لوگو مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران

واژه نامه پزشکی سرطان پروستات | تعاریف اصطلاحات پرکاربرد

در این مقاله، به بررسی واژه‌نامه پزشکی سرطان پروستات می‌پردازیم و با لغات و اصطلاحات تخصصی موجود در حوزه تشخیص، درمان و زندگی با سرطان پروستات آشنا خواهیم شد.

واژه نامه پزشکی سرطان پروستات | تعاریف اصطلاحات پرکاربرد
25 دقیقه زمان مطالعه
عناوین مقاله

در این مقاله مرجع سرطان پروستات ایران، یک واژه نامه جامع از اصطلاحاتی را ارائه می دهد که ممکن است در طول آزمایش، تشخیص، درمان و بهبود سرطان پروستات بشنوید.

الف

ابیراترون استات (زیتیگا)

از این دارو، برای انجام نوعی هورمون درمانی در افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته که انجام دیگر روش های هورمون درمانی در این افراد اثربخشی ندارد، استفاده می شود. مصرف این دارو باعث توقف تولید تستوسترون می شود. می توانید بخش "هورمون درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - گزینه های درمانی پس از انجام اولین مرحله هورمون درمانی.

احتباس ادرار

اختلال در تخلیه مثانه. این عارضه می تواند یکی از علائم اختلال پروستات یا یکی از عوارض جانبی درمان های سرطان پروستات مانند جراحی باشد. در صورت حاد بودن احتباس ادرار، فرد به طور ناگهانی توانایی دفع ادرار را از دست خواهد داد و دفع ادرار با درد همراه خواهد شد. همچنین این عارضه می تواند مزمن باشد که در این صورت، در طول زمان و به آرامی ایجاد می شود. مقاله– اختلالات ادراری که پس از درمان سرطان پروستات ایجاد می شوند و مقاله – بزرگ شدن پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

اختلال نعوظ (ED)

اختلال در ایجاد یا حفظ نعوظ. این عارضه می تواند به دلایل زیادی از جمله انجام برخی درمان های سرطان پروستات ایجاد شود. این عارضه همچنین ناتوانی جنسی نیز نامیده می شود. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی.

اختلالات دستگاه ادراری تحتانی (LUTS)

این اختلالات، عارضه هایی هستند که بر دستگاه ادراری تحتانی، که شامل مثانه، پروستات و مجرای ادرار هستند، تأثیر می گذارند. علائم این اختلالات می توانند شامل اختلال در دفع ادرار، نشت ادرار، تکرر ادرار یا دفع ادرار اضطراری و نیاز به دفع ادرار در طول شب باشند. LUTS در افراد مسن شایع است و دلایل متعددی از جمله اختلال های مرتبط با پروستات دارد. بخش "شب ادراری، فوریت ادرار، تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله – پروستات خود را بشناسید: راهنمای مشکلات رایج پروستات.

آدنوکارسینوما

این عارضه، سرطانی است که از بافت غده ای مانند پروستات شروع می شود. بیشتر سرطان های پروستات از نوع آدنوکارسینوم هستند. می توانید بخش "سرطان و غدد" را نیز مطالعه کنید.

ارکیدکتومی

عملی است برای برداشتن بیضه ها یا قسمت هایی از بیضه که تستوسترون می سازند. این روش، نوعی هورمون درمانی است و می تواند برای درمان سرطان پروستات استفاده شود. این روش، اورککتومی نیز نامیده می شود. بخش "هورمون درمانی و تستوسترون" را نیز مطالعه کنید. مقاله – هورمون درمانی.

اوروآنکولوژی

تشخیص و درمان سرطان های دستگاه ادراری از جمله سرطان پروستات.

اورولوژیست

جراح متخصص در درمان اختلالات سیستم ادراری و تناسلی، که شامل پروستات نیز می شود. اورولوژیست ها می توانند بیوپسی و پروستاتکتومی رادیکال انجام دهند. یک متخصص اورولوژی در تیم پزشکی چند تخصصی حضور خواهد داشت. بخش "بیوپسی، تیم پزشکی چند تخصصی (MDT) و پروستاتکتومی رادیکال" را نیز مطالعه کنید.

اورولوژی

درمان بیماری های دستگاه ادراری از جمله سرطان پروستات.

آزمایش PSA

آزمایشی که میزان آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را در خون اندازه گیری می کند. می‌توان از آن در کنار دیگر آزمایش‌ها برای کمک به تشخیص اختلالات مرتبط با پروستات، نظارت بر سرطان پروستات و بررسی میزان پاسخ دهی درمان استفاده کرد. بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – تحلیل آزمایش PSA: راهنمای افرادی که مشکوک به ابتلا به سرطان پروستات هستند.

آزمایش PSA اولیه (پایه)

آزمایش PSA هنگامی تجویز می شود که احتمال ابتلا به سرطان پروستات کم باشد - به عنوان مثال این آزمایش، زمانی که شخص در سن 40 سالگی قرار دارد، انجام می شود. هدف از انجام این آزمایش، تشخیص سرطان پروستات نیست، اما می تواند به بررسی احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آیند کمک کند. همچنین می توانید بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) و آزمایش PSA" را نیز مطالعه کنید. مقاله – تحلیل آزمایش PSA: راهنمای افرادی که نگران ابتلا به سرطان پروستات هستند.

آزمایش‌های بالینی

نوعی تحقیق پزشکی است که هدف آن یافتن راه‌های جدید و بهتر برای پیشگیری، تشخیص، درمان و کنترل بیماری‌ها است. این آزمایش ها بر روی بیماران داوطلب شده انجام می شوند. مقاله - راهنمای آزمایش های بالینی سرطان پروستات.

آسایشگاه

آسایشگاه ها طیف وسیعی از خدمات را برای بیماران مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته و خانواده هایشان ارائه می دهند. آنها انواع درمان ها را برای کنترل علائم و همچنین حمایت های عاطفی، معنوی، روانی و عملی به بیمار ارائه دهند. آسایشگاه ها همچنین می توانند درمان در منزل، درمان های روزانه، درمان کوتاه مدت برای کمک به کنترل علائم یا درمان در مراحل پایانی بیماری را نیز به بیماران ارائه دهند. بخش "درمان های تسکینی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات پیشرفته: کنترل علائم و دریافت حمایت.

در صورتی که بیماری در حال وخیم شدن است، بهتر است مطالعه بیشتری در زمینه موارد مورد انتظار انجام شود.

اسپیسر مقعد

ژل یا بالونی که بین پروستات و مقعد قرار داده می شود تا در صورت انجام رادیوتراپی، از مقعد محافظت کند. این کار، میزان اشعه وارد شده به مقعد را کاهش می دهد، که می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به اختلالات روده‌ای در طول درمان یا بعد از آن شود.

استروژن

نوعی هورمون جنسی زنانه که می تواند به عنوان یک نوع هورمون درمانی برای درمان سرطان پیشرفته پروستات که به دیگر انواع هورمون درمانی ها پاسخ نمی دهد، مورد استفاده قرار گیرد. می توان آن را به صورت قرصی به نام دی اتیل استیل‌بسترول (استیل بسترول) و یا از طریق چسبی که مانند گچ به پوست می‌چسبد تجویز شود. مقاله - گزینه های درمانی پس از اولین هورمون درمانی.

استروئیدها

نوعی از داروها که می توانند به تنهایی یا در کنار درمان های دیگر مانند شیمی درمانی تجویز شوند. هنگامی که هورمون درمانی اثربخشی خود را از دست می دهد، مصرف این داروها می تواند به کنترل سرطان پروستات کمک کند. آنها همچنین می توانند باعث افزایش اشتها، افزایش انرژی بیمار و بهبود علائمی مانند درد نیز شوند. استروئیدها را می توان به صورت تزریقی یا قرص تجویز کرد. مقاله - کنترل درد در سرطان پروستات پیشرفته ، گزینه های درمانی پس از اولین هورمون درمانی و شیمی درمانی.

استنت

دستگاه کوچکی که در قسمت باریک مجرای ادرار (استنت پروستات) یا داخل لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند (استنت حالب) قرار می گیرد تا جریان ادرار را بهبود بخشد. از این روش به ندرت استفاده می شود، اما می تواند برای افرادی که با علائم شدید ادراری مواجه هستند و شرایط انجام عمل جراحی را ندارند، یا افرادی که در تخلیه ادرار از کلیه مشکل دارند، تجویز شود. بخش "مجرای ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات پیشرفته: کنترل علائم و محافظت.

اسفنکتر ادراری

عضله ای دایره ای شکل که مجرای ادرار را احاطه کرده و زیر پروستات قرار دارد. این عضله، به کنترل جریان ادرار از مثانه کمک می کند.

اسفنکتر گردنه مثانه

این اسفنکتر، ماهیچه ای است که مثانه را باز و بسته می کند. درمان سرطان پروستات در برخی موارد می تواند باعث آسیب به این عضله شود.

اسفنکتر مصنوعی ادرار

دستگاه کوچکی است که در حین جراحی در داخل بدن قرار می گیرد و مجرای ادرار را می بندد. این اسفنکتر از نشت ادرار جلوگیری می کند و در کنترل زمان دفع ادرار به بیمار کمک می کند. می توانید بخش "مجرای ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله - اختلالات ادراری که پس از درمان سرطان پروستات ایجاد می شوند.

اسکن استخوان

اسکن بدن برای بررسی هرگونه تغییر یا آسیب به استخوان ها انجام می شود. همچنین می توان برای اطلاع از گسترش سرطان پروستات به استخوان ها نیز از آن استفاده کرد.

مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

اسکن ام آر آی (MRI)

اسکنی که در آن از آهنربا برای ایجاد تصویری دقیق از پروستات و بافت های اطراف آن استفاده می شود. بخش "اسکن ام آر آی چند پارامتری (mpMRI)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود.

اسکن ام آر آی چند پارامتری (mpMRI)

نوع دیگری از اسکن است که تصاویر دقیق تری از پروستات نسبت به اسکن MRI استاندارد را نشان می دهد. این تصاویر می توانند به پزشک در تشخیص سرطان پروستات کمک کنند. همچنین بخش "ام آر آی (MRI)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

اسکن PSMA PET

بخش "اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)" را مطالعه کنید.

اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)

اسکنی است که می تواند گسترش سرطان به استخوان ها، غدد لنفاوی و دیگر بافت ها را مشخص کند. معمولاً این روش برای بررسی عود سرطان پس از درمان، به جای استفاده از روشی که برای تشخیص اولیه استفاده می شود، تجویز می شود. این اسکن دو نوع اصلی دارد - کولین PET و PSMA (آنتی ژن غشای اختصاصی پروستات) PET. مقاله – ادامه درمان بعد از درمان سرطان پروستات: اقدامات بعدی

آکوابلاسیون

آکوابلاسیون نوع جدیدی از جراحی برای درمان بزرگی پروستات است. در این روش، از جریان آب نمک با فشار زیاد، برای تخریب بافت پروستات استفاده می شود. می توانید بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

آگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)

بخش "آگونیست هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین کننده (LHRH)" را مطالعه کنید.

