات کمک می‌کنند؟

  • رژیم غذایی سالم: مصرف میوه‌ها، سبزیجات، و غلات کامل و محدود کردن مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده، می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش داشته باشد.
  • ترک سیگار: سیگار کشیدن، نه تنها بر سلامت کلی بدن تاثیر منفی می‌گذارد، بلکه خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها از جمله سرطان پروستات را نیز افزایش می‌دهد.
  • مدیریت استرس: استرس مزمن می‌تواند بر سلامت کلی بدن و سیستم ایمنی تاثیر بگذارد. یافتن روش‌های مناسب برای مدیریت استرس، مانند مدیتیشن یا یوگا، می‌تواند مفید باشد.
  • غربالگری منظم: با توجه به سن و شرایط فرد، انجام غربالگری سرطان پروستات، به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک می‌کند.

حرف آخر

فراموش نکنیم که پیشگیری، همواره بهتر از درمان است. با اتخاذ یک سبک زندگی سالم شامل فعالیت بدنی منظم، رژیم غذایی مناسب، مدیریت استرس، و حفظ وزن سالم، می‌توانیم گام‌های موثری در جهت پیشگیری از سرطان پروستات برداریم. برای داشتن زندگی سالم و با کیفیت، هرگز برای شروع دیر نیست!

بیشتر بخوانید

کگل ورزش کگل چگونه به مشکلات ادراری کمک می‌کند؟ تمرینات عضلات کف لگن

در این مقاله، به بررسی تمرینات و ورزش کگل (کیگل) یا تمرینات عضلات کف لگن و تأثیر آن‌ها در بهبود مشکلات ادراری به وجود آمده در اث...

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.