آگونیست هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین کننده (LHRH)

آگونیست دارویی است که به سلول ها می چسبد و باعث ایجاد برخی واکنش های خاصی در داخل سلول می شود. آگونیست LHRH نوعی هورمون درمانی است که از تولید تستوسترون در بیضه ها جلوگیری می کند. این درمان از طریق تزریق یا قرارگیری ایمپلنت انجام می شود. از مجموعه این داروها می توان به گوسرلین (زولادکس) و لوپرولین استات (پروستاپ یا لوتریت) اشاره کرد. همچنین آگونیست GnRH نیز نامیده می شود. بخش "هورمون درمانی و تستوسترون" را نیز مطالعه کنید. مقاله – هورمون درمانی.

آلپروستادیل

از این دارو برای کمک به نعوظ استفاده می شود. می توان از این دارو برای درمان اختلالات نعوظ که بعد از درمان سرطان پروستات ایجاد می شود، استفاده کرد؛ و همچنین می تواند به صورت تزریقی، پلت یا کرم موضعی نیز تجویز شود. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار.

آلفا بلاکر

از این دارو برای کمک به درمان اختلالات ادراری ناشی از بزرگ شدن پروستات استفاده شود. مصرف این دارو باعث شل شدن ماهیچه های پروستات و اطراف دهانه مثانه می شود و در نتیجه دفع ادرار کردن را آسان تر می کند. از مجموعه این داروها می توان به تامسولوسین (فلوماکسترا، دیفونداکس) و آلفوزوسین (زاترال، بساوار) اشاره کرد. می توانید بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

آمبولیزاسیون شریان پروستات

یک روش درمانِ کم تهاجمی برای بزرگ شدن پروستات است. در این روش، مواد شیمیایی به رگ های خونی که پروستات را تغذیه می کنند تزریق می شود و جریان خون در آنها را مسدود می کند و باعث کوچک شدن بافت پروستات می شود. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید.

آنتاگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)

نوعی آنتاگونیست است که تاثیر دیگر مواد شیمیایی را از بین می برد و از اثربخشی آن جلوگیری می کند. آنتاگونیست GnRH نوعی هورمون درمانی است که مانع از رسیدن پیام مغز به بیضه ها برای ساخت تستوسترون می شود. این دارو، به صورت تزریقی تجویز می شود. تنها یک نوع آنتاگونیست GnRH در بریتانیا وجود دارد که دگارلیکس (فیرماگون) نام دارد. هآنتاگونیست ها همچنین مسدود کننده های GnRH یا آنتاگونیست های LHRH نیز نامیده می شوند. مقاله – هورمون درمانی.

آنتاگونیست هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین کننده (LHRH)

بخش "آنتاگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)" را مطالعه کنید.

آنتی آندروژن

آنتی آندروژن نوعی داروی هورمون تراپی است که مانع رسیدن تستوسترون به سلول های سرطانی پروستات می شود. این دارو می تواند باعث توقف یا کند شدن رشد سرطان پروستات شود. از مجموعه این داروها می توان به بیکالوتامید (کازودکس) فلوتامید (دروجنیل) سیپروترون استات (سیپروستات) اشاره کرد. مقاله – هورمون تراپی.

آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)

پروتئینی که توسط سلول های طبیعی پروستات و همچنین سلول های سرطانی پروستات تولید می شود. داشتن مقدار کمی PSA در خون، طبیعی است. افزایش سطح PSA می تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله عفونت ادرار، بزرگ شدن پروستات و سرطان پروستات باشد. مقاله – تحلیل آزمایش PSA: راهنمای افرادی که مشکوک به ابتلا به سرطان پروستات هستند.

آنتی کولینرژیک

آنتی کولینرژیک دارویی است که می تواند به بهبود مشکلات ادراری مانند تکرر ادرار، فوریت یا نشت ادرار کمک کند. از مجموعه این داروها می توان به سولیفناسین (وسیکارا) تولترودین (دتروسیتول XL) و اکسی بوتینین اشاره کرد. مقاله – مشکلات ادراری که پس از درمان سرطان پروستات ایجاد می شوند؛ و مقاله – بزرگ شدن پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

آندروژن

این هورمون مانند تستوسترون است که ویژگی های مردانه مانند نعوظ و قدرت عضلانی را کنترل می کند. آندروژن ها توسط بیضه ها و غدد فوق کلیوی که بالای کلیه ها قرار دارند تولید می شوند. آنها می توانند باعث رشد سلول های سرطانی موجود در پروستات شوند. همچنین می توانید به بخش "هورمون، بیضه ها و تستوسترون" نیز مراجعه کنید.

انزال

ترشح مایع منی - مایعی که اسپرم را حمل می کند - از آلت تناسلی در هنگام رابطه جنسی یا خودارضایی، انزال گفته می شود. درمان سرطان پروستات می تواند بر انزال تأثیر بگذارد. همچنین می توانید بخش "وزیکول منی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی فرد.

انزال رتروگراد

هنگامی که منی در هنگام ارگاسم به جای اینکه از آلت تناسلی فرد خارج شود، به سمت عقب به داخل مثانه حرکت می کند، انزال رتروگراد ایجاد می شود. در این حالت، پس از دفع ادرار، مایع منی نیز از بدن خارج می شود. این عارضه مضر نیست و نباید بر لذت فرد از رابطه جنسی تأثیر بگذارد، اما با ارگاسم های عادی متفاوت است. این عارضه ممکن است در صورت انجام رادیوتراپی پروستات یا عمل جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP) ایجاد شود. بخش "برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار.

انزالوتامید (اکس‌تاندی)

نوعی هورمون درمانی است که در افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته که نسبت به انواع هورمون درمانی ها پاسخ دهی مناسبی نداشته اند، انجام می شود. مصرف این دارو باعث از بین رفتن اثر تستوسترون بر سلول های سرطانی پروستات می شود. بخش "سرطان پروستات پیشرفته و هورمون درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله- گزینه های درمانی پس از انجام اولین هورمون درمانی.

انکولوژی

تشخیص و درمان سرطان

انکولوژیست

پزشک متخصص در درمان سرطان به غیر از جراحی، مانند رادیوتراپی یا شیمی درمانی. معمولاً یک متخصص انکولوژی در تیم چند تخصصی درمانی وجود خواهد داشت. بخش " تیم چند رشته ای (MDT)” را نیز مطالعه کنید.

انوکلاسیون پروستات با لیزر هولمیوم (HoLEP)

این روش، نوعی جراحی برای درمان بزرگی پروستات است. از لیزر برای برداشتن قسمت هایی از پروستات که مجرای ادرار را مسدود می کند استفاده می شود. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

ایمونوتراپی

این روش نوعی درمان است که از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. در حال حاضر این درمان فقط به عنوان بخشی از یک آزمایش بالینی انجام می شود. بخش "آزمایش بالینی" را نیز مطالعه کنید.

ب

بازآموزی مثانه

تکنیکی است که می تواند به فرد در کنترل زمان دفع ادرار کمک کند. اگر احساس ناگهانی دفع ادرار در فرد ایجاد شود و در برخی موارد، فرد پیش از رسیدن به توالت دچار نشت ادرار شود، استفاده از این روش می تواند موثر باشد. مقاله - مشکلات ادراری که پس از درمان سرطان پروستات ایجاد می شوند.

بازسازی تصویر (صحنه) برای سرطان

این روش، راهی است برای توصیف میزان گسترش سرطان. همچنین این روش رایج ترین روش مورد استفاده برای مرحله بندی سرطان پروستات، سیستم TNM (تومور-گره-متاستاز) است. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود.

بافت

گروهی از سلول ها هستند که وظیفه مشترکی را در بدن به عهده دارند. به عنوان مثال، پروستات از بافت پروستات تشکیل شده است.

بدخیم

توموری که سرطانی است و احتمال گسترش آن وجود دارد، بدخیم نامیده می شود. بخش "تومور" را نیز مطالعه کنید.

براکی تراپی

نوعی رادیوتراپی داخلی است که شامل قرار دادن منبع اشعه به طور مستقیم در داخل پروستات است. دو نوع براکی تراپی وجود دارد: براکی تراپی دائمی دانه‌ای و براکی تراپی با دوز بالا. همچنین می توانید بخش "براکی تراپی دانه‌ای دائمی و براکی تراپی با دوز بالا (HDR)" را نیز مطالعه کنید. مقاله - براکی تراپی دائمی دانه‌ای و براکی تراپی با دوز بالا.

براکی تراپی با دوز بالا (HDR)

براکی تراپی نوعی رادیوتراپی داخلی است که منبع تابش پرتوها، با استفاده از سوزن های نازک و توخالی به داخل پروستات فرستاده می شود تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. منبع تابش پرتوها پس از چند دقیقه برداشته می شود. این روش، معمولا در کنار پرتودرمانی خارجی برای درمان افراد مبتلا به سرطان پروستات موضعی تجویز می شود. همچنین این روش به عنوان براکی تراپی موقت نیز شناخته می شود. مقاله - براکی تراپی با دوز بالا.

براکی تراپی با کاشت دانه های دائمی

این روش درمانی، نوعی رادیوتراپی داخلی است که در آن دانه های ریز رادیواکتیو در پروستات قرار می گیرند و در آنجا پرتوهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی در پروستات از خود آزاد می کنند. این درمان می تواند برای افرادی که سرطان آنها به خارج از پروستات گسترش نیافته است (سرطان پروستات موضعی) مناسب باشد. مقاله- براکی تراپی با دانه های دائمی.

براکی تراپی موقت

به بخش "براکی‌تراپی با دوز بالا (HDR)" مراجعه کنید.

برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP)

نوعی جراحی است که از آن برای برداشتن قسمت هایی از پروستات که بیش از حد بزرگ شده و به مجرای ادرار فشار می آورند، استفاده می شود. این جراحی، شایع ترین نوع جراحی برای بزرگ شدن پروستات است. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

بزرگ شدن پروستات

این عارضه، بزرگ شدن غیر سرطانی پروستات است که در افراد بالای 50 سال بسیار شایع است و باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات نمی شود. این عارضه، بزرگی خوش خیم پروستات (BPE) یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نیز نامیده می شود. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

بی اختیاری

بخش "بی اختیاری مدفوع و بی اختیاری ادرار" را مطالعه کنید.

بهبود

هنگامی که نتایج آزمایش‌ها دیگر هیچگونه علائمی از وجود سرطان را نشان نمی‌دهند، به این معنی است که فرد مبتلا به سرطان، در حال بهبودی است.

بزرگ شدن خوش خیم پروستات (BPE) / هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH)

بخش "بزرگ شدن پروستات" را مطالعه کنید.

بی اختیاری ادرار

نشت ادرار. این عارضه می تواند از نشت چند قطره ادرار هنگام سرفه یا عطسه (بی اختیاری استرسی) تا نشت مقادیر بیشتر یا عدم کنترل بر زمان دفع ادرار متغیر باشد. همچنین این عارضه، می تواند یکی از عوارض جانبی درمان سرطان پروستات نیز باشد. مقاله - بروز اختلالات ادراری پس از درمان سرطان پروستات.

بی اختیاری دفع مدفوع

اختلال در کنترل دفع، که باعث دفع ناخواسته مدفوع از مقعد می شود. این عارضه بی اختیاری روده نیز نامیده می شود. به بخش " مدفوع" نیز مراجعه کنید.

بی حس کننده

بی حس کننده دارویی است که پس از مصرف، باعث ایجاد بی حسی در طول درمان می شود. بی حس کننده موضعی و بی حس کننده نخاعی تنها قسمتی از بدن را بی حس می کنند. بیهوشی عمومی بیمار را از حالت هوشیاری خارج می کند.

بیس فسفونات ها

داروهایی هستند که می توانند در صورت گسترش سرطان پروستات به استخوان یا ابتلا به پوکی استخوان ناشی از هورمون درمانی، به تقویت استخوان ها و کنترل عارضه های استخوانی کمک کنند. این گروه دارویی سرطان را درمان نمی کنند اما می توانند به بهبود علائمی مانند درد استخوان کمک کنند. بخش "پوکی استخوان" را نیز مطالعه کنید. مقاله

- بیس فسفونات ها برای سرطان پیشرفته پروستات.

بیضه ها

بیضه ها بخشی از دستگاه تناسلی مردان هستند. این اندام ها در کیسه بیضه قرار دارند و تستوسترون و اسپرم تولید می کنند. به نمودار بالای صفحه توجه کنید.

بیوپسی

این درمان، شامل برداشتن نمونه‌های کوچکی از بافت پروستات برای بررسی در زیر میکروسکوپ است. از بیوپسی پروستات می توان برای کمک به تشخیص سرطان پروستات استفاده کرد. می توانید بخش "بیوپسی هدفمند، نمونه‌برداری، بیوپسی ترانس‌پرینه و بیوپسی هدایت‌شده با اولتراسوند ترانس مقعدی(TRUS) " را نیز مطالعه کنید. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

بیوپسی ترانس پرینال

در این روش، پزشک یک سوزن را از طریق پوست بین بیضه ها و مقعد (پرینه) وارد بدن فرد می کند تا نمونه برداری از بافت پروستات را انجام دهند. سپس بافت برداشته شده، از نظر وجود هرگونه علائم سرطان بررسی می شود. دو نوع اصلی بیوپسی ترانس پرینه وجود دارد - هدفمند و با قالب. بخش "بیوپسی، بیوپسی هدفمند و بیوپسی با قالب" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود؟

بیوپسی هدایت شده با سونوگرافی ترانس رکتوم (TRUS)

در این روش، پزشک سوزنی را از طریق مجرای پشتی(مقعد) وارد پروستات می کند تا نمونه برداری از بافت پروستات را انجام دهد. سپس بافت برداشته شده برای وجود علائم سرطان بررسی می شود. پزشک ممکن است بیوپسی سیستماتیک انجام دهد، که در این صورت حدود 10-12 نمونه از بافت کل پروستات برداشته می شود. همچنین ممکن است بیوپسی هدفمند نیز انجام شود، که در آن فقط چند نمونه از قسمت هایی که در تصاویر اسکن ام آر آی غیرعادی به نظر می رسند، برداشته می شود. بخش "بیوپسی و بیوپسی هدفمند" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود؟

بیوپسی هدفمند

در این روش، پزشک به جای نمونه برداری از کل پروستات، چند نمونه بافت از نواحی پروستات که در تصاویر اسکن MRI غیرعادی به نظر می رسند، بر می دارد. بخش "بیوپسی، بیوپسی ترانس پرینه و بیوپسی هدایت شده با سونوگرافی ترانس رکتوم (TRUS)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود؟

پ

پاتولوژیست

پزشکی که تخصص او، مطالعه سلول ها و بافت ها زیر میکروسکوپ برای تشخیص بیماری ها است. پاتولوژیست نمونه های بیوپسی پروستات را بررسی می کند تا وجود هرگونه سلول سرطانی در پروستات را بررسی کند. معمولاً یک پاتولوژیست در تیم چند تخصصی درمانی وجود خواهد داشت. بخش "تیم چند تخصصی درمانی (MDT)" را نیز مطالعه کنید.

پایین ترین سطح

سطح PSA بعد از درمان به پایین ترین سطح خود می رسد. بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – پیگیری بعد از درمان سرطان پروستات: چه اقداماتی باید انجام شود؟

پرتو درمانی خارجی

در این روش از پرتوهای پرانرژی اشعه ایکس برای از بین بردن سلول های سرطانی خارج از بدن استفاده می شود. می توان از این روش برای درمان سرطان پروستات موضعی یا موضعی پیشرفته استفاده کرد. همچنین می توان از آن برای کاهش سرعت رشد سرطان پروستات پیشرفته و کنترل علائم آن نیز استفاده کرد. مقاله- پرتو درمانی خارجی و رادیوتراپی برای درمان سرطان پیشرفته پروستات.

پرستار متخصص بالینی (CNS)

پرستاری که در درمان نوعی عارضه پزشکی خاص یا گروهی از عارضه ها تخصص دارد، CNS نامیده می شود. لازم است که یک CNS در تیم چند تخصصی پزشکی (MDT) برای بیمار حضور داشته باشد؛ این افراد می توانند درمانگر اصلی و یا پزشک اصلی نیز باشند. آنها می توانند خدمات پشتیبانی به بیمار و همچنین به خانواده بیمار اطلاعات مورد نیاز ارائه دهند. می توانید به بخش "درمانگر اصلی و تیم پزشکی چند تخصصی (MDT)" نیز مراجعه کنید.

پرش سطح PSA

هنگامی که سطح PSA پس از رادیوتراپی یا براکی تراپی افزایش می یابد و سپس دوباره کاهش می یابد، پرش PSA گفته می شود. این اتفاق طبیعی است و به این معنی نیست که سرطان عود کرده است. بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – پرتودرمانی خارجی و مقاله – پیگیری پس از درمان سرطان پروستات: چه اقداماتی نیاز است؟

پروستاتکتومی

بخش "پروستاتکتومی رادیکال" را مطالعه کنید.

پروستاتکتومی با حفظ اعصاب

نوعی جراحی برای برداشتن پروستات است که هدف آن جلوگیری از آسیب رساندن به اعصاب اطراف پروستات است که به نعوظ کمک می کند. مقاله - جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

پروستاتکتومی با کمک ربات

جراحی مقعد (پروستاتکتومی لاپاروسکوپی) که با استفاده از ابزارهای جراحی روی بازوهای رباتیک انجام می شود، پروستاتکتومی با کمک ربات نامیده می شود. جراح، ابزارهای جراحی را از طریق کنسول کامپیوتری در اتاق عمل کنترل می کند. در این روش از ابزاری به نام «ربات داوینچی» نیز استفاده می شود. بخش "پروستاتکتومی لاپاروسکوپی و پروستاتکتومی رادیکال" را نیز مطالعه کنید. مقاله - جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

پروستاتکتومی رادیکال

نوعی جراحی است که برای برداشتن پروستات و سلول های سرطانی داخل آن انجام می شود. در این جراحی، وزیکول های منی نیز برداشته می شوند. این روش می تواند یک گزینه درمانی برای افراد مبتلا به سرطان پروستات موضعی یا موضعی پیشرفته باشد. همچنین بخش "پروستاتکتومی لاپاروسکوپیک، پروستاتکتومی رادیکال باز، پروستاتکتومی با کمک ربات و وزیکول های منی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

پروستاتکتومی رادیکال باز

نوعی جراحی است که برای برداشتن پروستات از طریق یک برش در قسمت پایین شکم، زیر ناف، انجام می شود. بخش "پروستاتکتومی رادیکال" را نیز مطالعه کنید. مقاله- جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

پروستاتکتومی ساده

پروستاتکتومی ساده، نوعی جراحی برای بزرگ شدن پروستات است. در این روش قسمت داخلی پروستات معمولاً از طریق برشی در شکم (ناحیه معده) برداشته می شود. این روش مشابه پروستاتکتومی رادیکال نیست و از آن برای درمان سرطان پروستات استفاده نمی شود. بخش " بزرگ شدن پروستات و پروستاتکتومی رادیکال" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

پروستاتکتومی لاپاراسکوپیک

نوعی جراحی است که برای برداشتن پروستات از طریق چندین برش کوچک در شکم (ناحیه معده) انجام می شود. می توان آن را با دست یا به کمک ربات نیز انجام داد. این روش، جراحی مجرای دفعی نیز نامیده می شود. همچنین بخش "پروستاتکتومی رادیکال و پروستاتکتومی به کمک ربات" را نیز مطالعه کنید. مقاله - جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

پروستاتیت

به عفونت یا التهاب پروستات، پروستاتیت گفته می شود. این عارضه نوعی بیماری شایع است که می‌تواند در هر سنی ایجاد شود، اما در افراد بین 30 تا 50 سال شایع‌تر است. پروستاتیت می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند که از فردی به فرد دیگر متفاوت است. علائم شایع این عرضه، شامل درد در داخل و اطراف بیضه ها، پشت یا نوک آلت تناسلی، درد در ناحیه تحتانی شکم (ناحیه معده)، کشاله ران یا پشت، و مشکلات ادراری است. مقاله – پروستاتیت: راهنمای عفونت و التهاب پروستات.

پروکتیت

این عارضه، التهاب در بافت پوششی مقعد است. این عارضه می تواند در اثر انجام پرتودرمانی پروستات ایجاد شود و ممکن است باعث خونریزی از مقعد، اختلال در دفع یا احساس نیاز به دفع و ناتوانی در آن، ایجاد شود. همچنین این عارضه می تواند در طول مدت انجام رادیوتراپی و یا مدت کوتاهی پس از آن، ایجاد شود و معمولاً چند هفته پس از پایان درمان برطرف می شود. در برخی بیماران، این عوارض جانبی ممکن است بیشتر طول بکشد. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

پروکتیت پرتویی

بخش "پروکتیت" را مطالعه کنید.

پرینه

به ناحیه‌ای بین بیضه ها و مقعد، پرینه گفته می شود. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید.

پمپ خلاء

پمپی که می تواند به ایجاد نعوظ کمک کند. از این پمپ، می توان برای درمان اختلالات مرتبط با نعوظ و سالم نگه داشتن بافت آلت تناسلی پس از درمان سرطان پروستات استفاده کرد. بخش" اختلال در نعوظ (ED) و توانبخشی آلت تناسلی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار.

پوکی استخوان

عارضه‌ای که در آن استخوان‌ها ضعیف‌تر می‌شوند و خطر شکستگی استخوان ها افزایش می‌یابد. دلایل زیادی برای بروز این عارضه وجود دارد. همچنین می تواند از عوارض جانبی برخی از انواع هورمون درمانی نیز باشد. این عارضه، نازک شدن استخوان نیز نامیده می شود. بخش "هورمون درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

پیش آگاهی

پیش آگاهی، به صورت احتمالی، تاثیر سرطان پروستات بر بیمار و بقای او را نشان می دهد. در برخی موارد این پیش آگاهی می تواند بسیار موثر باشد. نتیجه پیش آگاهی از قبل مشخص نیست، زیرا هر سرطانی متفاوت است و تاثیر متفاوتی بر هر فرد خواهد داشت. مقاله – سرطان پروستات: راهنمای افرادی که به تازگی مبتلا به سرطان پروستات شده اند.

ت

تست پد

آزمایشی است که برای اندازه گیری میزان نشت ادرار در صورت داشتن بی اختیاری ادرار انجام می شود. در این آزمایش باید برای مدت معینی از پد بی اختیاری استفاده شود. سپس پد وزن می شود تا مشخص شود چقدر ادرار نشت کرده است. همچنین بخش "بزرگی پروستات و بی اختیاری ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

تستوسترون

نوعی هورمون جنسی است که رشد اندام های جنسی مردانه از جمله پروستات، آلت تناسلی و بیضه ها را کنترل می کند. این هورمون همچنین ویژگی های مردانه مانند نعوظ و قدرت عضلانی را نیز کنترل می کند و می تواند بر نحوه تفکر و احساس فرد نیز تأثیر بگذارد. بیشتر میزان تستوسترون بدن، توسط بیضه ها ساخته می شود. تستوسترون می تواند باعث رشد سریعتر سلول های سرطانی پروستات شود. بخش "آندروژن و هورمون ها" را نیز مطالعه کنید. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

تشدید ناگهانی

این اصطلاح، زمانی استفاده می شود که برای اولین بار هورمون درمانی را با آگونیست LHRH انجام می شود و علائم به طور ناگهانی، برای مدتی تشدید می شوند. آگونیست LHRH باعث می شود بدن به طور موقت تستوسترون بیشتری تولید کند و در نتیجه می تواند باعث رشد سریع سرطان در مدت کوتاهی شود. برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل، قبل و بعد از اولین تزریق، قرص های ضد آندروژن برای بیمار تجویز خواهند شد. همچنین می توانید بخش "آگونیست ضد آندروژن و هورمون آزادکننده هورمون لوتئینیزه کننده (LHRH)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – هورمون درمانی.

PI-RADS

بخش "تصویربرداری پروستات – گزارش دهی و سیستم داده PI-RADS" را مطالعه کنید.

تصویربرداری پروستات - سیستم گزارش دهی و داده (PI-RADS)

سیستمی که از آن برای گزارش نتایج اسکن MRI چند پارامتری استفاده می شود. در این تصویر برداری، به تصاویر پروستات نمره ای از 1 تا 5 داده می شود. همچنین به این عدد PI-RADS نیز می گویند. پزشک با بررسی این تصاویر، میزان احتمال ابتلا به سرطان پروستات را مشخص می کند. برخی از بیمارستان ها از سیستمی متفاوت به نام سیستم امتیازدهی لیکرت برای این تشخیص استفاده می کنند. بخش "سیستم امتیازدهی لیکرت و اسکن ام آر آی چند پارامتری (mpMRI)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود.

تکثیر آسینار کوچک آتیپیک (ASAP)

تغییراتی در سلول‌های پروستات هستند که می توانند نشان دهنده ابتلا به سرطان پروستات باشند، اما هنوز ماهیت آن ها و اینکه آیا سرطانی هستند یا خیر مشخص نیست. این عارضه هیچ گونه علامتی ایجاد نمی کند و نیازی به درمان ندارد، اما می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات شود. این عارضه تنها با مشاهده بافت پروستات در زیر میکروسکوپ تشخیص داده می شود. مقاله - نتایج بیوپسی پروستات: PIN و ASAP.

تکرر ادرار

نیاز به دفع ادرار بیشتر از حد معمول، تکرر ادرار نامیده می شود. این عارضه، می تواند یکی از عوارض اختلال در پروستات یا یکی از عوارض جانبی درمان سرطان پروستات باشد.

تمرینات عضلات کف لگن

این تمرینا، ورزش هایی هستند که عضلات کف لگن را تقویت می کنند و می توانند به بیمارانی که پس از درمان پروستات دچار بی اختیاری ادرار یا بی اختیاری دفع شده اند، کمک کند. این تمرین ها همچنین می توانند به اختلالات مرتبط با نعوظ که بعد از درمان سرطان پروستات ایجاد می شوند نیز، کمک کنند. مقاله- تمرینات عضلات کف لگن.

توانبخشی آلت تناسلی

این روش، نوعی درمان برای بهبود اختلالات مرتبط با نعوظ است که می توانند به عنوان یکی از عوارض جانبی درمان سرطان پروستات ایجاد شوند. این درمان باعث برقراری جریان خون در آلت تناسلی می شود، و در نتیجه می‌تواند به سالم ماندن بافت آلت تناسلی با تامین اکسیژن مناسب برای آن کمک کند. در بیشتر موارد، این درمان می تواند بلافاصله پس از جراحی شروع شود؛ این درمان می تواند به صورت قرص و پمپ خلاء تجویز شود. بخش "پمپ خلاء" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار.

تومور

تومور در نتیجه رشد غیر طبیعی سلولی ایجاد می شود. تومورها می توانند غیر سرطانی (خوش خیم) یا سرطانی (بدخیم) باشند. بخش "خوش خیم و بدخیم" را نیز مطالعه کنید.

تیم پزشکی چند تخصصی (MDT)

این تیم پزشکی، شامل متخصصان درمانی است که در درمان بیمار نقش دارند. MDT می تواند شامل یک متخصص پرستار بالینی، انکولوژیست، اورولوژیست، رادیولوژیست، آسیب شناس و رادیوگراف باشد. همچنین ممکن است دیگر متخصصان درمانی مانند متخصص تغذیه، فیزیوتراپیست یا پزشک یا پرستار درمان های تسکینی را نیز شامل شود. بخش "متخصص پرستار بالینی (CNS)، انکولوژیست، مراقبت های تسکینی، آسیب شناس، رادیوگرافی، رادیولوژیست و اورولوژیست" را نیز مطالعه کنید.

تیم تخصصی

به بخش "تیم پزشکی چند تخصصی (MDT)" مراجعه کنید.

ج

جراحی با لیزر سبز رنگ

این روش، نوعی جراحی برای درمان بزرگی پروستات است. لیزر پرانرژی، به بافت پروستات را که مجرای ادراری را مسدود کرده است، حرارت می دهد و آن را از بین می برد. این روش، تبخیر انتخابی پروستات (PVP)، لیزر سبز، یا پروستاتکتومی لیزری نیز نامیده می شود. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

جراحی (برش) ترنس اورترال (TUIP)

بخش "جراحی( برش) دهانه مثانه" را مطالعه کنید.

جراحی مجرای دفعی

بخش "پروستاتکتومی لاپاراسکوپی" را مطالعه کنید.

چ

چگالی PSA

اندازه گیری سطح PSA نسبت به حجم پروستات، چگالیPSA  گفته می شود. چگالی PSA با تقسیم سطح PSA بر حجم (اندازه) پروستات محاسبه می شود. بخش "غده پروستات و آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید.

ح

حاد (بدخیم)

در پزشکی، حاد به معنای یک وضعیت پزشکی کوتاه مدت است که به سرعت ایجاد می شود و ممکن است نیاز به انجام درمان سریع و فوری داشته باشد.

حاشیه جراحی

برخی از بافت های اطراف پروستات در طی عمل جراحی سرطان پروستات برداشته می شوند. حاشیه مثبت جراحی، نشان می دهد که برخی از سلول های سرطانی ممکن است باقی مانده باشند و نیاز به درمان بیشتری دارند. حاشیه منفی جراحی نشان می دهد که سرطان به طور کامل با جراحی برداشته شده است. بخش "پروستاتکتومی رادیکال" را نیز مطالعه کنید. مقاله - جراحی: پروستاتکتومی رادیکال.

مطالعه راهنمای آنلاین «نحوه کنترل» به اطلاع از روش های جدید کنترل علائم و عوارض جانبی کمک می کند.

حداکثر بلاک آندروژنی

بخش " مسدودکننده آندروژن ترکیبی" را نیز مطالعه کنید.

حرارت دادن پروستات از طریق مجرای ادراری (TUVP)

نوعی جراحی است که از آن برای درمان بزرگی پروستات استفاده می شود. در این روش، بخش هایی از پروستات به جای برداشته شدن، با حرارت از بین می روند. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

خ

خستگی

خستگی یا فرسودگی شدید که می تواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. این عارضه می تواند یکی از عوارض جانبی ناشی از درمان های سرطان پروستات یا یکی از علائم خود سرطان پیشرفته پروستات باشد. مقاله- خستگی و سرطان پروستات.

خود کنترلی

مشارکت فعال در مراقبت از سلامت خود، خود کنترلی نام دارد. به عنوان مثال می توان به تغییر رژیم غذایی و ورزش منظم اشاره کرد که می تواند به مدیریت تاثیر سرطان پروستات و درمان آن کمک کند. مقاله – رژیم غذایی و فعالیت بدنی برای افراد مبتلا به سرطان پروستات و مقاله – زندگی با سرطان پروستات و بعد از آن: راهنمای مسائل فیزیکی، عاطفی و عملی.

خود کنترلی محافظتی

هنگامی که بیمار کمتر از گذشته تحت معاینه پزشک قرار می گیرد و لازم است کنترل بیشتری بر سلامت و رفاه خود داشته باشد، به آن خودکنترلی محافظتی گفته می شود. خود کنترلی می تواند از ویزیت های غیرضروری در بیمارستان در زمانی که بیمار احساس بهبودی می کند، جلوگیری کند و در عوض به بیمار اجازه می دهد تا با پزشک یا پرستار خود به صورت تلفنی صحبت کند.

خوش خیم

عارضه ای که سرطانی نیست.

د

داروهای سیتوتوکسیک

داروهای ضد سرطان که در شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شوند. می توانید بخش "شیمی درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - شیمی درمانی.

دانه‌های موقتی

این دانه ها، دانه های طلایی کوچک به اندازه یک دانه برنج هستند. در برخی موارد قبل از انجام رادیوتراپی، این دانه ها در داخل یا نزدیک پروستات قرار می گیرند تا در مشاهده موقعیت دقیق پروستات به رادیوگراف کمک کنند.

درمان از طریق نظارت فعال

این اصطلاح را می توان برای توصیف هر دو روش نظارت فعال و نظارت دقیق، که دو روش مختلف برای نظارت بر سرطان پروستات هستند، استفاده کرد. در صورتی که پزشک یا پرستار درباره نظارت فعال صحبت کرد، از آنها بخواهید منظور خود را به طور دقیق توضیح دهند. همچنین می توانید به بخش "نظارت فعال و نظارت دقیق" نیز مراجعه کنید.

Rezūm

بخش "درمان با بخار آب از طریق مجرای ادراری" را مطالعه کنید.

درمان با بخار آب از طریق مجرای ادراری

این روش، نوع جدیدی از جراحی برای درمان بزرگی پروستات است که در آن از بخار آب برای تخریب بافت پروستات استفاده می شود. به آن ابلیشن با بخار یا Rezūm نیز گفته می شود. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

درمان تسکینی

هدف از انجام این درمان، کنترل درد و تسکین علائم دیگر است. همچنین می تواند شامل حمایت های عاطفی، فیزیکی، عملی و معنوی برای بیماران و خانواده هایشان نیز باشد. درمان تسکینی فقط برای افرادی که دارای وضعیت بدخیم هستند، نیست. افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته نیز ممکن است برای چندین ماه یا سال از مراقبت های تسکینی استفاده کنند. همچنین این درمان، کنترل علائم یا درمان های حمایتی نیز نامیده می شود. بخش "سرطان پروستات پیشرفته " را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پیشرفته پروستات: کنترل علائم و دریافت حمایت.

درمان عدم تولید آندروژن (ADT)

بخش "هورمون درمانی" را مطالعه کنید.

درمان کمکی

درمانی است که در کنار درمان اصلی و یا بعد از آن، برای بهبود اثربخشی درمان انجام می شود. به عنوان مثال، هورمون تراپی که بعد از رادیوتراپی انجام می شود نوعی درمان کمکی است. می توانید بخش "نئوادجوانت درمانی" را نیز مطالعه کنید.

درمانگر جنسی

درمانگر جنسی متخصصی است که آموزش های تخصصی درمورد علل و درمان مشکلات جنسی را در اختیار بیمار قرار می دهد. این متخصص، با برگزاری جلسات مشاوره ای فرصتی برای صحبت کردن درباره مسائل جنسی یا عاطفی برای بیمار فراهم می کند. در برخی موارد به آنها روان درمانگر جنسی یا مشاور جنسی نیز گفته می شود. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار.

درمان متمرکز

درمانی است که به جای درمان کل پروستات، فقط مناطقی از پروستات را که سلول‌های سرطانی در آن وجود دارند، درمان می‌کند. هدف این درمان، جلوگیری از آسیب به بافت سالم و کاهش عوارض جانبی است. درمان های متمرکز(کانونی) فقط در مراکز تخصصی و یا به عنوان بخشی از آزمایش های بالینی انجام می شوند. همچنین می توانید بخش "کرایوتراپی و سونوگرافی متمرکز با دوز بالا (HIFU)" را نیز مطالعه کنید. مقاله - کرایوتراپی و سونوگرافی متمرکز با دوز بالا (HIFU).

درمان مکمل

درمانی که می تواند در کنار درمان پزشکی مورد استفاده قرار گیرد، درمان مکمل نامیده می شود. به عنوان مثال می توان به طب سوزنی، ماساژ، یوگا، مدیتیشن، رفلکسولوژی و هیپنوتیزم درمانی نیز اشاره کرد. در برخی افراد، انجام این درمان ها به آنها کمک می کند تا با علائم سرطان و عوارض جانبی مانند خستگی ناشی از آن، مقابله کنند. مقاله – زندگی همراه با سرطان پروستات و بعد از آن: راهنمای مسائل جسمی، عاطفی و عملی.

درمان نئوادجوانت

درمانی که می تواند قبل از شروع درمان اصلی انجام شود تا به پاسخ دهی بیشتر درمان اصلی کمک کند. به عنوان مثال، هورمون درمانی قبل از براکی تراپی یا قبل از پرتودرمانی خارجی، نوعی درمان نئوادجوانت است. بخش "درمان کمکی" را نیز مطالعه کنید.

درمان های پس از سرطان

درمان های پس از سرطان، درمان ها و حمایت‌هایی هستند که بعد از درمان با هدف بهبود سرطان، در اختیار بیمار قرار می گیرند. این موارد شامل معاینه های منظم برای اطمینان از عدم عود سرطان و کنترل عوارض جانبی است. مقاله – پیگیری بعد از درمان سرطان پروستات: چه اقداماتی پس از بهبود سرطان نیاز است؟

دفع ادرار اضطراری

این عارضه، نیاز ناگهانی و فوری به دفع ادرار است، که می تواند یکی از علائم اختلال پروستات و یا عارضه جانبی برخی از درمان های سرطان پروستات باشد. همچنین دفع اضطراری مدفوع نیز، می تواند یکی از عوارض جانبی انجام رادیوتراپی باشد.

دوستاکسل (تاکسوتور)

این دارو، رایج ترین داروی شیمی درمانی برای افراد مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات است. همچنین در برخی موارد، از این دارو برای درمان افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته موضعی نیز استفاده می شود. می توانید بخش "شیمی درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - شیمی درمانی.

دینوسوماب (اکسجوا)

دارویی که می تواند به کنترل پوکی استخوان کمک کند. در صورتی که بیمار، شرایط مصرف بیس فسفونات ها را ندارد، می توان این داروها را تجویز کرد. می توانید بخش "بیس فسفونات ها و پوکی استخوان" را نیز مطالعه کنید. مقاله - بیس فسفونات ها برای سرطان پیشرفته پروستات.

کابازیتاکسل (جوتانا)

نوعی داروی شیمی درمانی است که از آن برای درمان افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته که انجام هورمون درمانی برای آنها موثر نیست و سابقه مصرف دارویی به نام دوستاکسل (تاکسوتر) را دارند، استفاده می شود. ممکن است به آن شیمی درمانی خط دوم نیز گفته شود. همچنین می توانید به بخش "شیمی درمانی و دوستاکسل (تاکسوتر)" نیز مراجعه کنید. مقاله - شیمی درمانی.

ر

راست روده

آخرین قسمت روده که قبل از مقعد قرار دارد. به آن مجرای پشتی نیز می گویند. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید.

سرطان

هنگامی که سلول ها شروع به رشد غیرقابل کنترل کنند، ممکن است سرطان ایجاد شود. در صورت ایجاد این توده سلولی در پروستات، سرطان پروستات ایجاد می شود. همچنین می توانید بخش "کارسینوم و آدنوکارسینوم" نیز مطالعه کنید.

رادیوتراپی

استفاده از اشعه برای از بین بردن سلول های سرطانی، رادیوتراپی گفته می شود. اشعه ها می توانند در داخل بدن (رادیوتراپی داخلی) یا از بیرون بدن (رادیوتراپی خارجی) به سمت پروستات هدایت شوند. انواع مختلفی از رادیوتراپی وجود دارد، از جمله پرتودرمانی خارجی، براکی تراپی و رادیوم 223 (Xofigo).

بخش "رادیوتراپی خارجی، براکی‌تراپی با دوز بالا (HDR)، براکی‌تراپی با دانه‌های دائمی و رادیوم 223 (Xofigo)" را نیز مطالعه کنید. مقاله - پرتو درمانی خارجی، براکی تراپی با دانه های دائمی ، براکی تراپی با دوز بالا و رادیوتراپی برای سرطان پیشرفته پروستات.

رادیوتراپی استریوتاکتیک

این روش، همچنین به عنوان رادیوتراپی فرسایشی استریوتاکتیک (SABR) نیز شناخته می شود؛ که نوعی رادیوتراپی با دقت بسیار بالا است و دوز بالایی از اشعه را به تومور می رساند؛ با این حال، اشعه های استفاده شده در این روش آسیب کمتری به بافت اطراف تومور می رسانند. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

رادیوتراپی با شدت کاهش یافته (IMRT)

نوع رایجی از پرتودرمانی خارجی است. در این روش، کامپیوتر از اسکن های بدن بیمار برای ترسیم شکل، اندازه و موقعیت پروستات استفاده می کند. پرتوها در این روش به گونه ای تابیده می شوند که مناطق مختلف، دوز متفاوتی دریافت می کنند. هدف از این درمان این است که دوز بالاتری از اشعه، بدون آسیب زیاد به بافت های سالم اطراف پروستات، تابیده شود. این درمان، به کاهش احتمال بروز عوارض جانبی کمک می کند. بخش "رادیوتراپی سه بعدی منسجم و پرتودرمانی خارجی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

رادیوتراپی سه بعدی کانفورمال

نوعی پرتودرمانی خارجی است که در آن از پرتوها، با توجه به اندازه و شکل پروستات استفاده می شود. این روش می تواند به کاهش بروز عوارض جانبی کمک کند. همچنین می توانید بخش "پرتودرمانی خارجی" را نیز مطالعه کنید.

رادیوتراپی مسکن

هنگامی که رادیوتراپی برای تسکین درد و دیگر علائم در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات انجام می شود، رادیوتراپی مسکن نامیده می شود. این درمان سرطان را از بین نمی برد، اما می تواند با کاهش سرعت رشد سرطان در قسمت هایی که سرطان گسترش یافته، به کنترل علائم آن کمک کند. مقاله - رادیوتراپی برای سرطان پروستات پیشرفته.

رادیوتراپی هدایت شونده با تصویر (IGRT)

این درمان، بخشی از تمام درمان های رادیوتراپی است. رادیوگراف پیش از درمان، یک عکس رادیوگرافی یا اسکن می گیرد تا موقعیت، اندازه و شکل دقیق پروستات را مشاهده کند. این روش کمک می کند تا درمان تا حد امکان دقیق باشد. در برخی از بیمارستان‌ها، دانه‌های طلایی کوچک (مارکرهای فیدوشیال) در داخل یا نزدیک پروستات قرار می‌گیرند تا به رادیوگراف کمک کنند موقعیت دقیق پروستات را پیدا کند. همچنین بخش "نشانگرها و پرتونگاری" را نیز مطالعه کنید. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

رادیوگراف

رادیوگراف، یک متخصص درمانی است که اسکن و یا رادیوتراپی بیمار را انجام می دهد. رادیوگراف های تشخیصی برای کمک به تشخیص سرطان یا بررسی میزان پاسخ دهی درمان، اسکن انجام می دهند. آنها از رادیوتراپی برای انجام برنامه ریزی درمان سرطان نیز استفاده می کنند. آنها همچنین بررسی اثربخشی درمان و بررسی های بعدی را نیز انجام می دهند. ممکن است یک رادیوگراف در تیم پزشکی چند تخصصی وجود داشته باشد. بخش "تیم پزشکی چند تخصصی (MDT) و رادیوتراپی" را نیز مطالعه کنید.

رادیولوژیست

پزشک متخصص در تشخیص پزشکی که اسکن و رادیوگرافی را انجام می دهد. معمولا یک رادیولوژیست در تیم پزشکی چند تخصصی وجود خواهد داشت. بخش "تیم پزشکی چند تخصصی (MDT)" را نیز مطالعه کنید.

رادیوم 223 (Xofigo)

نوعی رادیوتراپی داخلی است که در افراد مبتلا به سرطان پروستات که سرطان در آنها به استخوان ها گسترش یافته و باعث بروز درد شده است، انجام می شود. این روش تنها در صورتی تجویز می شود که سرطان به هورمون درمانی پاسخ ندهد. این رادیوم، در خون و در سراسر بدن حرکت می کند و در استخوان هایی که در اثر سرطان آسیب دیده اند جمع می شود. این روش می تواند به تسکین استخوان درد کمک کند و به برخی از افراد در افزایش بقا کمک کند. مقاله - رادیوتراپی برای درمان سرطان پیشرفته پروستات.

روان درمانگر جنسی

بخش "متخصص جنسی" را مطالعه کنید.

ز

زمان دو برابر شدن PSA

مدت زمانی است که طول می کشد تا سطح PSA دو برابر شود. پزشک، با بررسی این زمان می تواند بر وضعیت سرطان پروستات نظارت کند. افزایش این زمان، می تواند سرعت رشد سرطان پروستات را نشان دهد. بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید.

ژ

ژن ها

دستورالعمل های بیولوژیکی که از والدین به ارث می‌رسند. ژن ها، نحوه رفتار، رشد و عملکرد سلول های بدن را کنترل می‌کنند. اگر اشتباهی در یک یا چند ژن (که به عنوان خطا یا جهش شناخته می شود) ایجاد شود، در برخی موارد می تواند باعث ایجاد سرطان شود. محققان در حال بررسی نقش ژن ها در ایجاد سرطان پروستات هستند.

ژنیکوماستی

به تورم ناحیه پستان در مردان، ژنیکوماستی گفته می شود که ممکن است یکی از عوارض جانبی برخی از انواع هورمون درمانی باشد. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

س

سایبر نایف

این روش، نوعی رادیوتراپی استریوتاکتیک است. می توانید به بخش "رادیوتراپی استریوتاکتیک" مراجعه کنید. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

سالویج تراپی

درمانی است که از آن برای درمان سرطانی که مجدد عود کرده است استفاده می شود. مقاله – در صورت عود کردن سرطان پروستات: راهنمای درمان و محافظت.

سرطان بدخیم

به سرطانی که به سرعت در حال رشد است و احتمال گسترش آن زیاد است، سرطان بدخیم گفته می شود. در برخی موارد این سرطان، سرطان دارای درجه بالا نیز نامیده می شود. همچنین می توانید بخش "نمره گلیسون، عدد نشان دهنده گلیسون و گروه اعداد" را نیز مطالعه کنید.

سرطان پروستات با خطر متوسط

بخش "گروه های خطر" را مطالعه کنید.

سرطان پروستات بدخیم

بخش "گروه خطر" را مطالعه کنید.

سرطان پروستات پیشرفته

سرطان پروستات که از پروستات به دیگر قسمت های بدن مانند استخوان ها سرایت کرده باشد، سرطان پروستات پیشرفته نامیده می شود. در این موارد به سرطان گسترش یافته، سرطان متاستاز کرده می گویند. همچنین ممکن است متاستاز، مت، سرطان ثانویه یا ثانویه نیز نامیده شود. می توانید بخش "متاستاز" را نیز مطالعه کنید. مقاله - سرطان پیشرفته پروستات.

سرطان پروستات کم خطر

بخش "گروه خطر" را مطالعه کنید.

CRPC

بخش "سرطان پروستات مقاوم به اخته (CRPC)" را مطالعه کنید.

سرطان پروستات مقاوم به اخته (CRPC)

هنگامی که سرطان پروستات در حال رشد است، حتی اگر سطح تستوسترون با انجام هورمون درمانی استاندارد (درمان عدم ترشح آندروژن) پایین نگه داشته شود، این سرطان CRPC نامیده می شود. ممکن است این نوع سرطان به درمان با دیگر انواع هورمون درمانی ها مانند آبیراترون و انزالوتامید پاسخ دهد. این سرطان، با سرطان پروستات مقاوم به هورمون درمانی یا مقاوم به هورمون متفاوت است. می توانید بخش "سرطان پروستات مقاوم به هورمون / سرطان پروستات مقاوم به هورمون درمانی، هورمون درمانی و تستوسترون" را نیز مطالعه کنید. مقاله - گزینه های درمانی پس از انجام اولین هورمون درمانی.

سرطان پروستات مقاوم به هورمون درمانی

سرطان پروستاتی است که دیگر انجام هیچ‌گونه هورمون درمانی از جمله آبیراترون و انزالوتامید تاثیری بر بهبود آن ندارد. سرطان پروستات مقاوم به هورمون درمانی با سرطان پروستات مقاوم به اخته یکسان نیست. بخش "سرطان پروستات مقاوم به اخته (CRPC) و هورمون درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - گزینه های درمانی پس از انجام اولین هورمون درمانی.

سرطان پروستات موضعی

سرطان پروستات موضعی، سرطانی است که در داخل پروستات قرار دارد و به دیگر قسمت‌های بدن گسترش نیافته است. این سرطان، سرطان پروستات زودرس یا محدود به اندام نیز نامیده می شود. مقاله - سرطان پروستات موضعی.

سرطان پروستات موضعی پیشرفته

سرطانی است که شروع به خارج شدن از پروستات کرده یا به ناحیه بیرون از آن گسترش یافته است. این سرطان ممکن است به وزیکول های منی، مثانه، مقعد و یا غدد لنفاوی نزدیک پروستات گسترش یافته باشد. بخش "گره های لنفاوی و وزیکول های منی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - سرطان پروستات موضعی پیشرفته.

سرطان ثانویه

بخش "متاستاز" را مطالعه کنید.

سرطان عودکننده پروستات

سرطان پروستاتی است که پس از درمان، عود کرده است. مقاله – در صورت عود سرطان پروستات: راهنمای درمان و محافظت.

سرعت PSA

میزان افزایش سطح PSA در طول زمان. سرعت PSA می تواند نشان دهد که سرطان پروستات با چه سرعتی در حال رشد است. بخش "آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)" را نیز مطالعه کنید.

سطح گلیسون

ممکن است در نمونه های بیوپسی، بیشتر از یک نمره سرطان وجود داشته باشد. سطح کلی گلیسون با جمع کردن دو نمره گلیسون به دست می آید. نمره اول، رایج ترین نمره در تمام نمونه ها است. نمره دوم، بالاترین نمره باقی مانده است. از جمع این دو عدد، سطح کلی گلیسون به دست می آید. در صورت ابتلا به سرطان پروستات، سطح گلیسون بین 6 (3 + 3) تا 10 (5 + 5) خواهد بود. همچنین بخش "اعداد و نمره های گلیسون" را نیز مطالعه کنید. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

سلول ها

واحدهای ساختمانی اساسی که هر قسمت از بدن را تشکیل می دهند. سلول ها معمولاً به روشی کنترل شده رشد می کنند. اگر رشد آنها کنترل نشده باشد، ممکن است سرطان ایجاد شود.

سندرم درد مزمن لگن (CPPS)

شایع ترین نوع پروستاتیت، CPPS است. می توانید بخش "پروستاتیت" را نیز مطالعه کنید. مقاله – پروستاتیت: راهنمای عفونت و التهاب پروستات.

سونوگرافی متمرکز با دوز بالا (HIFU)

در این روش درمانی، از انرژی فراصوت با فرکانس بالا برای گرم کردن و تخریب سلول های سرطانی استفاده می شود. این درمان فقط در مراکز تخصصی در بریتانیا یا به عنوان بخشی از آزمایش های بالینی انجام می شود. مقاله - سونوگرافی متمرکز با دوز بالا (HIFU).

سی تی اسکن

یک اسکنر به شکل دونات، تعدادی عکس از بدن بیمار می گیرد. ممکن است از سی تی اسکن برای تشخیص گسترش سرطان به خارج از پروستات نیز استفاده شود. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

سیستم لنفاوی

این سیستم، بخشی از سیستم ایمنی بدن است و به بدن در مبارزه با عفونت ها کمک می کند. همچنین این سیستم از غدد لنفاوی و عروق لنفاوی تشکیل شده است که مایعی به نام لنف را در سراسر بدن حمل می کنند. بخش "گره های لنفاوی" را نیز مطالعه کنید.

سیستم نمره‌دهی لیکرت

سیستمی است که از آن برای گزارش نتایج اسکن MRI چند پارامتری استفاده می شود. در این روش، به رادیوگرافی های پروستات نمره ای از 1 تا 5 داده می شود - ممکن است به آن نمره لیکرت نیز گفته شود. این عدد به پزشک نشان می دهد که احتمال ابتلا به سرطان در داخل پروستات چقدر است. برخی از بیمارستان ها از سیستم کمی متفاوت به نام PI-RADS استفاده می کنند. بخش "ام آر آی چند پارامتری (mpMRI) و تصویربرداری پروستات – گزارش دهی و سیستم داده (PI-RADS)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

سیستوسکوپی انعطاف پذیر

آزمایشی است که نشان می دهد آیا انسداد یا بافت غیر طبیعی در مثانه یا مجرای ادرار وجود دارد یا خیر. در صورت بروز علائم شدید ادراری، وجود خون در ادرار، درد و یا ایجاد عفونت ادراری مداوم، ممکن است این آزمایش تجویز شود. همچنین می توان از این آزمایش برای بررسی باریک شدن مجرای ادرار نیز استفاده کرد - به این حالت گرفتگی مجرای ادرار می گویند. می توانید بخش "بزرگ شدن پروستات، گرفتگی و مجرای ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

سیستیت

سیستیت، التهاب مثانه است که باعث ایجاد حس سوزش در هنگام دفع ادرار، اختلال در دفع ادرار یا نیاز به دفعات بیشتر ادرار می شود. سیستیت می تواند در اثر عفونت نیز ایجاد شود. همچنین می تواند یک عارضه جانبی ناشی از انجام رادیوتراپی برای درمان سرطان پروستات نیز باشد – که در این مورد، سیستیت پرتویی نامیده می شود. مقاله - پرتو درمانی خارجی و اختلالات ادراری پس از درمان سرطان پروستات.

سیستیت پرتویی

بخش "سیستیت" را مطالعه کنید.

ش

شب ادراری

نیاز به دفع ادرار در طول شب، شب ادراری نامیده می شود. این عارضه می تواند نشانه ای از بروز اختلال مرتبط با پروستات، مانند بزرگ شدن پروستات باشد و یا می تواند یکی از عوارض جانبی برخی از درمان های سرطان پروستات باشد. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله- اختلالات ادراری پس از درمان سرطان پروستات و مقاله - پروستات خود را بشناسید: راهنمای مشکلات رایج پروستات.

شستشوی مثانه

مصرف داروی مایعی مانند سیستیستات ، دریچه مثانه را می پوشاند و از آن محافظت می کند و همچنین باعث تحریک کمتر آن می شود. در صورت ابتلا به سیستیت مداوم، استفاده از این روش می تواند موثر باشد. می توانید بخش "سیستیت" را نیز مطالعه کنید. مقاله - اختلالات ادراری پس از درمان سرطان پروستات.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهای ضد سرطان برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. می توان از این روش برای کاهش سرعت رشد سرطان پروستات که در خارج از پروستات پخش شده است استفاده کرد. به عنوان مثال می توان به دوستاکسل (تاکسوتور) و کابازیتاکسل (جوتانا) اشاره کرد. همچنین می توانید به بخش "دوستاکسل (تاکسوتور) و کابازیتاکسل (جوتانا)" نیز مراجعه کنید. مقاله - شیمی درمانی.

ع

عضلات کف لگن

ماهیچه هایی که از استخوان شرمگاهی در جلوی بدن، زیر مثانه و روده، تا پایین ستون فقرات کشیده می شوند. این عضلات به عنوان یک زنجیر عمل می کنند، از مثانه و روده محافظت می کنند و به کنترل زمان ادرار یا تخلیه روده کمک می کنند. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید. مقاله - تمرینات عضلات کف لگن.

عمل بریدن گردنه مثانه

این عمل، برای درمان مشکلات ادراری ناشی از باریک بودن مجرای مثانه انجام می شود. در این عمل، چند برش کوچک در دهانه مثانه ایجاد می شود تا آن را باز کند و دفع ادرار راحت تر انجام شود. این عمل، برش از طریق مجرای ادراری پروستات (TUIP) نیز نامیده می شود. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

عوارض لگنی ایجاد شده در اثر پرتودرمانی

این عوارض شامل برخی عوارض جانبی مانند اختلالات روده‌ای، ادراری و جنسی ناشی از تاثیر پرتودرمانی بر بافت های سالم نزدیک پروستات، در ناحیه لگن هستند. مقاله - پرتو درمانی خارجی.

عوامل خطرساز

هرچیزی که فرد را بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قرار دهد، عامل خطرساز نامیده می شود. به عنوان مثال، خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افزایش می یابد، بنابراین سن یک عامل خطرساز برای سرطان پروستات است.

غ

غده

اندامی که برای کمک به عملکرد صحیح بدن، ماده ای را می سازد و ترشح می کند. پروستات غده ای است که مقداری از مایع منی را تولید می کند. بخش "غده پروستات" را نیز مطالعه کنید.

غده پروستات

وظیفه اصلی پروستات کمک به تولید مایع منی است - مایعی که اسپرم را حمل می کند. این غده زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادراری(لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند) را احاطه می کند. مردان، زنان ترنس، افراد غیر باینری که در بدو تولد جنسیت مذکر دارند، و برخی افراد اینترسکس، دارای غده پروستات هستند. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید. مقاله – پروستات خود را بشناسید: راهنمای مشکلات رایج پروستات.

غربالگری

هدف انجام غربالگری، شناسایی علائم اولیه سرطان در افرادی است که هیچگونه علامتی ندارند. با تشخیص زودهنگام سرطان، می توان آن را به موقع درمان کرد. در حال حاضر هیچ برنامه منظم و جامعی برای غربالگری سرطان پروستات در بریتانیا وجود ندارد. اما طبق برنامه های کنترل ریسک سرطان پروستات به افراد بالای 50 سال توصیه می شود که تا زمانی که اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب آن به دست آید، آزمایش PSA را در NHS انجام دهند - مقاله – تحلیل آزمایش PSA: راهنمای افرادی که مشکوک به ابتلا به سرطان پروستات هستند.

ف

فراکسیون

به یک جلسه در یک دوره پرتودرمانی، فراکسیون گفته می شود. بخش "پرتودرمانی خارجی" را نیز مطالعه کنید. مقاله- پرتو درمانی خارجی.

فرد موثر، درمانگر اصلی

درمانگر اصلی، فردی است که بیمار در طول درمان با او در ارتباط خواهد بود. این شخص می تواند متخصص پرستار بالینی (CNS) یا متخصص درمانی دیگری باشد. این افراد به هماهنگی درمان های بیمار کمک می کنند، بیمار را به عضو مناسب تیم درمانی معرفی می کنند و در کسب اطلاعات مورد نیاز به بیمار کمک می کنند. همچنین بخش "متخصص پرستار بالینی (CNS)" را نیز مطالعه کنید.

فیستول

منفذی است بین دو قسمت بدن که در حالت عادی وجود ندارد. این منفذ بین مجرای دفع مدفوع و مجرای ادراری قرار دارد. این عارضه به ندرت ایجاد می شود، اما می تواند یکی از عوارض جانبی ناشی از انجام برخی از درمان های سرطان پروستات، مانند کرایوتراپی باشد. بخش "کرایوتراپی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – کرایوتراپی.

ق

قلاب داخلی

قلاب داخلی، قطعه ای است که در داخل بدن قرار می گیرد و به آرامی بر مجرای ادرار بیمار فشار می آورد و در نتیجه به اسفنکتر ادراری برای بسته ماندن آن کمک می کند. استفاده از این روش می تواند به کاهش میزان نشت ادرار کمک کند و در مدت زمان بیشتری، از نشت ادرار جلوگیری کند. بخش "مجرای ادراری و اسفنکتر ادراری" را نیز مطالعه کنید. مقاله - مشکلات ادراری پس از درمان سرطان پروستات.

ک

کاتتر (ادراری)

لوله نازکی که از آن برای تخلیه ادرار از مثانه به خارج از بدن استفاده می شود. کاتتر را می توان از طریق آلت تناسلی (کاتتر مجرای ادرار) یا از طریق یک برش کوچک در شکم (کاتتر فوق عانه) وارد مثانه کرد.

کارسینوم

سرطانی که در بافت های سطحی که داخل یا خارج اندام، مجرا یا قسمت پوشاننده لوله ایجاد می شود، کارسینوم نامیده می شود. کارسینوم شایع ترین نوع سرطان است. سرطان پروستات می تواند نوعی کارسینوم باشد. همچنین می توانید بخش "آدنوکارسینوما" را نیز مطالعه کنید.

کرایوتراپی

در این روش از سرمای شدید برای منجمد کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. در برخی موارد از این روش برای درمان سرطانی استفاده می شود که به خارج از پروستات گسترش نیافته یا به تازگی از پروستات خارج شده است. این روش، کرایوسرجری یا کرایوآبلیشن نیز نامیده می شود. مقاله - کرایوتراپی.

کم خونی

این عارضه زمانی ایجاد می شود که خون نمی تواند اکسیژن کافی برای تامین نیازهای بدن را حمل کند. علائم آن می تواند شامل احساس خستگی یا ضعف، تنگی نفس و رنگ پریدگی باشد. این عارضه ممکن است در برخی افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته رخ دهد. مقاله – سرطان پیشرفته پروستات: کنترل علائم و درمان.

کولین پت اسکن

به بخش "اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)" مراجعه کنید.

کیسه بیضه

کیسه ای از جنس پوست بدن، که بیضه ها را احاطه کرده است. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید.

گ

گرفتگی

باریک شدن یک مجرا در بدن، گرفتگی نامیده می شود. تنگی مجرای ادراری می تواند در اثر برخی درمان های سرطان پروستات، مانند براکی تراپی ایجاد شود و در نتیجه می تواند باعث بروز مشکلات ادراری شود. بخش "مجرای ادراری" را نیز مطالعه کنید.

گرگرفتگی

احساس گرم شدن ناگهانی است که می تواند یکی از عوارض جانبی رایج هورمون درمانی باشد. این گرگرفتگی ها شبیه گرگرفتگی در دوران یائسگی هستند. ممکن است برخی از بیماران چند ثانیه احساس گرما کنند و در برخی دیگر ممکن است این احساس و تعریق تا ساعت ها طول بکشد. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

گروه اعداد نشان دهنده درجه

این گروه اعداد، سیستمی هستند برای نشان دادن احتمال تهاجمی بودن سرطان پروستات. گروه درجه معمولا عددی بین 1 تا 5 خواهد بود. هر چه گروه اعداد درجه بالاتر باشد، سرطان تهاجمی تر و احتمال رشد و گسترش آن نیز بیشتر است. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

گروه عوامل خطر

گروه عوامل خطر، احتمال گسترش سرطان پروستات به خارج از پروستات و یا عود آن بعد از درمان را مشخص می کند. سرطان ممکن است کم، متوسط ​​یا پرخطر باشد. گروه عوامل خطرساز بر گزینه های درمانی مناسب برای بیمار تأثیر می گذارد.

گره های لنفاوی

غدد کوچک لوبیایی شکلی هستند که بخشی از سیستم لنفاوی را تشکیل می دهند. آنها در نقاط مختلف بدن تجمع کرده اند. غدد لنفاوی نزدیک پروستات محل رایجی برای گسترش سرطان پروستات هستند. به این گره ها، غدد لنفاوی نیز گفته می شود. بخش "سیستم لنفاوی" را نیز مطالعه کنید.

گیره آلت تناسلی

گیره ای که روی آلت تناسلی قرار می گیرد و آن را فشار می دهد و مجرای ادرار را می بندد تا از نشت ادرار جلوگیری کند. این گیره، دستگاه فشرده سازی آلت تناسلی نیز نامیده می شود. مقاله - مشکلات ادراری پس از درمان سرطان پروستات.

ل

لگن

ناحیه ای از بدن بین استخوان های لگن که در آن اندام های لگنی مانند پروستات، مثانه و مقعد قرار دارند.

لنف ادم

تجمع مایع در بافت های بدن که در صورت مسدود شدن یا آسیب دیدن سیستم لنفاوی ایجاد می شود را لنف ادم می گویند. این عارضه می تواند توسط سرطان یا برخی از درمان های مرتبط با سرطان پروستات، مانند جراحی یا رادیوتراپی نیز ایجاد شود. بخش "سیستم لنفاوی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پیشرفته پروستات: کنترل علائم و دریافت حمایت.

لیفت مجرای ادراری پروستات (اورولیفت)

نوع جدیدی از جراحی برای بزرگ شدن پروستات است که شامل کاشت ایمپلنت های کوچک در پروستات می شود. این ایمپلنت‌ها، بافت اضافی پروستات را از مجرای ادرار خارج می کنند تا ادرار راحت‌تر جریان یابد. این روش می تواند به بهبود علائم، بدون برداشتن بافت کمک کند. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

م

متاستاز

روند گسترش سرطان از تومور اصلی به دیگر قسمت های بدن و پیشرفته شدن سرطان را متاستاز می گویند. بخش "سرطان پیشرفته پروستات" را نیز مطالعه کنید.

متراکم شدن عصب نخاعی (SCC)

بخش "متراکم شدن متاستاتیک نخاع (MSCC)" را مطالعه کنید.

متراکم شدن متاستاتیک نخاع (MSCC)

این عارضه زمانی اتفاق می افتد که سلول های سرطانی در داخل یا نزدیک ستون فقرات رشد کنند و بر نخاع فشار وارد کنند. این عارضه به ندرت ایجاد می شود، اما نیاز به درمان فوری دارد، زیرا در صورت عدم درمان می تواند باعث فلج شدن بیمار شود. علائم این عارضه می تواند شامل درد در کمر یا گردن و بی حسی یا سوزن سوزن شدن مداوم باشد. مقاله – متراکم شدن متاستاتیک نخاع (MSCC).

مجرای ادراری

مجرایی است که ادرار را از مثانه و مایع منی را از دستگاه تناسلی، از طریق آلت تناسلی خارج می کند. به نمودار بالای این صفحه توجه کنید.

محاصره ترکیبی آندروژن

در این روش، از دو نوع هورمون درمانی (آگونیست LHRH و آنتی آندروژن) با هم برای درمان سرطان پروستات استفاده می شود. به این روش مسدودکردن حداکثر مقدار آندروژن یا مسدودکردن کامل آندروژن نیز گفته می شود. همچنین می توانید بخش "آگونیست ضد آندروژن و هورمون آزادکننده هورمون لوتئینیزه کننده (LHRH)" را نیز مطالعه کنید. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

مدفوع

مواد زائدی که از طریق مقعد از بدن خارج می شوند. مدفوع نامیده می شود.

مزمن

در پزشکی، مزمن به معنای یک وضعیت پزشکی طولانی مدت است که بیش از سه ماه طول می کشد.

معاینه لمسی پروستات (DRE)

در این روش، پزشک پروستات را از طریق مقعد لمس و معاینه می کند. این روش، راهی رایج برای تشخیص اختلالات مرتبط با پروستات است. مقاله – نحوه تشخیص سرطان پروستات.

مغز استخوان

بافت نرم داخل استخوان ها است که در آن گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها ساخته می شوند. شیمی درمانی بر عملکرد مغز استخوان تأثیر می گذارد. می توانید بخش "شیمی درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله - شیمی درمانی.

مقعد

دهانه انتهایی روده بزرگ (مقعد). تصویر بالای این صفحه را ببینید.

مهارکننده آلفا ردوکتاز 5

از این دارو، برای درمان عارضه بزرگ شدن پروستات استفاده می شود. این دارو باعث از بین رفتن فشار روی مجرای ادراری می شود و در نتیجه دفع ادرار را آسان می کند. از انواع این دارو می توان به فیناستراید (فیناستراید عمومی یا پروسکار) و دوتاستراید (آوودارت) اشاره کرد. می توانید بخش " بزرگ شدن پروستات و مجرای ادرار" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

مهارکننده های فسفودی استراز (PDE5)

این مهارکننده ها، گروهی از داروها هستند که به افراد در ایجاد نعوظ کمک می کنند. این داروها می توانند به برخی از افراد مبتلا به اختلالات مرتبط با نعوظ که بعد از درمان سرطان پروستات برای آنها ایجاد شده است، کمک کنند. از مجموعه این داروها می توان به سیلدنافیل (ژنریک یا ویاگرا)، تادالافیل (ژنریک یا سیالیس) و واردنافیل (لویترا) اشاره کرد. از این داروها همچنین می توان برای درمان علائم ناشی از عارضه بزرگی پروستات نیز استفاده شود. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی بیمار و بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

میل جنسی

تمایل شخص به برقراری رابطه جنسی، میل جنسی گفته می شود. هورمون درمانی می تواند باعث کاهش میل جنسی شود. بخش "هورمون درمانی" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات و زندگی جنسی.

ن

ناتوانی جنسی

بخش  "اختلال نعوظ (ED)" را مطالعه کنید.

نظارت هوشیارانه

از این روش، به جای درمان فوری سرطان پروستات که رشد آهسته‌ای دارد و در خارج از پروستات گسترش نیافته است (سرطان پروستات موضعی) استفاده می‌شود. در طول این درمان، آزمایش های منظمی برای بررسی وضعیت سرطان انجام خواهد شد. در این روش، می توان از انجام درمان خودداری کرد و یا آن را به تعویق انداخت؛ همچنین احتمال بروز عوارض جانبی نیز بسیار کم است. در صورتی که نتایج آزمایش ها نشان دهند سرطان در حال رشد است، درمان با هدف بهبود بیماری تجویز خواهد شد. نظارت هوشیارانه با نظارت فعال متفاوت است. می توانید بخش "نظارت فعال" را نیز مطالعه کنید.

نظارت فعال

نظارت فعال، روشی برای نظارت بر سرطان پروستاتی است که هیچگونه علامت یا اختلالی ایجاد نمی کند. هدف از انجام این روش، در صورت عدم ایجاد هرگونه علائم، پیشگیری از شروع درمان است. در صورت بروز علائم، به جای درمان سرطان، درمانی برای کنترل سرطان تجویز خواهد شد. نظارت فعال برای افرادی مناسب است که مبتلا به بیماری های دیگری هستند و یا سرطان، مشکلی در زندگی آنها ایجاد نمی کند. نظارت فعال با نظارت هوشیارانه یکسان نیست. بخش "نظارت هوشیارانه" را نیز مطالعه کنید.

نمره گلیسون

سلول‌های پروستات در زیر میکروسکوپ، بر اساس سرعت رشد خود، الگوهای متفاوتی نیز دارند. به این الگوها، از 1 تا 5 عدد داده می شود. به این عدد، نمره گلیسون می گویند. این نمره ها میزان تهاجمی بودن سرطان را نشان می دهند - به عبارت دیگر، احتمال رشد و گسترش آن را مشخص می کنند. در صورت ابتلا به سرطان پروستات، نمره گلیسون 3، 4 یا 5 خواهد بود. مقاله –نحوه تشخیص  چگونه سرطان پروستات.

نمونه برداری با قالب

در این روش، پزشک قالبی روی قسمتی از پوست بین بیضه ها و مقعد (پرینه) قرار می دهد. یک سوزن از طریق سوراخ های این قالب وارد می شود تا نمونه برداری از بافت پروستات را انجام دهد. سپس بافت برداشته شده، از نظر وجود هرگونه علائم سرطان بررسی می شود. بخش "بیوپسی، بیوپسی هدفمند و بیوپسی ترانسپرینه" را نیز مطالعه کنید. مقاله – سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود؟

نئوپلازی داخل اپیتلیال پروستات (PIN)

این عارضه، باعث ایجاد اختلال در سلول های پروستات می شود. در این عارضه سلول ها ممکن است به روشی متفاوت از سلول های طبیعی پروستات رشد کنند. این تغییرات در سلول ها، تنها در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده هستند. PIN سرطان پروستات نیست، اما احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. همچنین این عارضه به عنوان PIN با درجه بالا نیز شناخته می شود. مقاله - نتایج بیوپسی پروستات: PIN و ASAP.

نئوپلازی داخل اپیتلیال پروستات با درجه بالا (PIN)

بخش "نئوپلازی داخل اپیتلیال پروستات (PIN)" را مطالعه کنید.

و

وزیکول سمینال

دو غده که در پشت پروستات و مثانه قرار دارند که مقداری از مایع منی را تولید می کنند. به نمودار بالای این صفحه مراجعه کنید.

ه

هسته بیوپسی

هسته بیوپسی، یک نمونه از بافت پروستات است که در طول بیوپسی گرفته شده است. بخش "بیوپسی" را نیز مطالعه کنید.

هورمون

ماده ای که برخی از عملکردهای بدن را کنترل می کند. هورمون تستوسترون می تواند باعث رشد سریعتر سلول های سرطانی پروستات شود. بخش "آندروژن و تستوسترون" را نیز مطالعه کنید.

هورمون درمانی

هورمون درمانی، درمانی است که باعث متوقف شدن تولید تستوسترون و یا جلوگیری از رسیدن تستوسترون به سلول های سرطانی می شود. سلول های سرطانی پروستات معمولاً برای رشد به تستوسترون نیاز دارند. هورمون درمانی نمی تواند سرطان پروستات را درمان کند اما می تواند آن را تحت کنترل نگه دارد. همچنین می‌توان برای اثربخشی بهتر، آن را در کنار دیگر درمان‌ها نیز استفاده کرد. می توان آن را با تزریق، ایمپلنت، قرص یا جراحی انجام داد. همچنین بخش "تستوسترون" را نیز مطالعه کنید. مقاله – کتابچه و هورمون درمانی – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

هورمون درمانی متناوب

هنگامی که سطح PSA پایین و ثابت است، هورمون درمانی متوقف می شود، و زمانی که PSA شروع به افزایش می کند، دوباره این درمان شروع می شود. این روش درمانی، عوارض جانبی هورمون درمانی را کاهش می دهد. مقاله – زندگی با هورمون درمانی: راهنمای افراد مبتلا به سرطان پروستات.

هیپرکلسمی

سطح بالای کلسیم در خون، هیپرکلسمی نامیده می شود. سرطان می تواند باعث نشت کلسیم از استخوان ها به خون شود. در برخی موارد ممکن است افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته این عارضه ایجاد شود. مقاله– بیس فسفونات ها برای سرطان پیشرفته پروستات و مقاله – سرطان پروستات پیشرفته: کنترل علائم و دریافت حمایت.

ی

یورودینامیک

یورودینامیک، آزمایشی است برای سنجش میزان عملکرد مثانه. در برخی موارد، از این آزمایش برای تشخیص بزرگی پروستات و تصمیم گیری برای انتخاب روش درمانی نیز استفاده می شود. بخش "بزرگ شدن پروستات" را نیز مطالعه کنید. مقاله – بزرگی پروستات: راهنمای تشخیص و درمان.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

چکاپ آنلاین سرطان پروستات

از هر 8 مرد یک نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود. این بیماری در افرادی که سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به برخی بیماری ها را دارند، بیشتر مشاهده می شود. با پاسخ دهی به سوال های مطرح شده در بخش چکاپ سرطان پروستات، می توانید در سه دقیقه متوجه شوید که آیا لزومی دارد آزمایش PSA انجام دهید و یا اگر این آزمایش را قبلا انجام داده اید نتیجه ی آن چگونه تفسیر می شود.

چکاپ آنلاین سرطان پروستات، یکی از ابزارهای مرجع تخصصی سرطان پروستات ایران است که به شما کمک می کند تا بفهمید آیا شما در معرض خطر سرطان پروستات هستید یا خیر. با توجه به اینکه تشخیص زودرس سرطان پروستات بسیار مهم است، استفاده از این ابزار می تواند به شما کمک کند تا به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.